Op de Gaaf Groen beurs waar ik vorige week zondag stond was er veel vraag naar de soorten zoetstoffen die ik had gebruikt voor de spelt-zuurdesemcakes en de Patissonjam. Ik had daarvoor oerzoet, ook wel oersuiker genoemd, gebruikt en dat blijkt toch lang niet iedereen te kennen.
Vandaar dat ik een overzicht heb gemaakt van de verschillende natuurlijke zoetmiddelen die er zijn en welke ik gebruik en welke niet en waarom. Maar eerst in het kort over suiker en andere zoetmiddelen welke ik juist niet gebruik.
Witte kristalsuiker of tafelsuiker
Witte suiker is een geraffineerd product, spierwit want het bevat niets anders meer dan de koolhydraten glucose en fructose. Alle andere voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen zijn er uit geraffineerd. Het zijn lege caloriën, een onnatuurlijk zoetmiddel waar je bloedsuikerspiegel flink van kan pieken.
De beste zoetmiddelen voor je lichaam zijn dus de zoetmiddelen die je bloedsuikerspiegel het minst doen schommelen en die geen lege calorieën zijn, maar nog voedingsstoffen bevatten zoals mineralen.
Fructose
Omdat fructose je bloedsuikerspiegel niet doet schommelen, zou je denken dat dat een goed alternatief is, maar daar zit weer een addertje onder het gras…
Fructose, ook wel vruchtensuiker genoemd, saboteert de vetverbranding. Het hormoon leptine, dat verantwoordelijk is voor het verzadigingsgevoel, wordt door fructose als het ware voor de gek gehouden. De hersenen krijgen na inname van voeding met fructose geen signaal meer dat de maag vol is, je blijft dus een onverzadigd gevoel houden en dus blijf je eten…
En wat misschien nog erger is, is dat fructose in je lichaam niet door insuline de cellen wordt ingestuurd, maar direct naar de lever gaat. Als de lever meer fructose binnen krijgt, dan dat deze kan verwerken, zet de lever het om in vet en dat kan leververvetting tot gevolg hebben. Bovendien geeft de lever het vet deels af aan het bloed in de vorm van triglycerides en dat verhoogt weer de kans op hart- en vaatziekten. (Hier en hier kun je er meer over lezen en als je het Engels machtig bent, raad ik je ook aan de lezing van Dr. Robert Lustig: Sugar the Bitter Truth op Youtube te kijken!).
Nu hoor ik vaak: ‘ja maar, fructose is toch vruchtensuiker, in fruit zit toch ook fructose, dat is toch ook niet slecht?’. En dat klopt ook wel, want in fruit zit nog zoveel meer, zoals vezels en andere voedingsstoffen, waardoor het beter verwerkt kan worden in het lichaam. Toch moet je ook met fruit niet al te scheutig zijn, anders krijg je toch te veel zoet binnen. Fruit was voor de jager-verzamelaar vroeger ook maar beperkt beschikbaar.
Kunstmatige zoetstoffen
Er zijn verschillende kunstmatige zoetstoffen op de markt, een van de meest bekende is misschien wel aspartaam waar momenteel veel om te doen is. Van aspartaam is inmiddels wel bekend dat het gewoon een vergif is en uiteraard vermeden dient te worden.
Veel van deze synthetische zoetmiddelen hebben het zelfde effect als fructose op het lichaam heeft, ze houden het lichaam voor de gek. Ook worden deze kunstmatige zoetstoffen regelmatig gelinkt aan allerlei gezondheidsklachten als problemen met de spijsvertering, hoofdpijnen, neurologische beschadigingen, lever- en nierproblemen en zelfs kanker.
Natuurlijke zoetstoffen?
Zelf houd ik me altijd zo ver mogelijk van synthetische, niet-natuurlijke voedingsmiddelen en kies ik voor de natuurlijke varianten. Toch zijn er een aantal zoetstoffen die je wel in de natuurvoedingswinkels kunt vinden, maar die ik toch liever links laat liggen om verschillende redenen. Het gaat om de volgende zoetstoffen:
- Agavesiroop
Agavesiroop wordt vaak aangeraden als vervangend zoetmiddel, omdat het een hele lage glycemische waarde heeft. Dit komt echter doordat het voor een groot deel uit fructose bestaat. Bovendien is het ook een sterk bewerkt product waar alle voedingsstoffen uit zijn. (Hier op de site van Nourished Kitchen, mijn Amerikaanse ‘naamgenoot’, lees je er meer over).
- Moutstropen, zoals tarwe- en maïsstroop
Het is me niet helemaal duidelijk hoe bewerkt de moutstropen uit de natuurvoedingswinkel precies zijn. Wel is bekend dat de verschillende moutstropen je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen, de glycemische waarde van maïsstroop ligt zelfs nog wat hoger dan die van witte suiker! (Bron: Suikerwijzer.nl).
- Rietsuiker en biologische kristalsuiker
Hoewel beide nog enigszins bruin van kleur zijn, zijn ze toch te veel bewerkt en bevatten ze nauwelijks nog voedingsstoffen en zijn het dus lege calorieën die niets toevoegen, maar enkel je bloedsuikerspiegel omhoog jagen. Toch laat ik deze twee niet helemaal links liggen, ik koop ze regelmatig zelfs, omdat ik ze gebruik voor de voeding voor verschillende fermenten als de gemberbug en kombucha.
- Vruchtenstropen als appelstroop en diksap
Ook deze gebruik ik liever niet als zoetmiddelen, omdat dit wel weer de vruchtensuikers zijn, fructose dus, zonder de vezels. Zeker appelstroop bevat nog wel de mineralen, in tegenstelling tot agavesiroop en kun je naar mijn mening af en toe wel spaarzaam gebruiken.
- Wit stevia poeder of vloeibare stevia
Dit zal je misschien verbazen, want sinds stevia is goedgekeurd als voedingsmiddel is er een ware hype om ontstaan en wordt het werkelijk overal aangeraden als gezond zoetmiddel. Het klopt dat stevia de bloedsuikerspiegel niet beïnvloedt en het bevat geen fructose, dus waarom dan toch hier op deze plek? Omdat deze vorm van stevia bewerkt is, het is niet meer het originele plantje, maar een extract daarvan. Het zijn geen lege calorieën, want stevia bevat geen calorieën, maar het is niet meer de natuurlijke vorm. Daar komt nog bij dat vooral deze vormen van stevia bij veel mensen, waaronder mijzelf een sterke bittere nasmaak geeft. Ik vind het ronduit vies!
Update:
Sukrin, een nieuwkomer onder de zoetmiddelen. Deze was ik eerder al wel tegengekomen, maar had me er nog niet in verdiept en daarom vergat ik ‘m in deze opsomming. Enkele lezers wezen mij er op, vandaar deze update.
Sukrin is de merknaam van suikeralcohol Erythritol, en is naar men zegt een natuurlijke suikervervanger, iets minder zoet dan kristalsuiker. Het bevat amper calorieën, heeft een glycemische indexwaarde van 0 en is glucose noch fructose. Het feit dat dit een nieuw product is en dus niet traditioneel, maakte mij argwanend bovendien is het wit, net als kristalsuiker en zoals stevia vaak wordt verkocht, een leeg ‘voedingsmiddel’ dus. In mijn boekje over E-nummers, ‘Wat zit er in uw Eten?’ van uitgeverij Bouillon staat het volgende bij het E-nummer ((E968) van Erythritol en heeft het code oranje (een additief waarover tegenstrijdige wetenschappelijke analyses bestaan) gekregen:
Zoetstof, smaakstof, aroma en vochtinbrenger. Van nature aanwezig in fruit en gefermenteerde levensmiddelen, maar Erythritol is afgeleid van vergisting van tarwebloem en/of maïs. Het is minder zoet dan sucrose.
Risico’s: spijsverteringsproblemen, calciumtekort, nierproblemen en toegenomen eetlust
Erythritol is naar mijn weten geen biologisch product en aangezien het is afgeleid van tarwe en/of maïs, is de kans groot dat deze van genetisch gemanipuleerd waren…
Lees hier mijn vervolg artikel over Sukrin en waarom ik er toch echt niet achter kan staan.
Welke zoetmiddelen dan wel?
Net als ieder mens denk ik, houd ook ik van af en toe iets zoets, al ben ik geen grote zoetekauw en neem ik voor de meeste recepten altijd minder zoetmiddel dan wordt aangegeven. Onderstaande zijn de zoetmiddelen die ik gebruik of aanraad, maar allemaal met mate!
- Stevia, het groene poeder
Ondanks mijn aanbeveling hierboven, komt stevia hier op de eerste plaats. Zelf gebruik ik het zelden, omdat ik het gewoon echt niet lekker vind, maar mocht dat voor jou geen punt zijn, dan is het groene poeder een uitstekend zoetmiddel (zie update hieronder voor een kanttekening hierbij!). Het groene poeder is niets anders dan het gedroogde en verpulverde blad van het Stevia plantje. Stevia bevat geen fructose, geen calorieë en heeft een glycemische index van nul. Het vormt geen voedingsbron voor schimmels, het helpt tandplak te voorkomen en het heeft ook uitwendig enkele nuttige toepassingen. Stevia is zo’n 300 à 400 keer zoeter dan suiker, je hebt er dus maar een heel klein beetje van nodig! (Je kunt het bijvoorbeeld hier kopen)
Update 19 januari 2014:
Naar aanleiding van een Amerikaans artikel dat ik op internet tegenkwam, wil ik hier toch wat kanttekeningen bij plaatsen. Lees ze in het artikel Stevia en Sukrin, toch niet zo’n Zoete Zondag.
- Kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker, ook wel kokospalmsuiker of Gula Java genoemd is een palmsuiker, maar niet te verwarren met de donker bruine palmsuiker uit de winkel, palmsuiker is namelijk géén kokosbloesemsuiker, want wordt niet van de kokospalm gemaakt! Kokosbloesemsuiker is een natuurlijke suiker gemaakt uit de nectar van de bloesems van de kokospalm, het heeft een lage glycemische index, zit boordevol mineralen, vitaminen en aminozuren. De smaak is wat karamelachtig, persoonlijk vind ik het erg lekker. Je kunt de hoeveelheid suiker die in recepten wordt genoemd 1 op 1 vervangen door kokosbloesemsuiker. (Amazon.de heeft verschillende soorten waaronder deze).
- Palmsuiker
Gula Jawa of soms Gula Java of djawa oftewel palmsuiker wordt gewonnen uit palmbomen, vroeger voornamelijk uit de suikerpalm (arenga de dadelpalm of de Borassus, maar tegenwoordig ook uit de sagopalm en de kokospalm (zie hierboven bij kokosbloesemsuiker). De kleur varieert van bruin tot heel donker bruin en je kunt deze suiker kopen in blokvorm of als een fijne kristalpoeder. Deze suiker is minder zoet dan kristalsuiker en vol met mineralen. De smaak is karamelachtig, kruidig en veel sterker dan kokosbloesemsuiker. Ik gebruik dit minder vaak, vanwege de sterke smaak, die moet wel passen bij het gerecht namelijk en palmsuiker heeft ook een andere glycemische waarde dan kokospalmsuiker, al werd me niet duidelijk hoe anders, zie dit Engelstalige artikel. Biologische Palmsuiker van Arenga kocht ik voorheen bij de Jumbo, maar daar hebben ze het hier helaas niet meer, het ligt wel in de natuurvoedingswinkel.
- Oerzoet of oersuiker
Oerzoet is ongeraffineerd gedroogd sap van suikerriet. Hoewel deze suikervariant de bloedsuikerspiegel flink omhoog kan jagen, gebruik ik deze regelmatig in mijn baksels of als ik ijs maak bijvoorbeeld. Omdat deze suiker niet geraffineerd is, bevat het dus allerlei mineralen en andere voedingsstoffen. Kokosbloesemsuiker is gunstiger, omdat het een lagere glycemische waarde heeft, maar ook vele malen duurder! Als je suikers met veel vet eet, zal dat de opname in het bloed vertragen en daardoor de bloedsuikerspiegel veel minder snel doen stijgen. Ik gebruik dit dus bij voorkeur in baksels met veel roomboter of kokosolie of ijs met slagroom en dergelijke. Je kunt witte suiker vervangen door een zelfde hoeveelheid oerzoet. Natuurlijk zal je vanille of citroenijs er niet mooi wit mee worden en ook de smaak is niet neutraal zoet, maar ook weer iets weghebben van karamel, maar anders dan kokosbloesemsuiker.
- Honing
Bij honing moet je goed opletten wat je koopt, omdat veel niet-biologische honing vaak verhit is en dan zijn de enzymen kapot gemaakt die de honing nou juist zijn goede eigenschappen geeft onder andere. Als de honing kristalliseert, weet je dat deze niet boven de 40 ˚C verhit is geweest en dus nog rauw is. Veel niet- biologische honing wordt gemengd met een suikeroplossing en ook krijgen de bijen van die honing vaak suikerwater bijgevoerd. Behalve enzymen bevat honing ook veel vitaminen, mineralen, aminozuren en anti-oxidanten. Afhankelijk van de soort honig, bevat deze zo’n 50-70% fructose, voor veel toch een reden ook hier zuinig mee te zijn. Hier las ik echter dat uit studies is gebleken dat honing geen ontstekingen in de hand werkt, zoals fructose dat doet en in ratten werd aangetoond dat het de triglycerides in het bloed omlaag bracht. Honing is ongeveer 2x zoeter dan witte suiker, neem dus de helft minder honing dan dat er aan suiker wordt aangegeven in een recept.
- Ahornsiroop
Ahornsiroop wordt gemaakt van het sap van een bepaalde soort Esdoorn. Het sap wordt getapt uit de boom en vervolgens ingekookt tot een stroperige bruine vloeistof. Omdat er dus niet zoiets bestaat als rauwe ahornsiroop, is deze prima geschikt om mee te bakken. Net als andere natuurlijke zoetmiddelen bevat ahornsiroop gezonde voedingsstoffen. Uit onderzoek van de Universiteit van Rhode Island is gebleken dat ahornsiroop verschillende stoffen bevat die voordelig zijn voor je gezondheid, zoals sporenelementen als zink en mangaan en anti-oxidanten. Deze stoffen hebben een remmende werking op kanker en diabetes en zijn anti-bacterieel In de Verenigde Staten spreken ze over verschillende gradaties van ahornsiroop: Grade A en B, waarvan over B wordt gezegd dat die beter is, donkerder van kleur en meer voedingsstoffen bevat. In Nederland zie ik altijd alleen maar Grade C. Ik ga er maar vanuit dat deze nog beter is dan..;-) Als iemand me daar meer over kan vertellen hoor ik dat graag! De glycemische indexwaarde is 54, dat is bijna twee keer meer dan kokosbloesemsuiker, maar minder dan bijvoorbeeld oerzoet. Wel bevat ahornsiroop veel calorieën en daarom blijft ook hierbij het advies: met mate! Ahornsiroop is te koop in natuurvoedingswinkels.
Update: Sinds het plaatsen van dit artikel kwam ik een paar keer tegen dat mensen ahornsiroop juist afraden. Waarom werd mij nog niet duidelijk, maar ik vermoed dat het te maken heeft met het hoge suikergehalte. Het bevat namelijk evengoed zo’n 66% suiker. Niet iets dus om in grote hoeveelheden te consumeren, maar net als met oerzoet denk ik dan: altijd met veel vet en sowieso net als met alle zoet: met mate! (In dit Amerikaanse artikel op Livestrong, kun je er iets meer over lezen).
- Gedroogde vruchten
Gedroogde vruchten als rozijnen, dadels, pruimen en abrikozen zijn een prima middel om dingen mee te zoeten. Omdat ze allemaal, behalve abrikozen wel een hoge glycemische indexwaarde hebben, gebruik ik ze liever niet te veel zo los of in een gerecht zonder vetten. Kies altijd voor de donkere, bruine gedroogde vruchten, die zijn namelijk niet gezwaveld. Als je voor biologisch kiest, zit je volgens mij altijd goed wat dat aangaat.
- Yaconsiroop
Dit heb ik maar 1 keer gekocht, het is een stuk lastiger te verkrijgen dan de bovengenoemde zoetmiddelen en ik kan er ook niet zo veel informatie over vinden op verschillende websites (ik zoek altijd naar meerdere bronnen). Dit vond ik op de site van RoosGoesGreen.nl:
Yaconsiroop wordt gemaakt van de wortels van de yacon-plant afkomstig uit Zuid-Amerika. Het sap uit de wortels wordt via een verdampingsproces tot siroop gemaakt. De siroop bevat geen glucose, maar complexere suikers (inuline) die nauwelijks door het lichaam worden opgenomen. De fructooligosaccharides (FOS, een polymeer van fructose) waar droog yaconpoeder voor 50-70% uit bestaat, worden zelfs helemaal niet door het lichaam opgenomen (Bron: essential living foods). Daardoor is de siroop laag in calorieën (de helft van honing) en glycemische waarde en heeft niet de negatieve effecten van fructose. FOS hebben bovendien ook een prebiotische werking en helpen de vertering in je darmen (Bron: yacon syrup sweetener). De wortels bevatten verder veel kalium en vitamine E, A en C. Je kunt Yaconsiroop online kopen.
- Melasse
Melasse is een dikke, donkere en stroperige vloeistof en is een bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten. Het is waardevol omdat het zo volgepakt zit met mineralen en vitamines. Vanwege het hoge ijzergehalte, wordt het wel aangeraden voor mensen met bloedarmoede. Het heeft een hele sterke, bijna zoutige dropachtige smaak en is niet zo zoet. Het is daarom dan ook niet overal toepasbaar. Zelf vind ik het heerlijk op de pannenkoeken en ik gebruik het soms bij de bereiding van waterkefir om dat die goed gedijen op veel mineralen. Het wordt ook veel gebruikt bij de bereiding van roggebrood. Neem wel de biologische variant, dan weet je zeker dat deze niet gezwaveld is.
Update:
- Lucuma poeder In de oude tijden was Lucuma bekend als het Goud van de Inca’s. Het wordt zowel spiritueel als culinair veelvuldig gebruikt in met name Peru, waar het ook zelden ontbreekt bij allerlei feestelijkheden. De eivormige vrucht heeft droog, zetmeelrijk oranje-geel vruchtvlees. De smaak wordt beschreven als caramelachtig, beetje als ahornsiroop of butterscotch. Vanwege de hoge concentraties antioxidanten, sporenelementen, vitamines en mineralen wordt het poeder wordt veel gebruikt in de RAW-food wereld in allerlei shakes en smoothies. Bovendien is het een goede bron van vezels en omdat het complexe koolhydraten zijn, doet lucuma de bloedsuikerspiegel niet erg schommelen; het heeft een lage glycemische indexwaarde. Behalve in smoothies of shakes is lucuma poeder ook prima toe te passen in allerlei andere gerechten zoals ijs, gebak, koekjes en voor het zoeten van pap of yoghurt. Biologisch Lucuma poeder kun je hier verkrijgen.
Tip! Een illusie van zoet
In heel veel zoete gerechten gebruik ik kaneel en vanille extract, dat is niet alleen lekker, verwarmend en gezond, het doet je gerecht ook zoeter lijken. Doe je hier dus wat van in je eten dan, heb je minder zoetmiddel nodig!
Ben jij een echte zoetekauw en kun je de zoete verleiding maar moeilijk weerstaan? En wat is jouw favoriete zoetmiddel? Laat het me weten in de reacties onderaan!
Deel dit artikel, als je de inhoud de moeite waard vond, zo kunnen meer mensen er profijt van hebben!
Yacon tastes extremely sweet however the sugar it contains is mainly fructooligosaccharide, which cannot be absorbed by the body, making it suitable for diabetics or others on low sugar diets. Yacon also acts as a prebiotic which means the undigested portion of yacon serves as food for “friendly” bacteria, such as Bifidobacteria and Lactobacillus species, in the colon making it good for digestion, and helpingabsorption of calcium and vitamins. Yacon also provides significant quantities of potassium and antioxidants. A staple food for centuries, grown in the Andean Highlands of Peru, this natural organic sweetener tastes of molasses and can be used in the same way one would use honey or other sweeteners, for beverages and desserts. It goes particularly well in raw cacao recipes.
http://www.rawsuperfoods.com
Dank voor je overzicht.
Ik gebruik zelf regelmatig rijsstroop. Ooit gehoord van een macrobioot die dat als zoetmiddel altijd gebruikte. Ik vind het ook lekker, het heeft een heel bescheiden zoete smaak en past bij veel gerechten.
Rijststroop valt volgens mij onder de moutstropen. Is inderdaad minder zoet, waardoor mensen geneigd zijn er meer van te gebruiken en het schijnt je bloedsuikerspiegel toch te doen pieken. Ik kan nog niet precies de hand erop leggen wat die moutstropen betreft hoor, misschien is het prima, maar zolang ik het niet zeker weet, houd ik het liever bij die andere die ik in het artikel heb genoemd.
Dank voor deze waardevolle informatie
Graag gedaan!
Hoi, Iris.
Duidelijke uitleg weer. Bedankt!
Over Sukrin werd laatst op één van de groepen die ik volg ook al zwaar gedebatteerd. Sommigen daar hadden er waarschijnlijk inderdaad wat buikproblemen mee. Ik had het nog niet gegeten en was dat gezien hun ervaringen ook niet van plan. Genoeg alternatieven!
Laatst dacht ik dat wat biologische vleeswaar met een beetje dextrose er in niet zo veel kwaad kon als het in een maaltijd “verpakt” zou zitten. Kwam bedrogen uit: heel beroerd geweest. Blijkt dextrose ook van tarwe gemaakt te kunnen worden. Dus Sukrin ga ik ook vermijden!
Groetjes, Marjolijn.
Hi Marjolijn!
