In de afgelopen weken heb ik je verslag gedaan van het derde Weston Price congres in Nederland. Vorige week kon je lezen over de tandarts Fred Neelisen en zijn bevindingen met amalgaam en de week ervoor deed ik verslag van de lezingen van Malcolm Kendrick die gingen over cholesterol, cholesterolverlagers en de oorzaak van hart-en-vaatziekten. Dat dat geen cholesterol is volgens hem, kun je al op je klompen aanvoelen natuurlijk.
Vandaag zal ik proberen kort samen te vatten at David Wetzel van Green Pasture te vertellen had en zal ik nog wat over de verschillende standhouders die er waren melden, maar eerst wil ik ook nog even Tanja Stevens van Gezond Gestel noemen en de lezing die ze gaf over het maken van bottenbouillons.
WAPF Chapter Leader
Tanja is net als ik een WAPF chapter leader, dat wil zeggen dat we een aanspreekpunt zijn en dat we informatie verschaffen over waar typische WAPF-producten allemaal bij ons in de buurt te verkrijgen zijn. Er is een site in de maak die zo uitgebreid mogelijk alle winkels, markten etc. waar goede voedingsmiddelen te verkrijgen zijn zal weergeven. Een hoop werk, dus het zal nog even duren.
Bottenbouillon
Tanja gaf een lezing over bottenbouillons. Waarom het zo goed voor je is, maar met name over hoe je een goede bottenbouillon maakt die na afkoeling letterlijk stijf staat van de gelatine. Ik hoef dat hier niet te herhalen, want in mijn stappenplan naar echt eten, komt dit ook al aanbod.
Green Pastures Gefermenteerde Levertraan
Wie de Weston A. Price Foundation een beetje volgt, zal het niet ontgaan zijn dat er een paar maanden geleden een rapport is uitgebracht dat zich nogal negatief uitliet over de producten van Green Pasture waar David Wetzel de oprichter van is.
Daar is nogal wat commotie over ontstaan, want deze gefermenteerde leertraan wordt door WAPF aanbevolen als zijnde zeer goed en aanbevelingswaardig.
De problemen die er zouden zijn met de levertraan zouden zijn:
- Het product wordt gefermenteerde leertraan genoemd, maar oliën kunnen niet fermenteren.
- De olie zou ranzig zijn.
- Er zou geen of weinig vitamine D inzitten.
- De oorsprong zou discutabel zijn en niet zuiver uit kabeljauw alleen.
Zelf heb ik nooit zo geloofd in de aantijgingen tegen Green Pasture. Ik heb persoonlijk zeer goede ervaringen met de gefermenteerde levertraan en de boterolie die ze produceren en met mij vele anderen.
Het ging er bij mij gewoonweg niet in, figuurlijk dan, ha ha, want letterlijk dus juist wel!
Ranzige Olie
Zo bleek uit testen van een lab uit de UK (het enige lab ter wereeld dat dit op deze manier kan testen) dat er uit de olie geen long chain aldehydes gemaakt konden worden, een teken dat de olie niet ranzig kán zijn, want de aanwezigheid van die aldehydes ís ranzigheid.
Vitamines in Gefermenteerde Levertraan
Met het meten van de hoeveelheden vitamines stuit je sowieso op een probleem. Naar het schijnt is het testen op vitamines, zeker de vetoplosbare vitamines erg lastig en variëren uitkomsten niet alleen tussen verschillende laboratoria, maar ook tussen verschillende laboranten in eenzelfde laboratorium!
Vitamine D is eigenlijk een hormoon dat in vele soorten voorkomt, – denk in honderden – en de vitamine moet ook nog actief zijn, anders doet het niets in je lijf.
De levertraan werd bij verschillende laboratoria getest En twee keer kwam er iets heel anders uit. Echter bij de manier van testen die gezien wordt als de meest zeggende, kwam uit dat er een hoog gehalte aan vitamine D aanwezig is in de levertraan.
Olie kan niet fermenteren
En nee, gefermenteerde olie, dat bestaat inderdaad niet. Bacteriën hebben nu eenmaal suikers, proteïnen en water nodig om te kunnen leven en zich te vermeerderen.
De gefermenteerde levertraan is dan ook niet zozeer gefermenteerd, maar het product van een fermentatieproces. De levers worden ondergedompeld in een brijn met suikers voor extra voeding voor de bacteriën. De olie die opgeslagen zit in het weefsel komt daarbij vrij en drijft naar boven.
Kabeljauw versus Koolvis
Het laatste argument, dat de olie niet van alleen kabeljauw (cod) zou zijn, maar ook van koolvis (pollock) werd ook uitgelegd en heeft te maken met hoe die vissen zijn ingedeeld.
