Net als ik me meer en meer aan het verdiepen ben in de invloed van de geest op je gezondheid (mind over body), krijg ik een bericht van de uitgever dat er een Nederlandse vertaling is van het boek Smart People Don’t Diet. Oftewel Slimme Mensen Diëten niet.
Slimme Mensen Diëten Niet
De beschrijving bij het boek is als volgt:
Diëten werkt niet. Integendeel, onderzoek bewijst dat diëten de kans op gewichtstoename alleen maar vergroot. Psychologe Charlotte Markey toont aan dat het anders kan. Het gaat namelijk niet om wat je eet, maar om hoe en waarom je eet.
Haar aanpak, gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek van artsen, voedingsdeskundigen en psychologen, verandert voorgoed je eetgewoontes en leert hoe je je brein kunt ’trainen’ om gezondere keuzes te maken. Het gevolg? Blijvend en gezond gewichtsverlies, zonder te diëten.
Dit boek helpt om:
* je huidige eetgewoontes grondig in kaart te brengen;
* slimmer te eten, zonder dat je snacks en zoetigheid voorgoed uit je leven moet bannen;
* op een gezonde manier gewicht te verliezen en het beruchte jojo-effect te slim af te zijn.
(Crash)diëten Werken Niet
Dat leek me nu net een boek dat zou passen in de lijn van het Antidieetboek van Eetschrijver, maar dan wetenschappelijk onderbouwd en geschreven vanuit de psychologie.
Diëten, in de zin van protocollen die je tijdelijk toepast om kilo’s kwijt te raken. Ik geloof er niet in, Eetschrijver ook niet en Charlotte Markey duidelijk ook niet, dat hebben we dus in ieder geval gemeen.
Naar mijn idee gaat het veel meer om een leefstijl verandering en eigenlijk is dat ook de werkelijke betekenis van het woord ‘dieet’. Ook Eetschrijver komt tot die conclusie.
En hoewel Charlotte Markey het in het boek (in de vertaling dan) niet zo noemt, toch komt ook haar methode daarop neer. Het boek begint namelijk met een het hoofdstuk “Begin er gewoon niet aan”, en dan wordt er gedoeld op crashdiëten. Het wemelt ervan, van de crashdiëten en ze beloven snelle resultaten, maar ze zorgen er enkel voor dat je lichaam minder voedzame stoffen opneemt. Ze zijn vaak ongezond en meestal leveren ze uiteindelijk niks op.
De Langetermijnaanpak
Ook Charlotte gaat voor de lange termijn aanpak en noemt het gewichtsmanagement. Iets waaraan je je de rest van je leven zult kunnen blijven houden, zodat je blijvend gewicht kunt verliezen, in plaats van te jojo-en.
Ze raadt je aan je eetgewoonten te veranderen om je gezondheid te verbeteren en (als dat nodig is) af te vallen, maar ze wil niet dat je uit het oog verliest dat eten leuk is. Ze zegt:
Eten is voor te veel mensen een bron van angst en schuldgevoelens, ze zouden graag zonder kunnen. “En dit is des te treuriger omdat mensen daardoor niet in staat zijn van een van de plezierigste dingen van het leven te genieten – eten!
In het volgende hoofdstuk legt ze uit waarom diëten niet werken en hoe bizar dat eigenlijk is:
“De dieetindustrie is de enige winstgevende bedrijfstak ter wereld met een mislukkingspercentage van 98 procent” ~ Federal Trade Commission
Enkele punten daaruit:
- Een dieet volgen is niet leuk.
- Van lijnen word je chagrijnig.
- Hoe meer je denkt aan lijnen, hoe meer je wilt eten.
- Een korte termijnoffer zonder beloning
- Lijnen geeft valse hoop.
- Lijnen leidt tot overmatig eten.
- Lijnen kan leiden tot gewichtstoenamen.
- Lijnen heeft een negatieve invloed op de stofwisseling.
Het belang van Realistische Doelen
In het derde hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je realistische doelen kunt stellen met betrekking tot je gewichtsverlies en dat je geduld moet hebben. Ook het belang van het bijhouden van een eerlijk eetdagboek en beschrijft ze een aantal apps die je kunt gebruiken om je fysieke activiteiten en eetpatroon in bij te houden. Later kunnen die je ook ondersteunen bij het behalen van je doelen.
Hoofdstuk 4 is mijns inziens een heel belangrijke:
Vind Jezelf Mooi in je Blootje
Dat gaat natuurlijk over je body image en waarom dat een belangrijke component is van gewichtsverlies en gewichtsmanagement.
Uitgelegd wordt wat ons ertoe brengt om er onrealistische maatstaven op na te houden voor ons lichaam. En ook waarom het essentieel is om jezelf in je blootje mooi te vinden. Je leert realistische doelen te stellen voor je gewichtsmanagement, gezondheid en welzijn.
Natuurlijk geeft ze tips hoe je kunt omgaan met je aversie van je lichaam, maar het onderwerp is te complex naar mijn idee om, als je daar echt mee zit, echt iets aan te hebben. Het is niet meer dan een klein zetje in de goede richting, maar dat kan natuurlijk ook niet anders in een boek dat dat niet als hoofdonderwerp heeft.
En dan gaat het Langzaam Mis…
We zijn nu ongeveer op de helft van het boek en ook hoofdstuk 5 (Hap voor Hap) begint nog goed. Ze zegt:
Het doel is niet alle ongezonde dingen uit je voeding te verwijderen; een leven zonder taart is een saaie bedoening. Het doel is vast te stellen welk gezond voedsel je regelmatig met smaak denkt te zullen kunnen eten en vast te stellen welke lichamelijke activiteiten je regelmatig vaker zult doen of wilt toevoegen aan je dagelijkse routine. Je dient je gezonde gewoonten eigen te maken die je voor de rest van je leven kunt volhouden.
En vervolgens:
Ongezonde gewoonten afleren en gezonde gewoonten aanleren op een wetenschappelijk onderbouwde manier gebeurt heel geleidelijk. Wil je daadwerkelijk je doelen verwezenlijken, dan moet je beginnen met jezelf kleine, bereikbare doelen te stellen. Doelen zoals het volledig schrappen van tussendoortjes of snoepjes zijn voor de meeste mensen bijna onmogelijk te verwezenlijken en vol te houden. Daarom kun je beter beginnen met per week één kleine verandering in je voeding aan te brengen, totdat je tevreden bent met je nieuwe eetpatroon.
Je leert in dat hoofdstuk 1 gewoonte per week te veranderen om geleidelijk af te vallen en je gezondheid te verbeteren. Dit gebeurt aan de hand van suggesties, te beginnen met frisdranken en alcohol.
Niks mis mee, frisdrank is ook altijd het eerste waar ik mensen op wijs als ze gezonder willen gaan leven en/of willen afvallen.
Dus So far, so good…
Maar dan komen de voedingstips en een lijst met “Supertussendoortjes” en dan zakt mijn broek langzaam maar zeker af…
Het meest opvallende zijn steeds de aanbevelingen voor de magere varianten, zoals Griekse yoghurt zonder vet, of sorbetijs in plaats van roomijs, omdat in dat eerste geen vet zit. En ja, in vetten zitten meer calorieën dan in eiwitten of koolhydraten, maar dat verzadigd vet slecht is, is toch allang weer achterhaald?
Maar ook sojabonen (Edamame), gebakken tortillachips, instanthavermout, Fiber Square Cereal zijn in het rijtje “Supertussendoortjes” te vinden…
Een Psychologe die Voedingsadviezen geeft…
Eigenlijk gaat het mis daar waar de psychologe voedingsadviezen gaat geven, ook al roept ze daar de hulp in van andere deskundigen, zoals een diëtiste (…) Zodra het in hetzelfde hoofdstuk weer over de psychologie van het eten gaat, kan ik mijn kromme tenen weer ontspannen. Zo is het stukje “Slim de tafel dekken” weer leuk om te lezen en bevat het ook handige tips die ook zeer van toepassing kunnen zijn op kinderen.
