De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
  • Webshop
Je bent hier: Home / Basis / In kleine stapjes naar gezonder en ‘Echt Eten’ #3 – vervang en minder

In kleine stapjes naar gezonder en ‘Echt Eten’ #3 – vervang en minder

Last Updated on november 6, 2017 by Iris Maier

Deze derde stap bestaat eigenlijk uit een paar kleine stappen, omdat ze stuk voor stuk wat klein waren om ze onder te kunnen brengen onder één hele stap. Net als met het zout uit stap #1 en de vetten uit stap #2, zijn het qua smaak niet zulke grote veranderingen en kun je ze vrij makkelijk toepassen zonder dat de rest van je gezin het echt zal opvallen.

suiker

  • Vervang de witte suiker die je gebruikt in je zelfmaak recepten en in je koffie en thee en dergelijke voor een minder roofbouw plegende variant zoals biologische honing uit Europa of liever nog uit de buurt waar je woont, ahornsiroop, oerzoet, rietsuiker melasse, palmsuiker of kokospalmsuiker of, als je dat lekker vind stevia. Vermijd agave siroop, diksap en andere zoetmiddelen die veel fructose bevatten.
    Let hierbij op dat honing ongeveer 2x zoeter is als suiker, je hebt daar dus veel minder van nodig! Stevia is nog vele male zoeter, zelf vind ik het een hele vieze bittere nasmaak achterlaten, maar niet iedereen schijnt daar last van te hebben. Dat is dus een kwestie van uitproberen, ook met de dosering. Er is ook nog verschil tussen de witte stevia (een extract en naar mijn idee beter ook te vermijden, maar altijd beter dan suiker en fructose), vloeibare (ook een extract, ook liever niet nemen) en de groene stevia (het gedroogde en vermalen plantje zelf en de beste keus als je kiest voor stevia;
  • Later kom ik nog terug op suiker en suiker vervangers. Er zijn boeken vol geschreven over dit onderwerp, het voert nu wat te ver daar uitgebreid op in te gaan. Witte suiker, is net als wit zout beroofd van alle mineralen, daarom zijn de andere zoetstoffen bruinig. Suiker is dus leeg en alleen maar zoet. Witte stevia is dat dus eigenlijk ook, alleen stevia heeft als ander voordeel dat het geen invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Alle andere bovengenoemde alternatieven doen je bloedsuikerspiegel wel in meer of mindere mate schommelen en daarom is het zaak ook daar uiteindelijk zeer zuinig mee te zijn, zie ook mijn volgende punt.
    Fructose doet je bloedsuikerspiegel niet schommelen, maar dat is weer om andere redenen sterk af te raden, ook daar kom ik in een andere blog post nog wel eens op terug.
    Biologische honing, oerzoet of oersuiker, rietsuiker melasse en ahornsiroop kun je in bijna iedere natuurvoedingswinkel wel vinden. Palmsuiker kun je vaak in toko’s vinden of bij de Jumbo supermarkt. Kokospalmsuiker of kokosbloesemsuiker wordt ook wel Gula Jawa of Java genoemd en is wat lastiger te vinden. Aman Prana verkoopt het met name;
  • Verminder de hoeveelheid zoetmiddel in recepten steeds met 10 à 20%, zodat je gaat wennen aan een minder zoete smaak;
  • Vervang bij het koken en bakken met meelproducten ook steeds een deel van de witte bloem door een volkoren product en dan liever door volkoren spelt dan tarwe. Als je je meel niet zelf maalt, zoek dan een winkel waarvan je weet dat het meel niet te lang in de schappen blijft staan. Vaak zijn de echte ouderwetse korenmolens een goed adres voor biologisch vers gemalen meel. Er zijn nog verschillende werkende korenmolens te vinden in Nederland, vaak hebben ze een klein winkeltje waar ze naast meel en granen andere biologische producten verkopen. Kijk eens in deze Molen database of er misschien een bij jou in de buurt is;
    [singlepic id=26 w=320 h=240 float=none]
    Korenmolen ’t Roode Hert in Alkmaar waar ik tegenwoordig mijn granen haal

 

  • Vervang tarwe bloem door spelt bloem, hier onder het kopje waarom spelt kun je lezen waarom. Houd er wel rekening mee dat spelt wat minder vocht nodig heeft, dus of meer bloem gebruiken of minder vocht;
  • Vervang kant en klaar witmeel producten zoals bijvoorbeeld pasta door spelt of bruine rijst producten;
  • En een wat lastigere voor met name kinderen om aan te wennen, maar echt het is ook niet meer dan dat: ze moeten er aan wennen! Stap over van volkoren gist brood op zuurdesem volkoren. Dit omdat het zuurdesem de fytinezuur uit granen voor een groot deel afbreekt. Fytinezuur bindt namelijk mineralen aan zich, waardoor je deze dus niet meer op neemt. Modderbaard schrijft hier een duidelijk blog over. Er even van uit gaande dat je geen witbrood eet, of wel…?

Dat waren ze weer voor deze weeek. Eerlijk gezegd had ik er nog meer in petto voor jullie, maar bij nader inzien laat ik het hier bij, want het lijkt me wel voldoende 🙂

De andere stappen gemist of nog eens nalezen?
stap #1 intro over labels lezen en keltisch zeezout.
stap #2 de juiste vetten.

Categorie: Basis Tags: Fytinezuur, Granen, Stap voor Stap

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring