De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
  • Webshop
Je bent hier: Home / Basis / In kleine stapjes naar Echt Eten stap #6 – Groenten en Fruit

In kleine stapjes naar Echt Eten stap #6 – Groenten en Fruit

Last Updated on november 7, 2017 by Iris Maier

Zo vlak voor de feestdagen heb ik nu weer een vrij klein stapje voor je:

Stap #6: Koop groenten en fruit van het seizoen en eet zoveel mogelijk biologische en lokaal geteelde groenten en fruit.

sla

Inmiddels is het vrij normaal om bijvoorbeeld tomaten midden in de winter te kunnen kopen. Zeker nu in kersttijd ligt er van alles in de supermarkten wat nu absoluut niet zou groeien in ons koude, natte kikkerlandje… Elke groenten en fruit heeft zijn eigen seizoen en het heeft vele voordelen groenten en fruit van het seizoen te kopen. Als het het seizoen is voor bepaalde groenten- en fruitsoorten betekent dit meestal dat ze goedkoop zijn, omdat het aanbod groter is ze zitten vol vitaminen, komen van de volle grond en niet uit de kas en komen meestal uit eigen land. Ze zijn daarom vaak verser, omdat ze niet van ver hoefden te komen en dus ook minder milieu belastend.
Als je, zoals ik een groenten tuin hebt, leer je vanzelf wanneer welke groenten en fruit in het seizoen zijn, helaas is het niet voor iedereen weggelegd een groenten tuin te bezitten, maar gelukkig zijn er wel kalenders te vinden op internet. Vanaf januari (ja, een goed voornemen, hoewel ik daar nooit zo aan doe ;-)) zal ik iedere maand een lijstje op het blog zetten met de groenten en fruit van het seizoen.
Ook denk ik dat wat er in dat seizoen voorhanden is, ook precies de juiste tijd is om te eten. Precies dan heeft je lichaam die voedingsstoffen nodig die er dan voorhanden zijn. Alles houdt verband met elkaar.

bessen

Hetzelfde denk ik over lokaal voedsel. Voedingsmiddelen horen niet ingevlogen te worden uit verre vreemde landen. Niet alleen is dat belastend voor het milieu, het zijn niet de voedingsmiddelen waar ons lichaam en dat van onze voorouders mee zijn opgegroeid. En dan heb ik het niet over je opa of oma, maar verder terug. Komt jouw familie bijvoorbeeld wel uit Zuid-Amerika, dan is het een ander verhaal en zou het zomaar eens zo kunnen zijn dat je die voedingsmiddelen juist wel nodig hebt.
Toch is dit het punt waar ik het meeste uitzonderingen op maak. Hoe zou ik anders nog kokosolie kunnen eten? Of wat dacht je van al die heerlijke specerijen met vaak ook nog vele geneeskrachtige eigenschappen? Andere uitzonderingen die ik wel eens maak zijn avocado’s, citrusfruit, perzik, abrikoos en granaatappels.
Tropische vruchten als mango’s, ananassen, lychees etc. eet ik niet meer, omdat die niet alleen van heel ver moeten komen, maar omdat die veel te zoet zijn.
Lokaal gekweekte groenten vind je in de biologische winkel, op boerenmarkten en kijk eens uit in de supermarkten naar de streekproducten van Willem en Drees.Of misschien is er een boerderij winkel bij je in de buurt?

Nog niet zo lang geleden is er een onderzoek uitgekomen waaruit zou zijn gebleken dat biologisch eten niet per se meer nutrients bevatten als niet-biologische voeding. Ook dit artikel uit Vrij Nederland probeert het nut van biologisch eten onderuit te halen, maar als je de commentaren leest wordt dat allemaal weer aardig onderuit gehaald. Ik geef je vijf redenen waarom je beter biologisch kunt eten:

  1. Biologisch werkt mee aan een betere leefomgeving voor ons allemaal, mens én dier en ook voor de mensen die de groenten en het fruit telen.
  2. Biologisch geteelde groenten en fruit bevatten meer nutrients.
    Dus toch wel? Een aantal componenten, naast de vitaminen en mineralen waar dit onderzoek naar heeft gekeken, worden in veel hogere aantallen gevonden in biologische producten, ook die componenten die worden gelinkt aan kankerpreventie (zie University of Sydney study, 2006).
  3. Biologisch eten bevat nog altijd veel minder pesticiden dan conventioneel:
    De New York Times bericht dat de Stanford study concludeert dat er in 38% van de conventioneel geteelde groenten residuen werden gedetecteerd tegenover 7% van de biologisch geteelde groenten.
    Zwangere vrouwen wordt aangeraden zo veel mogelijk pesticiden te vermijden, omdat dit niet goed is voor de ontwikkeling van de foetus, zie hier bijvoorbeeld.
  4. Het lijk mij handiger en slimmer om proberen te voorkomen dat je ziek wordt in plaats van proberen deze te genezen.
    We weten het niet zeker of al die chemicaliën die ons omringen nou zo slecht zijn en de kans op kanker en andere chronische aandoeningen verhogen, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere en dus vermijd ik ze waar ik kan. De keus is natuurlijk aan jou!
  5. Biologisch smaakt beter.
    Tja, over smaak valt niet te twisten natuurlijk, maar echt ik vind biologisch geteeld vaak veel meer smaak hebben, helemaal als het uit mijn eigen tuin komt natuurlijk. Neem nou de tomaat weer, zo’n zogenaamde kas ‘Wasserbombe’ uit de supermarkt kan toch niet op tegen een zongerijpte volle grond tomaat, zeg nou eerlijk!? Ook biologische sla heeft zo beduidend veel meer smaak dan zo’n opgejaagd kropje wat voornamelijk water is naar mijn idee…

Maar… niet iedereen kan zich veroorloven alles biologisch te eten. Soms is het een kwestie van keuze, waar geef je je geld liever aan uit, maar soms is dat het niet eens het geval en kun je je gewoon echt niet veroorloven alles biologisch te kopen, want meestal is dat wel een stuk duurder.
dirty dozenIn Amerika is er een lijstje gemaakt, de zogenaamde Dirty Dozen en in hoeverre dat bruikbaar is in Nederland hangt er van af waar je fruit en groenten vandaan komt. Wat het in ieder geval duidelijk maakt is dat alles met een harde schil, die je dus niet gebruikt is veiliger is. De maïs zou ik wat terughoudend in zijn aangezien er nogal veel genetisch gemanipuleerde maïs op de markt is ook.
Op deze site vond ik een lijstje van 13 van de meest vervuilde groenten en fruit verkrijgbaar in Nederland, de Dirty Dertien om in de alliteratie te blijven 😉

Update: Foodwatch heeft een handige site gemaakt waar je kunt vinden waar je het beste je groenten en fruit kunt kopen: Weet Wat je Eet. Echt een site om in de gaten te houden!

 

De andere stappen gemist of nog eens nalezen?

stap #1 intro over labels lezen en keltisch zeezout.
stap #2 de juiste vetten.
stap #3 vervang ongezonde producten voor gezondere varianten en minder met suiker en wit meel.
stap #4 dierlijke producten, over grasgevoerd en biologisch vlees, melk en eieren.
stap #5 kippenbouillon, hoe je deze superfood maakt.

Categorie: Basis Tags: Gifvrij Leven, Groenten & Fruit, Seizoenen, Stap voor Stap

Reacties

  1. Billie zegt

    juni 18, 2016 om 19:28

    Dag Iris,

    Jouw blog lees ik graag en ik vroeg me af of je over dit onderwerp misschien nog recente informatie paraat hebt. Ik zoek me een slag in de rondte naar recente onderzoeksresultaten over minst / meest bespoten groenten en fruit in NL, maar vind bar weinig. De site weetwatjeeet.nl toont resultaten die vijf jaar oud zijn… Bij navraag blijkt dat Miliedefensie (waarnaar het contactformulier op de site je verwijst), zich niet actief mee bezig houdt met het onderwerp. Terwijl het zo relevant is in alle discussies over glyfosaat… Met jonge kinderen en een hormonale disbalans zou ik zo graag willen weten wat ik echt bd/bio wil kopen en wat eventueel regulier zou kunnen.

    Veel groeten,
    Billie

    • Iris Maier zegt

      juli 5, 2016 om 08:20

      Hi Billie, helaas heb ik dit niet zo paraat. Dit artikel heb ik ook alweer een aantal jaren terug geschreven. Ik zal eens voor je opzoek gaan en als ik iets recents heb gevonden, laat ik het je weten!

      • Billie zegt

        juli 5, 2016 om 08:41

        Graag Iris, dankjewel! Billie

  2. Heleen zegt

    oktober 5, 2016 om 12:36

    Super artikel! Ik koop ook altijd groenten en fruit van de boer in de buurt.
    Hierdoor weet ik meer van waar ze komen en dat ze niet geimporteerd worden, want ik heb vanalles vernomen van fruit dat geimporteerd word.

    • Iris Maier zegt

      februari 13, 2017 om 15:54

      Beetje late reactie, jouwe zat in de spam folder gek genoeg… Dank voor je reactie en compliment!

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring