Voordat ik in aanraking kwam met deze manier van eten, aten wij al een tijd bijna alles biologisch en vlees aten we al veel langer biologisch. Ik kan me zo voorstellen dat je op dit blog terecht bent gekomen omdat je al geïnteresseerd was in voeding en gezondheid en dat je misschien zelf ook al alles biologisch eet. Dat scheelt alweer een stap! Of misschien ben je wel vegetariër of zelfs veganist geworden omdat de bio-industrie je niet aanstaat of omdat je denkt dat het gezonder is geen vlees of andere dierlijke producten te eten? Over of vlees en dierlijke producten op zich nu wel of niet goed voor je zijn, ga ik het nu niet hebben. Ik geloof dat we als mens wel degelijk dierlijke producten nodig hebben en dat een veganistisch dieet onnatuurlijk is. Zie bijvoorbeeld dit blog daarover en het vervolg daarop.
Wel is het zo dat je niet om het even ieder dierlijk product moet eten en daar gaan de volgende stappen dan ook over:
- Neem geen vlees meer uit de bio-industrie, maar stap zoveel mogelijk over op biologisch vlees en vlees van dieren die grasgevoerd zijn geweest en zoveel mogelijk buiten hebben geleefd.
Na een lange winter mogen de koeien weer naar buiten Als voeding belangrijk is voor je gezondheid, dan is dat voor dieren natuurlijk niet anders! Het natuurlijke dieet van bijvoorbeeld koeien zijn grassen en klavers en andere kruiden en niet maïs, soja of andere granen in grote hoeveelheden. Vlees (melk en eieren) van gras gevoerde dieren bevat veel meer Omega-3 vetzuren, meer CLA (conjugated linoleic acid) en meer vitamine A en E. Bovendien wordt er meer vitamine D aangemaakt, als de dieren meer buiten zijn onder invloed van de zon.
Hoewel biologisch vlees al om allerlei redenen beter en gezonder is dan bio-industrie vlees, ben je er nog niet, want ook biologisch gehouden dieren worden meestal bijgevoerd helaas… Wil je het echt helemaal goed doen, dan kies je voor biologisch grasgevoerd vlees, bijvoorbeeld van Pure Graze. Lees hier meer over de voordelen van gras gevoerd vlees. En op hier een Engelstalige artikel met referenties over de voordelen voor de gezondheid van gras gevoerde producten. - Stap over van gepasteuriseerde melk naar rauwe volle melk en rauwmelkse (volvette) kaas oftewel ‘boeren kaas’ of kies kokosmelk als gezonde melkvervanger. Pasteuriseren doodt niet alleen bacteriën, maar vernietigt ook de enzymen in de melk en laat je die nu juist nodig hebben om de melk goed te kunnen verteren en o.a. de mineralen, zoals calcium er uit op te nemen..! In dit blog met een hele lijst aan verwijzingen onderaan, lees je er meer over.
Verschillende boeren in Nederland werken met een melktap, je kunt dan zelf meegebrachte flessen vullen bij een machine waar je eerst geld in hebt gedaan.
Hier en hier vind je een overzicht van adressen waar rauwe melk te verkrijgen is, maar je kunt ook in de buurt kijken of er een bio boer is die je rauwe melk wil verkopen.
Rauwmelkse- of Boerenkaas is sterker van smaak dan ‘gewone’ kaas, dat kan even wennen zijn, vooral voor kinderen, maar ook hierbij heeft de ervaring geleerd dat dat een kwestie van wennen is, ze willen niet meer terug! Wel moet je in de gaten houden dat kaas ook ‘Boeren’ of ‘rauwmelks’ genoemd mag worden, als de melk getermiseerd is of op andere wijze behandeld waardoor de bacteriën toch vernietigd zijn… Helaas is dat vaak moeilijk te achterhalen als je de kaas in de supermarkt koopt. Remeker kaas, gemaakt van Jersey koeienmelk, te koop in veel natuurvoedings winkels is in ieder geval een goede boerenkaas.
En wat voor het vlees geldt wat betreft het gras gevoerd zijn, geldt natuurlijk ook voor melk en kaas, vraag de kaasmaker er naar.Ook leuk om Foodlog.nl in de gaten te houden, want daar is nu een soort wedstrijd gaande De beste kaas van NL. Welke boer weet de beste melk te ‘maken’, want tenslotte is het de melk die de kaas maakt! - Eet (meer) volle biologische yoghurt. Gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt zitten bordenvol met melkzuurbacteriën, de zogenaamde pro biotica en hoewel yoghurt of andere gefermenteerde melkproducten van rauwe melk nog meer te bieden heeft, is het prima om yoghurt te eten die gemaakt is van gepasteuriseerde melk daar deze vol zit met melkzuurbacteriën die de vertering weer ondersteunen en bovendien al grotendeels of geheel de lactose hebben omgezet in melkzuren.
- Eet biologische eieren van kippen die vrij naar buiten kunnen. Eieren zijn een vrij goedkope manier om aan allerlei voedingsstoffen te komen, je hebt veel waar voor je geld. Vooral als je bio boer uit de buurt ook eieren verkoopt, dat is vaak een stuk goedkoper dan in de supermarkt en dan weet je ook precies hoe die kippen leven. Kippen hebben zonlicht nodig en gras waaruit ze allerlei kevertjes en slakken kunnen oppikken, want kippen zijn ook omnivoor 😉 Alleen dan bevatten hun eieren meer omega-3 dan omega-6 bijvoorbeeld. Een scharrelei komt van een kip die slechts íets meer ruimte per kip om zich heen heeft in het hok, dan een legbatterij ei. Deze kip ziet nooit de zon… Een vrije uitloop kip mag misschien zo nu en dan naar buiten, maar hoe ziet dat buiten er uit? Een betonnen plaat wellicht waar geen kevertje of slakje zich waagt? Je weet het niet en dus kun je beter het zekere voor het onzekere nemen.
Eiwitten bevatten zogenaamde anti nutriënts en eet je daarom liever niet rauw. Dit in tegenstelling tot eierdooiers die juist rauw nog beter zijn.
Dat waren ze weer voor deze week. Heb je opmerkingen of aanvullingen, dan hoor ik het graag!
De andere stappen gemist of nog eens nalezen?
stap #1 intro over labels lezen en keltisch zeezout.
stap #2 de juiste vetten.
stap #3 vervang ongezonde producten voor gezondere varianten en minder met suiker en wit meel.
Wat een fijne post om te lezen. En geweldig al die linkjes naar verkoopadressen!
Dank je! De verkoopadressen ga ik ook nog allemaal overzichtelijk op een aparte pagina onderbrengen. Het moet een chapter leader waardig blog worden natuurlijk;-)
Leuk weer om te lezen. In limburg kan je vlees kopen bij http://www.limburgslandschapnatuurvlees.nl/, daar kopen wij het altijd. Zo puur natuur mogelijk.
Dank je Josh! Ik zal de link tzt bij de andere links plaatsen, dank voor de tip!
Hoi Iris,
Een bijzonder informatieve site heb je.
Ik meldt hierbij nog een link naar mijn site naar adresjes voor rauwe melk en goed biologisch vlees:
http://www.voedingisgezondheid.nl/rauwe_melk.html
http://www.voedingisgezondheid.nl/goed_vlees.html
Misschien zou je ze op willen nemen in je adresjes lijst.
groetjes,
Lia/poekie
Er is een uitgebreide adressenlijst in de maak, daar zal ik zeker dit soort adressen in opnemen. Dank je voor je berichtje en je compliment!