De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
  • Webshop
Je bent hier: Home / Ingrediënten / Rozemarijn en verse rozemarijnthee, een stimulerend middel

Rozemarijn en verse rozemarijnthee, een stimulerend middel

Last Updated on november 8, 2017 by Iris Maier

In de serie over kruiden en specerijen die niet in je keuken mogen ontbreken is vandaag rozemarijn aan de beurt. Eerder kwamen kaneel, gember, tijm, oregano, kurkuma, zwarte peper, komijn, basilicum, peterselie, mosterd, cayennepeper en koriander aan bod.

 

rozemary's health benefits

 

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) -ik heb het altijd een prachtige naam gevonden- is een mediterrane, niet winterharde plant. Dat laatste heb ik geweten, want hoewel ik de plant ook wel als lage aangeplant heb gezien in Nederland, gingen bij mij de plantjes ’s winters steeds dood. Nu hebben we ook wel net een aantal stevige winters achter de rug en wellicht zijn toen die hagen ook wel gesneuveld, dat zou ik niet weten. Beter is het dus om de rozemarijn in een pot te kweken, zodat je die ’s winters binnen kunt zetten. Dat kan ook prima en zo kun je ook ’s winters over dit groenblijvende kruid beschikken. Dus wederom een plant, net als tijm, basilicum, peterselie en koriander die je thuis kunt kweken, ook al heb je geen tuin. Je kunt ‘m eenvoudig stekken door een tak van zo’n 15-20 cm af te knippen, de onderste bladeren er af te halen en in de grond te steken.

Rozemarijn is een houtachtige struik met sterk geurende, naaldachtige bladeren en tere bloemetjes die in kleur kunnen variëren van wit, lila en paars-roze. In de volle grond kan de plant zo’n 75 cm. hoog worden, maar zal in een pot thuis niet veel meer dan een cm. of 25 worden. Het wil graag een zonnige plaatsje en goed doorlatende bodem.

Rosemary

 

 

Geschiedenis

De naam rozemarijn stamt af van het Latijnse woord rosmarinus dat een samenvoeging is van ‘dauw van de zee’, want veelal heeft de plant niet meer nodig dan wat vocht uit zee om te kunnen groeien.

Het gebruik van Rozemarijn als medicijn, in rituelen en voor het kruiden van voedsel is al bekend sinds het begin van onze geschiedschrijving. Rozemarijn zou het geheugen verbeteren en daarom deden studenten uit het oude Griekenland takjes rozemarijn in hun haar, als ze aan het studeren waren voor examens. Rouwende gooide takjes rozemarijn op de graven om de overledenen te gedenken. En tijdens de Middeleeuwen in Engeland en Wales droegen bruiden takjes rozemarijn om te laten zien dat ze hun familieleden nooit zouden vergeten.

Dit soort gebruiken zijn nooit helemaal uit de lucht gegrepen en berusten vaak op een waarheid en dat blijkt ook voor deze eigenschap van rozemarijn te gelden. Uit een recent onderzoek bleek bijvoorbeeld dat een groep mensen beter presteerden nadat ze rozemarijn hadden geroken. (Bron: Motherliving.com)  Het was maar een klein onderzoek en behoeft zeker nader onderzocht te worden, maar interessant is het zeker!

 