Ook het hoofdstuk hiervoor over bewegen (hfst.6) is stimulerend en gericht op vooral iets zien te vinden wat je echt leuk vindt en kunt blijven doen, er is zoveel meer dan hardlopen (yuk!) of de sportschool!
Opgelucht Ademhalen
In hoofdstuk 8 kun je weer opgelucht ademhalen, want dat gaat weer over de psychologie. Je leert er:
- Hoe om te gaan met omstandigheden waarin je pogingen om goed te eten en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen niks uithalen.
- Waarom voornemens aan het begin van een nieuw jaar en ‘ik begin maandag’-diëten gedoemd zijn te mislukken en wat een verstandige aanpak is wanneer je (opnieuw) gaat proberen goed te eten.
- Wat stress en depressiviteit en eetgedrag met elkaar te maken hebben.
- En dat je je gezonder en gelukkiger gaat voelen wanneer je geen schuldgevoelens meer koestert en een verstandige herstart maakt.
Samenwerken
In het een-na-laatste hoofdstuk leer je hoe je de handen ineen kunt slaan met de mensen die je dierbaar zijn om een gezonde gewichtsmanagement-methode te ontwikkelen. En je leert hoe je je kinderen en andere dierbare personen kunt helpen hun eetgewoonten te verbeteren.
En dat is mooi, want wanneer je je kinderen nu gezonde eetgewoonten bijbrengt, zullen ze daar de rest van hun leven baat bij hebben!
Het deel over de samenwerking met je huisarts vind ik dan weer twijfelachtig, want artsen weten doorgaans niets van voeding, noch van psychologie… Maar wellicht gedaan om zich in te dekken, als een soort disclaimer.
Tot Slot
Het laatste hoofdstuk is wat algemener en vertelt over de obesitas epidemie. Het leert ons hoe we ervoor staan en wat de gevolgen zullen zijn en waarom het belangrijk is voor iedereen om zich goed te laten informeren en verstandige keuzes te maken.
Om die reden is het boek dan ook niet alleen voor mensen die willen afvallen, maar voor iedereen. Persoonlijk vind ik het een beetje dubbel. Het begin belooft veel goeds en interessants, maar halverwege, als ze bij de voedingsadviezen aankomt, haak ik bijna af. Later wordt het wel weer interessant, maar de slechte nasmaak blijft toch een beetje hangen.
Aan de ene kant kan ik daarom het boek wel aanraden, maar neem de voedingsadviezen vooral niet te serieus, vooral daar waar het gaat om de vetten en de aanbevelingen voor magere varianten! Aan de andere kant, vind ik het Antidieetboek van Eetschrijver, meer een aanrader. Dat is praktischer en ligt qua voeding meer in mijn lijn. Maar ja, dat is dan weer niet wetenschappelijk bewezen(…).
Als je het Engels voldoende machtig bent, zou ik je aanraden de Engelse versie te nemen. Ik vond de schrijfstijl vaak wat flauw of gewoonweg niet prettig en ik denk dat dat aan de vertaling ligt…
Het boek Slimme Mensen Diëten Niet is te koop bij Bol.com en kost €19,99
beste iedereen ,
ik eet al jaren volgens de schijf van 5, en wat mij opvalt, bij voldoende groente, aard, vlees, rijst, pasta , heb ik en mijn zoon geen honger gevoel, geen trek gevoel, wij zijn voldaan vol.
wij vallen per jaar, minimaal 1 broekmaat af. niet veel, maar wij eten WEL alles, dus ook een patatje, dus ook een gebakje, maar niet 6 x in de week een gebakje.
ofwel, wij vallen af, zonder te lijnen, en toch alles te eten.
Jullie waren dus (veel) te dik? Anders is het geen aanbevaling om ieder jaar af te vallen.
Fijn te horen dat het inderdaad werkt op die manier voor jullie! Wat ben je precies anders gaan doen waardoor je bent gaan afvallen? Ieder jaar een broekmaat en dat al jaren lang, dan is er al best veel af inmiddels, lijkt me!?
Ben het wel eens met de oude Schijf van Vijf. Ik heb op school nog de oude Schijf van Vijf geleerd. De nieuwere waren geen verbetering. De oude is een basisrichtlijn voor mensen in het algemeen, dus niet voor mensen die vast zitten aan speciale diëten. Gewoon dagelijks van alle hoofdgroepen iets nemen en variëren (er waren toen 3 functies – muurtje, vuurtje, parapluutje). In die tijd was er wel ruimte voor een dagelijks koekje, maar niet dagelijkse een zak snoep & fles frisdrank.
Het gaat dus gewoon om evenwichtige eetgewoontes.
De laatste versie is ronduit fout, doordat ze gaan benoemen. Daarmee ga je al gauw de mist in en dat is precies wat er in dit boek gebeurde. Helaas weet de gemiddele diëtiste ook niet zo veel over gezonde voeding. Het lijken wel wandelende Schijven van Vijf/Drieënhalf/Vijf. Daaraan wordt dan getoetst en er wordt niet verder gekeken, ook niet als je door aandoeningen of allergieën/intoleranties delen weg moet laten: het blijft vasthouden aan die Sv5.
Ik las een keer een folder voor als je niet meer gewoon eten kan en definitief op vloeibaar moet. Weg met de Sv5 en welk ander dieet ook. Er is 1x vluchtig verwezen naar vitamines & mineralen. Geschreven onder auspiciën van een diëtistenkoepel en een oncologische instelling: je moet er zoveel mogelijk siropen drinken om zoveel mogelijk calorieën te bunkeren. Geen woord over verantwoorde voeding inzake invloed van voeding op je gezondheid & lichaamsfuncties. Er is zelfs niets gezegd over normaal eten koken en het eten tenslotte met extra vocht pureren om het slobberbaar te maken. Laat staan dat er iets over doorspeekselen en deels opnemen via de slijmvliezen gezegd is.
Maar hoe kunnen diëtistes aandringen op dagelijks véél siropen? Ze zijn toch bekend met de gevaren van diabetes?
Kan de folder niet meer terugvinden. Kwam wat tegen over ouderen die steeds minder eetlust hebben. Als het om een kauwprobleem gaat:
“Problemen met het kauwen van eten kunnen vaak worden opgelost door het eten van zachter voedsel. Deze problemen kunnen worden opgelost door bijvoorbeeld rauwe groenten en vers fruit te vervangen met gekookte groenten of sappen. Goede voeding kan ook worden gevonden in voedsel zoals appelmoes en perziken in blik of andere vruchten. Gemalen of versnipperd vlees is meestal gemakkelijk te kauwen. Misschien kun je ook in plaats van vlees te eten het overwegen om te kiezen voor zacht voedsel zoals gekookte droge bonen, eieren, tofu, tonijn, en dergelijke makkelijk te eten opties.” http://www.optimalegezondheid.com/waarom-veel-ouderen-niet-eten/
Sinds wanneer is appelmoes en blikfruit gezond?
De appelmoes is hoogstens goed als aperitiefje: het laxeert en het zet aan tot nóg meer suikers dus misschien tot verder eten.
Ja, het lijkt wel steeds gekker te worden… Siropen, appelmoes en blikfruit, zucht…
Looking at this article, I miss the time when I didn’t wear a mask. baccaratcommunity Hopefully this corona will end soon. My blog is a blog that mainly posts pictures of daily life before Corona and landscapes at that time. If you want to remember that time again, please visit us.