
Op zoek naar wat achtergrondinformatie voor dit artikel deed ik een leuke ontdekking: zojuist kwam ik erachter dat ik lekker trendsettend bezig ben geweest de afgelopen paar jaar! Trendsettend met iets heel traditioneels, want vandaag in deze serie over niet exotische, goedkope superfoods, zijn de gefermenteerde groenten aan de beurt.
Zuurkool is een bekend voorbeeld van gefermenteerde groenten en
volgens de Margriet is zuurkool het superfood van 2016!
Is dat even leuk, want melkzuur gefermenteerde producten is toch wel een beetje mijn stokpaardje. Je bent het niet voor niets al meerdere keren tegengekomen op dit blog (zie onderaan voor links).
Natuurlijk vooral omdat het zo ontzettend gezond is en een echt traditioneel product is…,
…maar ook omdat ik dat fermenteren toch wel het meest interessante vind van het koken volgens de richtlijnen van Weston A. Price. Ik heb ook nog wel wat plannen in die richting, maar dat valt buiten het onderwerp van dit artikel.
Wat is Zuurkool?
Zuurkool is ontstaan door kool, meestal witte, maar kan ook net zo goed met spitskool of rode kool bijvoorbeeld, te pekelen. Dit werd vroeger gedaan om zo de kool langer houdbaar te maken. Door het pekelen gaat de kool fermenteren.

Fermentatie is het proces waarbij voedingsstoffen door micro organismen als bacteriën, gisten en schimmels, maar ook enzymen worden omgezet in weer andere voedingsstoffen. Dit gebeurt altijd onder zuurstofarme omstandigheden, in tegenstelling tot rotting, dat een vorm van oxideren, oftewel een reactie met zuurstof aangaan is.
Zuurkool ontstaat door de fermentatie met melkzuurbacteriën (lactobacillen), dit proces wordt daarom ook wel melkzuurfermentatie of lactofermentatie genoemd. De melkzuurbacteriën zetten zetmeel en suikers uit de kool om in melkzuur. Het zuur heeft ook weer een conserverende werking.
Probiotica
Door de groenten onder te zetten met water en zout (pekel), creëer je de ideale zuurstofloze leefomgeving voor lactobacillen en houd je juist de deur dicht voor allerlei ongewenste micro organismen die juist wel zuurstof nodig hebben.
Die lactobacillen kunnen in zo’n omgeving prima gedijen en gaan dan ook lekker vermeerderen, voilá: probiotica voor de darmen!
De Gezondheidsvoordelen van Zuurkool
Behalve dat lactofermentatie zorgt voor de aanwas van gezonde bacteriën en de productie van melkzuur, zijn er nog wel meer gezondheidsvoordelen op te noemen. Dit zijn de belangrijkste:
- Zuurkool, meer dan kool zelf, bevat grote hoeveelheden vitamine C en sommige B vitamines. Vitamine C is goed voor een sterk immuunsysteem.
- Rijk aan mineralen, zoals ijzer en indien gemaakt met mineraalrijk zout, als Keltisch zeezout, alleen nog maar meer natuurlijk.
IJzer is belangrijk voor de energieproductie, want het verhoogt het metabolisme en de circulatie en voorkomt bloedarmoede. - Zuurkool is lichter verteerbaar dan kool, het is immers al als het ware voor verteerd door de melkzuurbacteriën.
- Zuurkool bevat tal van enzymen die de spijsvertering ondersteunen.
- Het werkt als een probioticum, want stampvol met lactobacillen.
- Het melkzuur ondersteunt de maag bij de productie van maagzuur, essentieel voor een goede spijsvertering.
- Kolen in het algemeen, maar zuurkool in het bijzonder kan een remmende werking hebben op de groei van kankercellen (bron).
- Zuurkool heeft een gunstige uitwerking op acne.
- Zuurkool bevat een aanzienlijke hoeveelheid vezels.
Natuurlijk had ik voor dit artikel ook andere gefermenteerde producten kunnen nemen, zoals bijvoorbeeld kefir of zelfgemaakte augurken, want allemaal, mits rauw gebruikt, zijn het goede bronnen van melkzuurbacteriën die zo goed zijn voor onze darmflora.
Het is echter vooral de zuurkool die bekend is in Nederland en het is ook nog redelijk goed te verkrijgen als echt rauw gefermenteerd product.
Bovendien heeft zuurkool naast de toegevoegde waarde van het fermenteren de vele goede eigenschappen die kool met zich meebrengt en heeft daarom een meerwaarde boven bijvoorbeeld gefermenteerde augurken.
Alle andere in zuur ingemaakte groenten, zoals augurken, zijn hier enkel en alleen in azijn ingelegd te verkrijgen. Ook bij veel zuurkool moet je opletten wat je koopt. Het best koop je deze uit het vat op de markt bijvoorbeeld, of bij de biologische winkel.
Of je maakt het gewoon lekker zelf!
En jij, ben jij al aan het fermenteren en dus lekker trendy bezig dit jaar?
Misschien zie je er als een berg tegenop of heb je er simpelweg de tijd niet voor?
Zou je het leuk vinden een workshop fermenteren te kunnen volgen?
Of hoe zou je het vinden als je verschillende gefermenteerde groenten op bestelling bij de Voedzame Keuken kon kopen?
Laat me weten in de reacties hieronder, ik ben reuze nieuwsgierig!
Meer over fermenteren op de Voedzame Keuken + recepten
–Fermenteren voor Starters: Gember Worteltjes
–Melkzuur Gefermenteerde Dille Augurken
–Gefermenteerde Mosterd
–In kleine stapjes naar ‘Echt Eten’ stap #14 – fermenteren + recept zuurkool
–Zuurkoolsap, een Super Gezond (en Lekker!) Drankje!
–Bieten Kvas met Sinaasappel & Gember, een Super Tonic!
–Gemberbug, de ideale starter voor frisdranken
–Waterkefir het minder bekende zusje van melkkefir
–Melkkefir: gezond, gemakkelijk, goedkoop en divers
–Het belang van een Gezonde Darmflora
–Hoe je Darmflora kunt herstellen
Een recept voor gefermenteerde mayonaise vind je in het ebook Puur en Lekker Eten, een samenwerkingsproject van 11 health/food bloggers.
In de serie over niet-exotische, goedkope superfoods is zuurkool aan de beurt Volgens de Margriet superfood van 2015! http://t.co/GYgfFevq00
RT @VlijtigeLis: In de serie over niet-exotische, goedkope superfoods is zuurkool aan de beurt Volgens de Margriet superfood van 2015! http…
Ik krijg altijd darmproblemen van koolsoorten, maar zou dit bij gefermenteerde koolsoorten niet zo kunnen zijn? Omdat het zo goed is voor je darmflora zou ik het graag willen proberen, want ik kan dat wel gebruiken, maar ik durf niet zo.
Ik heb hetzelfde probleem, vooral bij rauwe kool. Nu eet ik rauwe zuurkool en dergelijke in veel kleinere hoeveelheden en dat gaat meestal wel goed. Als dat echter bij jou ook nog problemen oplevert, zou je kunnen beginnen met andere gefermenteerde groenten, zoals wortelen bijvoorbeeld (https://www.devoedzamekeuken.nl/wortelen-fermenteren/). Heb je toch de bacteriën en zo, maar niet de kool.
benvyl 5361f7ab47 https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=lnovokosl.UPD-Autodeskproducts2010x64editionxforce