Gezondheidsvoordelen van rozemarijn

  • Stimulans voor de hersenen
    Zoals hierboven al vermeld, stimuleert rozemarijn het geheugen en de hersenen. Als je moet leren of studeren, helpt de geur van rozemarijn je dit langer vol te houden, je blijft immers langer alert. Wij gebruiken de etherische olie ook voor tijdens het autorijden bij lange ritten met name, het lijkt te werken. Soms samen met gemberolie voor de kinderen tegen wagenziekte!
  • Middel tegen Alzheimer
    Wetenschappers hebben ook ontdekt dat de stof carnosinezuur, die vooral in rozemarijn en echte salie (Salvia officinalis) voorkomt, het vermogen heeft Alzheimer te voorkomen en wellicht helpt te genezen. Carnosinezuur is een antioxidant dat de hersenen beschermt tegen beschadigingen door vrije radicalen. Deze beschadigingen zijn de belangrijkste oorzaak van ziekten als Alzheimer, Parkinson en beroertes.
  • Conserveermiddel
    Uit een onderzoek in 2006 is gebleken dat zowel rozemarijn als salie beter werken als conserveermiddel voor bijvoorbeeld vlees dan een combinatie van de meest gebruikte toxische stoffen daarvoor (butylhydroxyanisol en butylhydroxytolueen). Het is aangetoond dat rozemarijn en salie oliën rijk aan omega-3 vetzuren langer goed houden en stabiliseren. Verschillende onderzoeken tonen aan dat rozemarijn de groei van pathogenen als Listeria afremt.
  • Anti-Kanker
    De vele antioxidanten in rozemarijn helpen je tegen vroegtijdige veroudering en verkleinen de kans op de vorming van tumoren. Bovendien werkt rozemarijn samen met enzymen uit de lever tegen een teveel aan oestrogeen, het vrouwelijke hormoon dat verantwoordelijk schijnt te zijn voor borstkanker.
  • Voor een stralende huid
    Om verschillende redenen is rozemarijn bij uitstek geschikt om te gebruiken in verzorgingsproducten. De olie stimuleert de bloedcirculatie en daardoor wordt de huid beter doorbloed. Het werkt ontsmettend en antiseptisch, dus goed tegen puistjes en acne.  Bovendien voorkomen de antioxidanten een versnelde veroudering van de huid. Ook kun je de olie gebruiken bij insecten beten om de zwellingen daarvan te verminderen.
  • Stimuleert de spijsvertering en ondersteunt de lever
    Rozemarijn stimuleert de aanmaak van gal, waardoor de spijsvertering wordt gestimuleerd en het helpt de spieren in de darm te ontspannen, waardoor deze minder zullen verkrampen. Een kop rozemarijnthee na het eten of eten bereid met rozemarijn, zal een maaltijd minder zwaar op de maag doen liggen.Onderzoekers van de Al-Fateh Universiteit, Libië suggereren dat rozemarijnzuur wellicht ingezet kan worden bij de behandeling van leververgiftiging en maagzweren.
  • Rozemarijn tegen spierpijn en hoofdpijn of migraine
    Masseer rozemarijnolie op de pijnlijke plekken, het helpt ontspannen, stimuleert de bloedstroom en verlicht daarmee de pijn.
  • Rozemarijn reguleert de bloedsuikerspiegel
    Uit onderzoek met muizen is gebleken dat rozemarijn voorkomt dat de bloedsuikerspiegel te veel schommelt. Een extract van rozemarijn stimuleert de afbraak van vetten en koolhydraten en is daarom wellicht een middel tegen hypoglycaemie en vetzucht.

rosemary

 

Voorzichtigheid geboden!

Rozemarijn heeft vele voordelen, maar ondanks dat moet je toch enige voorzichtigheid in acht nemen. Waar je zoal op moet letten, zijn de volgende punten:

  • De etherische olie van rozemarijn is te sterk om oraal te gebruiken en kan zelfs giftig zijn.
  • Wees voorzichtig bij medicinaal gebruik bij kinderen, er is hier geen onderzoek naar gedaan.
  • Niet medicinaal gebruiken tijdens zwangerschap, het zou de menstruatie kunnen bevorderen en zo een miskraam veroorzaken. Als kruid in de keuken is het geen probleem. Ook wordt het afgeraden voor zogende moeders.
  • Niet medicinaal gebruiken bij een hoge bloeddruk en epilepsie, het werkt namelijk bloeddrukverhogend.
  • Omdat het invloed uitoefent op de bloedsuikerspiegel, wordt het afgeraden medicinaal te gebruiken als je medicijnen neemt tegen diabetes.
  • Sommige mensen blijken allergisch te reageren op rozemarijnolie als deze op de huid wordt aangebracht.
  • In hoge dosis kan rozemarijn braken opwekken, spasmen veroorzaken en in enkele gevallen zelfs een coma.

 

Rosemary tea

 

Rozemarijnthee

Zelf vind ik rozemarijn vooral erg lekker in combinatie met lamsvlees of bij gebakken aardappelen uit de oven, maar je kunt er ook prima een heerlijke kruidenthee van zetten. Deze verse rozemarijnthee verbetert je spijsvertering, verlicht hoofdpijn en migraine en lost slijmophoping op als je verkouden bent of grieperig. Begin je dag met een kop stimulerende rozemarijnthee of neem een kop thee na een vermoeiende dag op het werk of na een stevige maaltijd.

Zo maak je de thee:

Neem een aantal afgeknipte blaadjes rozemarijn, was deze zorgvuldig en kook ze enkele minuten in water. Zeef de blaadjes eruit en voeg wat honing toe als de thee voldoende is afgekoeld. Voor een nog meer stimulerende thee kun je er het sap van een halve citroen bij doen, voor een thee na de maaltijd kun je er wat kaneel in doen.

 

Wat is jouw favoriete gebruik van rozemarijn in de keuken?

 

Bronnen: Stealharmour, Nutraingredients-usa.com, WebMD

Categorie: Ingrediënten, Recepten Tags: Ingrediënten, Kruiden & Specerijen

Reacties

  1. janpaul zegt

    oktober 7, 2015 om 16:55

    Ik heb 10 jaar terug een struikje rozemarijn onder de pruimenboom in voortuin gezet. Doet het nog steeds prima. Misschien zijn de winters in Alkmaar niet koud genoeg, of heb ik net mazzel met deze soort

    • Iris Maier zegt

      oktober 16, 2015 om 07:31

      Wat fijn dat de rozemarijn het bij jou wel goed doet Janpaul! Hoe is de ligging van jouw voortuin?

  2. dounia zegt

    januari 6, 2017 om 14:59

    Hallo wat leuk ik wil nu iets met de natuurlijke kruiden gaan doen eerst mijn opleiding meschien kunnen we een keer afspreken om kennis te maken ik vind jou interessant groetjes Dounia

    • Iris Maier zegt

      februari 13, 2017 om 11:18

      Hi Dounia,
      Wat voor opleiding doe je, heeft dat iets met kruiden enzo te maken? Ik weet een hele goede opleiding in Nederland die opleidt tot herborist. Zou ik zelf ook wel willen doen, als ik de tijd en het geld had…

      Misschien eerst even op Facebook contact leggen, dan kunnen we altijd zien of we inderdaad een keer afspreken. Ik heb niet veel tijd omdat ik zelf ook met een opleiding bezig ben (Health Coaching), daarom reageer ik ook zo laat…

  3. oostingh zegt

    april 23, 2017 om 14:42

    inderdaad bij mij in alkmaar hoefplan groeit er al 35 jaar een rozemarijnstruikje in de voortuin en dat blijft maar doorgaan, vrijwel alle stekken komen op, dit jaar heeft een stek het helaas afgelegd.
    Het houd van een wat droge kalkhoudende grond, verder niets. Mijn favorite kruidenkundige Maurice de Messeque dweept met deze plant evenals met Salie, zijn boek Kruiden en Gezondheid bevat een schat aan informatie op dit gebied.

    • Iris Maier zegt

      mei 5, 2017 om 07:23

      Bij mij gingen de jonge struikjes altijd dood in de winter. Misschien wel eerder door een teveel aan vocht dan door de kou, ik weet het niet, maar blijf het proberen. Die Maurice zal ik eens opzoeken, dank voor de tip!

  4. janpaul zegt

    april 23, 2017 om 20:35

    Hij staat weer prachtig met paarse bloemetjes onder de in bloei staand pruimenboom, en ieder keer als ik er langs loop eet ik een paar bloempjes. Soms ook als garnering bij de salade. En soms in een gekke bui ga ik knippend door de tuin , blaadjes warmoes, bieslook, brandnetel, salie , knoflook, oregano, jong zevenblad en rozemarijnbloempjes, fijn snijden , een eitje kloppen met wat melk en dan een heerlijk groente/kruiden omelet,

    • Iris Maier zegt

      mei 5, 2017 om 07:21

      Heerlijk, wat een rijkdom is dat dan hè, zo’n tuin! Lekker van genieten zou ik zo zeggen!

  5. Yvonne zegt

    juni 27, 2018 om 07:17

    Hoi.
    Kun je ook thee zetter van verse rozemarijn? Of is t beter te drogen…en hoe droog je em dan?
    Gr. Yvonne

    • Iris Maier zegt

      juli 25, 2018 om 16:44

      Ja hoor, dat kan prima!