Dank je! En dat is wel heftig dinderdaad dat je daar al zo naar van wordt! Het klopt inderdaad dat dat soort dingen vaak van tarwe (of maïs) gemaakt worden en dan weet je ook niet of het GMO is, want ook bij bio producten mag een bepaald percentage van de ingrediënten van niet biologische herkomst zijn…
Wij zijn erg gek op ahorn en oerzoet op dit moment. Maar het is ook een gewenning, die zoete smaak (en daar weet jij ook alles van natuurlijk!). Onze kinderen eten nu gepofte rijst, ongezoet, met rauwe melk en wat moerbeibesjes. Dit maken ze zelf, zonder zoet toe te voegen. Ik ga ze dus niet wijzer maken. De natuur is al zoet genoeg, zegt Zonnatura, en daar ben ik het roerend mee eens! Bedankt dus voor dit uitgebreide artikel!
Graag gedan Heleen en dank je wel! En inderdaad, de natuur is inderdaad zoet genoeg, helemaal mee eens!
zonnatura laat alleen vaak toch ook een steekje vallen. Neem de korrelthee….die zo populair is (geweest) blijkt allemaal suikers te bevatten…….en zo zijn er meer dingen waar zonnatura de mist mee in gaat.
Goed artikel. Ik vind groene stevia poeder heerlijk! Het is even wennen, omdat het zo anders smaakt dan suiker, maar even doorzetten is het zeker waard 🙂 Als toevoeging over de honing, rauwe honing is mijn favoriet! Dat is zoveel mogelijk onbewerkt, net een stapje beter dan alleen biologisch en bevat zoveel smaak! Het smaakt als snoepgoed vind ik 🙂
Ja, het groene poeder is een stuk beter te doen, maar echt heerlijk zal ik het wel nooit vinden, ben ik bang:-)
En wat die honing betreft, daar ga ik nog iets aan veranderen. Rauw sowieso wat mij betreft en ik heb van een imker gehoord dat biologische honing nooit verhit wordt. Je kunt het zien aan het kristalliseren, als de honing kristalliseert op een gegeven moment is deze niet verhit geweest. Daarom en omdat het niet vermengd is kies ik voor biologische honing of van de imker uit de buurt. Punt is dat er in Nederland bijna geen biologische honing te vinden is, omdat daarvoor de kasten op een bepaalde afstand van industrie enzo moeten staan en dat is in Nederland gewoon niet mogelijk zowat, een te klein en te dicht bevolkt landje 🙂
Mooi stuk Iris. Bedankt!
Op La Gomera kocht ik een paar jaar geleden een potje “palmhoning”. Feitelijk is dit een melasse, gewonnen uit het sap van palmbomen. Je ziet over het hele eiland palmbomen met een tuitje, waaronder een emmertje hangt om het sap op te vangen. De lokale bevolking gebruikt de “honing” om o.a. hun koffie te zoeten. Het geeft idd een wat caramelachtige smaak aan de koffie. Leuk te lezen dat dit ook nog eens een zoetstof met weinig nadelen is.
Wat een leuk verhaal van die palmhoning. Altijd leuk om dat soort traditionele dingen te horen. Dank je!
Hallo,
wat een fijn artikel! met plezier en interesse gelezen.
ik woon in Ierland, en hier verkopen ze in de groene winkels ook agave siroop… ken je dat?
suikervrije groetjes,
Mirjam
Hi Mirjam!
Wat leuk, Ierland, lijkt me een prachtig land, ben er helaas nog nooit geweest… Of ik agave siroop ken, bedoel je? Dat wordt ook in het artikel genoemd. Ik raad het af, zoals je kunt lezen…
hartelijke groet!
Jeetje wat is er veel. En wat goed om het zo hier eens op een rijtje te zetten. Super. Dank! Hier, in Peru, net algarrobina gekocht. Een lokaal zoetmiddel. Nu eens kijken wat ik er mee kan doen.
Graag gedaan en jij bedankt voor je reactie!
Wat een mooi informatief stukje. Ik gebruik kokosbloesemsuiker bij het bakken en ook wel rozijnen in bijvoorbeeld (kerst) brood en honing soms.
Dank je Fokje, leuk om te horen!
Goede opsomming! Wel even een opmerking. Je hebt goed uitgelegd wat palmbloesemsuiker is, maar volgens mij wordt palmsuiker van het sap van de palm gemaakt, klopt dat? Dat zou tevens de verschillen tussen beide soorten nog meer verklaren.
Dank je Belinda en je zou inderdaad wel eens gelijk kunnen hebben, ik ga dat eens uitzoeken!
Hoi Iris, leuk je stuk te lezen. Wat ik een goede bron van informatie over suikers vind, is het boek ‘Suikers en zoetstoffen’ van Geert Verhelst. Ik heb nog de vraag of je een adres/site weet waar je rauwe honing kunt krijgen? Of iemand anders misschien die dat weet? Bedankt alvast.
Dank je Rogier en ook bedankt voor de tip, die ga ik zeker ter harte nemen!
Wat de honing betreft. In principe is biologische honing rauwe honing, alleen honing met het bio keurmerk komt bijna nooit uit Nederland, omdat er maar weinig plekken zijn voor bijen ver van snelwegen en industrie in Nederland en dat is een vereiste voor het bio keurmerk. Als je echte Nederlandse rauwe honing wilt, kun je het best opzoek gaan naar een imker in de buurt. Je zou contact op kunnen nemen met een imkervereniging bijvoorbeeld om een imker in de buurt te vinden. Als je in Noord-Holland woont, weet ik misschien wel een adres of in Almere?
Dank voor de informatie.
Hier nog een aanvulling wat betreft Ahornsiroop.
A graad is verkregen bij het begin van het tapseizoen, wanneer het verschil tussen dag- en nachttemperatuur nog extreem is. Deze soort is lichtbruin van kleur en werd altijd beschouwd als de beste kwaliteit met een delicate smaak. De C graad wordt later in het seizoen getapt, wanneer er geen extreme temperatuurverschillen meer zijn. Deze kwaliteit heeft een donkerbruine kleur en een sterkere karamelsmaak. De laatste tijd wordt er ook wel gezegd dat het mineraalgehalte van beide soorten gelijk is, het verschil zit alleen in kleur en aroma.
Succes verder!
Bron: Syllabus Productkunde, opleiding Natuurvoedingskundige, Kraaybeekerhof.
Is dat de kraaybekerhof in Driebergen?
Dank je voor je aanvulling Suzette! Het gekke vind ik altijd dat ze het in de VS nooit over C-graad hebben, enkel A of B en hier heb ik nog nooit A of B gezien, enkel C… Ik houd wel van die caramelsmaak, dus vind dat verder geen probleem.
Hallo Iris,
Leuke informatie over allerlei zoetstoffen! Ik zelf gebruik honing door de yoghurt (als toetje of tussendoortje). voor bakken gebruik ik ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of oerzoet. Of helemaal niets van dat, maar dan met dadels of vijgen o.i.d. gezoet. Ik heb agavesirioop, dat gebruiken we af en toe voor op brood of over de pannenkoeken, dit lijkt me dan altijd beter dan de bekende suikerstroop. Maar voor alles lijkt me gewoon gebruiken met mate en variëren 🙂
groetjes,
Juliette
Inderdaad met mate en variëren, dat zijn twee belangrijke punten! Zelf vind ik ahornsiroop heerlijk op pannenkoeken. Agavesiroop vermijd ik echt, het is te bewerkt en te veel fructose, maar als je het toch in huis hebt en maar heel soms gebruikt, zal dat echt geen punt zijn. Je moet er ook een beetje relaxed mee om kunnen gaan natuurlijk!
Dag Iris,
Wat vindt je van deze beoordeling van kokosbloesemsuiker?
http://www.voedselzandloper.com/blog/is-kokosbloesemsuiker-gezonder-dan-gewone-suiker
groet,
Edwin
Hi Edwin,
Dank voor je artikel. Zeker interessant om eens achteraan te gaan of dat inderdaad wel klopt van die glycemische index! Aan de andere kant ben ik inmiddels ook weer iets wijzer geworden en niet meer zo huiverig voor dingen met een hoge glycemische indexwaarde. Het voert een beetje ver om het daar nu over te hebben. Interessant om te lezen daarover is het laatste ebook (Hypoglycemia) van Matt Stone: https://devoedzamekeuken.nl/irisindekeuken/MattStone
Met het laatste ben ik het ook niet helemaal eens. Ik vind het te simplistisch om te zeggen dat al die zoetmiddelen slecht zijn, omdat ze allemaal je bloedsuiker omhoog jagen. Dat is wel zo, maar geraffineerde suiker is dan ook alleen maar dat, terwijl er in kokosbloesemsuiker of oerzoet bijvoorbeeld nog allerlei andere stoffen zitten zoals mineralen. Niet heel veel, maar ze zijn in ieder geval een stuk natuurlijker.
Naar mijn idee is vooral fructose de boosdoener en ja, witte suiker (sucrose) bestaat voor de helft uit fructose en honing heeft zelfs iets meer fructose dan glucose, maar dus vooral high fructose corn syrup en agave siroop zijn zeker niet aan te raden.
Wat denk jij?
Ik ben al een tijdje op zoek naar de glycemische index van melasse. Ik vermoed dat die eerder laag is? Heb jij hier een idee van?
Volgens deze site: http://www.sugar-and-sweetener-guide.com/glycemic-index-for-sweeteners.html is de G.I. van melasse 55.
Hoi Edwin,
Ik heb niet de tijd gehad om al de vragen en antwoorden te lezen, dus misschien staat mijn vraag er al bij. Het artikel heb ik wel gelezen. Bedankt daarvoor, erg duidelijk en nauwkeurig. Het valt niet mee om betrouwbare informatie te vinden, ondanks dat ik me er al veel in heb verdiept.
Ik vroeg me af hoe het komt dat je acaciahoning niet specifiek noemt. Het is toch zo dat de gi van acaciahoning een stuk lager ligt dan de gemiddelde honing? Is dit dus een redelijk zoetmiddel?
Ben benieuwd,
Groetjes Jael
Acacia honing bevat voornamelijk fructose itt veel andere honing, die meer glucose bevat. Overigens is een lage GI niet zaligmakend in mijn ogen. Het is sowieso beter een beetje rustig aan te doen met toegevoegde suikers, maar je hoeft ze ook niet helemaal te laten staan. Eet ze met ruim verzadigd vet en vezels, dus bijvoorbeeld appel gebakken in boter of met een flinke toef slagroom (zonder suiker) i.p.v. appelsap. Niet al te moeilijk over doen, dat geeft alleen maar stress en is ook niet gezond 🙂
Dag IRIS,
Sorry, gebruikte verkeerde naam in reactie hierboven.
Toch comments moeten lezen 😉
Groetjes Jael
Nog een alternatief dat niet voorkomt in uw overzicht: tagatose.
http://www.damhert.be/nl/blog/artikel/13.
Dat is inderdaad nieuw voor me, dank voor de suggestie, ik duik er eens in als ik tijd heb!
Interessant artikel! Soms zie je ook donkerbruine agavesiroop in natuurvoedingswinkels. Dit is waarschijnlijk een minder bewerkte variant?
Bedankt voor artikel. Ook 4 jaar nadat geschreven is, heb ik er iets aan gehad. Er zullen vast nog heeel wat meer alternatieven bestaan aangezien suiker overal in voorkomt en tegenwoordig overal uit gehaald kan worden, maar ik heb alle info waar ik weer verder mee kan nu.
Graag gedaan Dabir en dank je voor de reactie!
Ik heb een vraagje. Kun je oerzoet, palmsuiker en kokosbloesemsuiker in de koffie gebruiken of gaan de goede dingen aan die suikers dan weer kapot door de warmte?
Nee hoor, de mineralen blijven gewoon erin, of je het nou verhit of niet! Alleen honing kun je beter niet verhitten, omdat de enzymen die daarin zitten wel kapot gaan door warmte.
Hallo Iris,
Quote:
“Van aspartaam is inmiddels wel bekend dat het gewoon een vergif is en uiteraard vermeden dient te worden.
Veel van deze synthetische zoetmiddelen hebben het zelfde effect als fructose op het lichaam heeft, ze houden het lichaam voor de gek. Ook worden deze kunstmatige zoetstoffen regelmatig gelinkt aan allerlei gezondheidsklachten als problemen met de spijsvertering, hoofdpijnen, neurologische beschadigingen, lever- en nierproblemen en zelfs kanker.”
Dat zijn nogal heftige conclusies. Ik heb lang gezocht naar gerenommeerde bronnen die concluderen dat aspartaam inderdaad slecht zou zijn, maar vooralsnog niet gevonden. Zou jij je bronnen vrij kunnen geven?
Mvg,
Joost
Hi, was op zoek naar de GI van appelstroop.
zag op uw website dat aspartaam (A) vergif is!
Maak U erop attent dat de Consumentengids al meerdere malen, oa enkele maanden geleden, geschreven heeft dat alle negative verhalen over aspartaam geen enkele grond hebben.
Aspartaam is een enzym, dat zoete smaak versterkt, daarom is aan elk pilletje een beetje bv lactose toegevoegd. Ook op Wikipedia wordt de slechte imago van A ontkend.
Het is wel zo dat inname van zoetstof het lichaam waarschuwt dat er suiker aankomt, en in hoeverre dat schadelijk is, weet ik niet.
Hoop niet dat U spookverhalen klakkeloos overneemt
Ik heb geen banden met de voedingsmiddelen industrie, ben petroleum engineer (scheikundige) met pensioen.
Ik mis berkensuiker ( xylitol)
Geen tijd voor uitgebreide reactie, maar lees dit maar eens:
https://nourishingourchildren.org/2017/01/01/xylitol/
Hallo,
de goedkoopste honing uit de supermarkt, bloemenhoning van HZ, kridtalliseert als een gek. Dat is dus wel een goed teken begrijp ik? Het zou betekenen dat-ie niet verhit is geweest.
Nederlandse honing wordt nooit verhit, want dat mag niet volgens het honingbesluit, dan mag het geen honing meer heten. Het kristalliseren geeft aan dat er meer glucose in zit en minder fructose, dat is per honingsoort verschillend en zegt niet zoveel over de kwaliteit
Wat is jouw visie op “Zùsto”? Het wordt beschreven als: “Zùsto bevat 75% minder calorieën dan suiker, waardoor het cholesterolgehalte in het bloed wordt verlaagd. Zùsto is zelfs geschikt voor patiënten met diabetes en obesitas. Het bevat veel vezels en bestaat alleen uit natuurlijke ingrediënten”
Ik vind er momenteel weinig objectieve reviews over.
buy modafinil reddit provigil dosage
order modafinil buy provigil
chloroquine hcl https://hydroxychloroquinex.com/ where to buy hydroxychloroquine how long has hydroxychloroquine been used
hydroxychloroquine warnings
prednisolone acetate ophthalmic suspension prednisone warnings
tadalafil medication https://www.pharmaceptica.com/
hydroxicloriquin https://plaquenilx.com/# hydrochloquine
define chloro https://plaquenilx.com/# hydroxyquine drug
https://deltasoneprednisone.com/ psychological side effects of prednisone
https://provogilpleasure.com/ modafinil weight loss
modalert https://getmodafinilnow.com/
trimethoprim side effects in elderly bactrim antibiotic
define chloro https://www.pharmaceptica.com/
does prednisone raise blood pressure does prednisone make you sleepy
https://modvigilmodafinil.com/ buy provigil
buy modafinil online buy modalert
Sulfamethoxazole uses bactrim antibiotic
cialis coupon generic cialis
cialis alternative https://cialiswithdapoxetine.com/# – cheap cialis
modafinil adhd provigil half life
sulfamethoxazole trimethoprim trimethoprim 100mg
cialis online https://cialiswithdapoxetine.com/
buy isotretinoin https://isotroinisotretinoin.com/
trimoxazole side effects trimethoprim sulfamethoxazole dosage
generic cialis https://cialiswithdapoxetine.com/# – cheap cialis
cialis generic cialis generic
prednisone steroid prednisone and alcohol
modalert modalert reddit
hydroxychloroquine reviews chloroquine phosphate over the counter
hydroxyquine https://hydroxychloroquine20.com/
cialis dosage cialis tablets
I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.
cialis coupon https://cialiswithdapoxetine.com/# – cialis coupon
plaquenil price https://hydroaralen.com/
what is chloroquine cloroquina
buy chloroquine phosphate canada https://hydroxychloroquin1mg.com/
cheap cialis cialis online
chloroquine phosphate generic name https://chloroquine500mg.com/
plaquenil toxicity do you need a prescription for hydroxychloroquine
chloroquine purchase hydroxychloroquine sulfate tablets
cialis alternative cialis generic
chloroquine mechanism of action plaquenil reviews
hydroxychloroquine over the counter where can i get hydroxychloroquine
chloroquine over the counter hydroxychloroquine for covid 19
hydroxychloroquine and zinc hydroxychloroquine for sale
buy cialis online can ubuy cialis on streets
hydroxychloroquine over the counter hydroxychloroquine for covid
hydroxychloroquine where to buy hydroxychloroquine prophylaxis
chloroquine for lupus quinine vs chloroquine
cialis 20 mg cialis tablets
plaquenil generic name what is hydroxychloroquine sulfate
hydroxychloroquine side effects plaquenil eye exam
online doctor to prescribe hydroxychloroquine buy chloroquin
buy cialis usa cialis 20mg
cialis pills https://cialiswithdapoxetine.com/# – cialis online
can hydroxychloroquine be purchased over the counter plaquenil generic
chloroquine walmart chloroquine hcl
how to make hydroxychloroquine chloroquine structure
side effects of plaquenil hydroxychloroquine 200 mg
what is hydroxychloroquine prescribed for quinine vs chloroquine
hydroxychloroquine and zinc clorochina
cialis 20mg cialis without a doctor prescription
cialis pills cialis tablets
chloroquine phosphate brand name chloroquine brand name
cialis online https://cialiswithdapoxetine.com/# – cialis tablets
buy hydroxychloroquine buy chloroquine singapore
cialis pills generic cialis
plaquenil uses chloroquine phosphate generic name
plaquenil side effects mayo clinic buy plaquenil online
cialis tablets cialis pills
side effects of plaquenil how much does hydroxychloroquine cost
cialis generic best prices for cialis 20mg
cialis pills https://cialiswithdapoxetine.com/# – cialis pills
hydroxychloroquine effectiveness hydroxychloroquine dose
cialis coupon cialis dosage
trump hydroxychloroquine hydroxychloroquine tablets
hydroxychloroquine sulfate plaquenil online
hydroxychloroquine warnings chloroquine generic
https://cialiswithdapoxetine.com/ cialis generic
https://zithromaxbtc.com/ zithromax price
cialis price fastest delivery of cialis
buy cheap zithromax zithromax capsules
zithromax 100 mg zithromax 250 mg
where can you buy zithromax order zithromax online
cialis online can ubuy cialis on streets
zithromax purchase zithromax without prescription
Can I simply just say what a relief to find someone that truly understands what they are talking about online.
You actually realize how to bring an issue
to light and make it important. A lot more people really need to look
at this and understand this side of your story.
I was surprised that you aren’t more popular given that you most certainly have the gift.
zithromax online purchase zithromax antibiotic without prescription
zithromax for sale zithromax order
how much is zithromax zithromay
cialis price cialis price
Hello to every one, since I am in fact keen of reading this website’s post to be updated on a regular basis.
It includes good stuff.
https://zithromaxbtc.com/ how much is zithromax
cialis generic cheap cialis
https://cialiswithdapoxetine.com/ cialis 20 mg
where can i get zithromax zithromax prices
buy zithromax https://zithromaxdot.com/
cialis pills generic cialis
zithromax drug order zithromax
buy zithromax z-pak zithromax drug
https://zithromaxeth.com/
generic zithromax https://zithromaxdot.com/
cialis 20 mg cialis coupon
buy zithromax azithromycin zithromax online purchase
how to buy zithromax online where to buy zithromax
zithromax pill where can you buy zithromax
cialis online cheap cialis
How can i change the font on my wordpress blog?
stromectol on line
ivermectin price comparison
How to ban a person from a blog on blogspot?
magnificent post, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of this sector don’t realize this. You should proceed your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base already!
excellent post, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!
purchase provigil pill modafinil 100mg pill
hydroxchloroquin hydroxychloroquine buy
provigil generic
provigil for sale online order provigil 100mg sale provigil buy online
quinine vs hydroxychloroquine clonopine meaning
what is hydroxychloroquine https://keys-chloroquinehydro.com/
modafinil cheap modafinil us
provigil order
purchase modafinil sale buy provigil 200mg without prescription
order provigil online cheap order generic modafinil provigil uk
erythromycin for fish tanks https://erythromycinn.com/#
Hello I am so thrilled I found your weblog, I really
found you by error, while I was searching on Askjeeve for something
else, Anyhow I am here now and would just like to say thank you for a remarkable post and a all round enjoyable
blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I
have time I will be back to read more, Please do keep up the great work.
aid for ukraine
Hello my friend! I want to say that this article is awesome, nice written and come with
almost all important infos. I’d like to peer extra posts like this .
help refuges
plaquenil medication
hydroxychloroquine sulfate over the counter
wonderful post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not understand this. You should proceed your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!
Good day very cool web site!! Guy .. Excellent ..
Wonderful .. I will bookmark your website and take the feeds also?
I am satisfied to seek out numerous helpful information right here within the put
up, we want work out more techniques in this regard, thank you for
sharing. . . . . .
I want tto to thank you for this excellent read!!
I certainly loved every little bit of it. I’ve gott you book marked to check
out new things you post…
website
Additionally it is the largest cash spinner ffor the casino which is why you see banks after banks of
slots eachh time you enter a on line casino. While many tribes have continued funhds to staff when doable, tthe loss of earnings will mean much less funding for regulation enforcement, faculties and other essential services, ass well as scholarships, daycare and cultural programs.
We’re finalising our ‘go to market’ technique for later
this year whhich will contain licensing the video games to operators.