Alaskan Pollock schijnt namelijk een soort kabeljauw (Gadus chalcogrammus) uit de kabeljauwfamilie Gadidae te zijn en daarom legitiem om te gebruiken voor de productie van de levertraan (cod liver oil). Bovendien maakt Green Pasture hoofdzakelijk gebruik van de Pacific Cod…
Op de site van de Weston A. Price Foundation kun je een uitgebreidere weerlegging van alle aantijgingen vinden in het Engels, mocht je geïnteresseerd zijn.
De Standhouders
Op de site van het congres kun je zien welke standhouders er allemaal waren. Er was te weinig tijd om bij iedere standhouder langs te gaan en ze te spreken, dus houd ik het bij de paar waarmee ik wat uitgebreidergesproken heb.
- BioKult Dit is dé probiotica die door de schrijfster van het GAPS-boek wordt aangeraden en welke ik ook regelmatig gebruik. Het is de enige probiotica op de markt met zoveel verschillende bacteriestammen die ook in de darmen kunnen beklijven, dit in tegenstelling tot de bodembacteriën in veel andere probiotica.
- GAPS-boek De must-have-read voor iedereen met spijsverteringsproblemen, allergieën, zogenaamde psychische aandoeningen zoals autisme, ad(h)d, schizofrenie, depressies, maar ook iedereen met migraine, epilepsie, oorontstekingen, schimmelinfecties etc. Zoveel aandoeningen die veroorzaakt worden door een verstoorde darmwerking en verstoorde darmflora. Hippocrates zei het 2500 jaar geleden al: “Alle ziekten beginnen in de darmen“.
- Olijfolie van Vitsilomoeri Hier heb ik meteen een voorraad van gekocht! Heerlijk fruitig, niet te scherp of bitter en je weet tenminste zeker dat hier niet mee gerommeld is!
- Chufa Nederland Chufa, ook wel bekend als tijgernoot of aardamandel, het is echter geen noot, maar een knolgewas! Ik had er eerder al eens van gehoord en wilde het al eens gaan uitproberen. Dat kan ik nu gaan doen met het proefpakket dat ik daar kocht; ik houd je op de hoogte!
- Araganolie uit Marokko Een steeds populairder wordende olie en dat is natuurlijk niet voor niets. Ik gebruik hem ook af en toe voor het reinigen en voeden van mijn gezicht en vind het heerlijk! Dat er ook een culinaire variant is, daar had ik geen idee van, ik ga die vast en zeker een keer uitproberen en ook daar zal ik uiteraard verslag van doen!
Wat bedoel je met: “Het is de enige probiotica op de markt met zoveel verschillende bacteriestammen die ook in de darmen kunnen beklijven, dit in tegenstelling tot de bodembacteriën in veel andere probiotica.”
Bio Kult bestaat net als de meeste andere probiotisch uit melkzuurproducerende bacteriën. Prescript Assist is toch de enige probiotica met bodembacteriën? Bio Kult bevat maar 2 miljard kve per capsule volgens mij. Terwijl bijvoorbeeld de probiotica van Dr. Mercola 35 miljard kve per capsule bevat. http://watisdebesteprobiotica.nl/dr-mercola-complete-probiotics/
Wel iets minder stammen, namelijk maar 10, maar dit is toch genoeg variatie om een stabiele darmflora op te bouwen?
Het is wat ik uitgelegd kreeg, maar ik heb het voor je nagevraagd hoe het nou precies zit. Zodra ik meer weet, laat ik je horen.
Kunnen jullie me meer vertellen over waterkefir, ze zeggen en schrijven waterkefir.net, dat hier ook veel probiotica inzit naar het schijnt wel 13 soorten met daarnaast nog lactococcen lactis: 3 soorten, streptococcen: 7 soorten, kluyveromyces: 4 soorten, candida: 2 soorten, saccharomyces: 4 soorten.
Dit is zelf heel eenvoudig te maken.
Het klopt inderdaad dat er in waterkefir van alles zit aan probiotica. En in melkkefir zelfs nog wat meer. Als bij jou de beschadigingen of de verstoring niet zo groot is, kun je waarschijnlijk ook prima af zonder extra probiotica en met alleen kefir en andere zelfgemaakte gefermenteerde producten. Echter wanneer er sprake is van allerlei aandoeningen, zoals bijvoorbeeld beschreven in het GAPS boek, dan ga je het daar waarschijnlijk niet mee redden. Er wordt dan aangeraden naast bij iedere maaltijd dingen als zuurkool(sap), kefir, yoghurt etc. te nemen ook nog eens een (therapeutische) dosis probiotica zoals BioKult te nemen. Zoveel mogelijk verschillende soorten naar binnen zien te krijgen is belangrijk, daarom is het zaak verschillende zelf gefermenteerde producten en een goede probiotica te nemen.