  6. Hanneke Verbeek zegt

    juni 18, 2019 om 14:50

    Hoi Iris,

    Zo leuk dat ik weer op jouw site terecht kom!
    Op t moment op Ibiza en er groeit hier veel rozemarijn in t wild.
    Even gegoogled wat de werking is.
    En…. heerlijk kopje thee hoor!
    Ook perfect voor de vriendin naast me die op haar laptop aan t werk is.

    Dankjewel en groetjes!

    Hanneke uit Beverwijk (groenterijk)

    • Iris Maier zegt

      augustus 12, 2019 om 12:51

      Heerlijk en altijd leuk natuurlijk, zo uit het wild!

  7. Jacqueline S. zegt

    augustus 24, 2019 om 21:37

    Mijn oudste rozemarijnstruik heb ik in 1997 geplant en heeft inmiddels 2 verhuizingen achter de rug. Is minstens zeker 1 ‘m hoog en ook zo breed. Heeft alle winters buiten overleefd, en alle hitte.

    Het geheim? Droge puingrond! Hoe armer ze staan, hoe heter ze staan, hoe beter ze het doen. Bij mij op het zuiden, in arme grond. Ik heb ook een kruipende soort, die het heel goed doet.

    Maar ze doen het zo goed, dat ik naar andere toepassingen zocht dan wat takjes in het eten. Ik heb last van artrose in mijn voeten, en ik heb diabetes en op zoek naar zalf kwam ik op deze site uit.

    Bedankt voor de recepten, ik ga er mee aan de slag.

    • Jacqueline S. zegt

      augustus 24, 2019 om 21:39

      Zalf en thee dus…

  8. Sander van Ierschot zegt

    augustus 19, 2020 om 05:31

    Leuk artikel. Ik heb gedroogde rozemarijn in huis.
    Ik ga nu kijken of ik daar ook thee van kan maken en of dat lekker is.
    Voor het project #zelfkokenisleuk zal ik hier regelmatig terug keren.
    Wellicht tot sprekens.

    Liefs Sander

  9. Esmey zegt

    december 1, 2020 om 22:47

    Ik ben diabetes type 2. Mag ik dan wel rozemarijnthee?
    Ik heb het al drie jaar in een pot in de tuin, hij blijft overwinteren.

  10. Maribel zegt

    oktober 25, 2021 om 14:22

    I am not sure where you are getting your info, but good topic.
    I needs to spend some time learning more or understanding more.
    Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.

  11. Leland zegt

    oktober 25, 2021 om 21:20

    I read this paragraph completely regarding the resemblance of
    most recent and preceding technologies, it’s remarkable article.

  12. Emmett zegt

    november 4, 2021 om 16:41

    I’m curious to find out what blog system you are utilizing?
    I’m experiencing some small security issues with my latest website and I’d
    like to find something more risk-free. Do you
    have any recommendations?

  13. Eldon Thammavong zegt

    november 4, 2021 om 16:49

    It is the best time to make some plans for the long run and it is time to be happy. I have learn this submit and if I may just I desire to recommend you few fascinating issues or tips. Maybe you could write subsequent articles relating to this article. I want to learn more issues approximately it!|

  14. Libby Mink zegt

    november 4, 2021 om 18:31

    Simply desire to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just great and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.|

  15. cialis zegt

    maart 5, 2022 om 04:38

    This is a topic that is near to my heart… Thank you!

    Where are your contact details though?

  16. buy cialis cheap zegt

    maart 19, 2022 om 14:35

    I’m curious to find out what blog platform you have been using?

    I’m experiencing some minor security problems with my latest blog and I’d like to find something more
    secure. Do you have any solutions?

  17. raomarl zegt

    april 11, 2022 om 14:25

    raomarl 5361f7ab47 https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=bersiariga.PORTABLE-Atv-Flash-Silver-Download-Free

  18. crork zegt

    mei 12, 2022 om 10:04

    premium cbd tincture reviews oil is a cannabis essence in oil kind.

  19. Bennie Spiers zegt

    juli 1, 2022 om 19:17

    I seriously love your website.. Very nice colors & theme. Did you make this website yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own website and want to learn where you got this from or just what the theme is called. Appreciate it!

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring