De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
  • Webshop
Je bent hier: Home / Ingrediënten / Goed gezoet, welke soorten zoetmiddelen je beter kunt laten staan en welke zijn oké

Goed gezoet, welke soorten zoetmiddelen je beter kunt laten staan en welke zijn oké

Last Updated on november 8, 2017 by Iris Maier

Op de Gaaf Groen beurs waar ik vorige week zondag stond was er veel vraag naar de soorten zoetstoffen die ik had gebruikt voor de spelt-zuurdesemcakes en de Patissonjam. Ik had daarvoor oerzoet, ook wel oersuiker genoemd, gebruikt en dat blijkt toch lang niet iedereen te kennen.

Vandaar dat ik een overzicht heb gemaakt van de verschillende natuurlijke zoetmiddelen die er zijn en welke ik gebruik en welke niet en waarom. Maar eerst in het kort over suiker en andere zoetmiddelen welke ik juist niet gebruik.

crystal sugar

 

Witte kristalsuiker of tafelsuiker

Witte suiker is een geraffineerd product, spierwit want het bevat niets anders meer dan de koolhydraten glucose en fructose. Alle andere voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen zijn er uit geraffineerd. Het zijn lege caloriën, een onnatuurlijk zoetmiddel waar je bloedsuikerspiegel flink van kan pieken.

Witte suiker heeft enzymen, vitaminen, mineralen en insuline uit het lichaam nodig. Iedere suiker molecuul in ons lichaam gebruikt 54 magnesium moleculen om het te verwerken. Het insulinepeil gaat omhoog en dat verbruikt weer heel veel zink. Suiker onttrekt calcium uit je botten en chromium verlaat het lichaam via de urine door suiker.

De beste zoetmiddelen voor je lichaam zijn dus de zoetmiddelen die je bloedsuikerspiegel het minst doen schommelen en die geen lege calorieën zijn, maar nog voedingsstoffen bevatten zoals mineralen.

 

Fructose

Omdat fructose je bloedsuikerspiegel niet doet schommelen, zou je denken dat dat een goed alternatief is, maar daar zit weer een addertje onder het gras…

Fructose, ook wel vruchtensuiker genoemd, saboteert de vetverbranding. Het hormoon leptine, dat verantwoordelijk is voor het verzadigingsgevoel, wordt door fructose als het ware voor de gek gehouden. De hersenen krijgen na inname van voeding met fructose geen signaal meer dat de maag vol is, je blijft dus een onverzadigd gevoel houden en dus blijf je eten…

En wat misschien nog erger is, is dat fructose in je lichaam niet door insuline de cellen wordt ingestuurd, maar direct naar de lever gaat. Als de lever meer fructose binnen krijgt, dan dat deze kan verwerken, zet de lever het om in vet en dat kan leververvetting tot gevolg hebben. Bovendien geeft de lever het vet deels af aan het bloed in de vorm van triglycerides en dat verhoogt weer de kans op hart- en vaatziekten.  (Hier en hier kun je er meer over lezen en als je het Engels machtig bent, raad ik je ook aan de lezing van Dr. Robert Lustig: Sugar the Bitter Truth op Youtube te kijken!).

Nu hoor ik vaak: ‘ja maar, fructose is toch vruchtensuiker, in fruit zit toch ook fructose, dat is toch ook niet slecht?’. En dat klopt ook wel, want in fruit zit nog zoveel meer, zoals vezels en andere voedingsstoffen, waardoor het beter verwerkt kan worden in het lichaam. Toch moet je ook met fruit niet al te scheutig zijn, anders krijg je toch te veel zoet binnen. Fruit was voor de jager-verzamelaar vroeger ook maar beperkt beschikbaar.

 

Kunstmatige zoetstoffen arteficial sugar

Er zijn verschillende kunstmatige zoetstoffen op de markt, een van de meest bekende is misschien wel aspartaam waar momenteel veel om te doen is. Van aspartaam is inmiddels wel bekend dat het gewoon een vergif is en uiteraard vermeden dient te worden.

Veel van deze synthetische zoetmiddelen hebben het zelfde effect als fructose op het lichaam heeft, ze houden het lichaam voor de gek. Ook worden deze kunstmatige zoetstoffen regelmatig gelinkt aan allerlei gezondheidsklachten als problemen met de spijsvertering, hoofdpijnen, neurologische beschadigingen, lever- en nierproblemen en zelfs kanker.

 

Natuurlijke zoetstoffen?

Zelf houd ik me altijd zo ver mogelijk van synthetische, niet-natuurlijke voedingsmiddelen en kies ik voor de natuurlijke varianten. Toch zijn er een aantal zoetstoffen die je wel in de natuurvoedingswinkels kunt vinden, maar die ik toch liever links laat liggen om verschillende redenen. Het gaat om de volgende zoetstoffen:

 

  • Agavesiroop Agavesiroop
    Agavesiroop wordt vaak aangeraden als vervangend zoetmiddel, omdat het een hele lage glycemische waarde heeft. Dit komt echter doordat het voor een groot deel uit fructose bestaat. Bovendien is het ook een sterk bewerkt product waar alle voedingsstoffen uit zijn. (Hier op de site van Nourished Kitchen, mijn Amerikaanse ‘naamgenoot’, lees je er meer over).
  • Moutstropen, zoals tarwe- en maïsstroop
    Het is me niet helemaal duidelijk hoe bewerkt de moutstropen uit de natuurvoedingswinkel precies zijn. Wel is bekend dat de verschillende moutstropen je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen, de glycemische waarde van maïsstroop ligt zelfs nog wat hoger dan die van witte suiker! (Bron: Suikerwijzer.nl).
  • Rietsuiker en biologische kristalsuiker rietsuiker
    Hoewel beide nog enigszins bruin van kleur zijn, zijn ze toch te veel bewerkt en bevatten ze nauwelijks nog voedingsstoffen en zijn het dus lege calorieën die niets toevoegen, maar enkel je bloedsuikerspiegel omhoog jagen. Toch laat ik deze twee niet helemaal links liggen, ik koop ze regelmatig zelfs, omdat ik ze gebruik voor de voeding voor verschillende fermenten als de gemberbug en kombucha.
  • Vruchtenstropen als appelstroop en diksap
    Ook deze gebruik ik liever niet als zoetmiddelen, omdat dit wel weer de vruchtensuikers zijn, fructose dus, zonder de vezels. Zeker appelstroop bevat nog wel de mineralen, in tegenstelling tot agavesiroop en kun je naar mijn mening af en toe wel spaarzaam gebruiken.
  • Wit stevia poeder of vloeibare stevia Natrena-stevia-poeder
    Dit zal je misschien verbazen, want sinds stevia is goedgekeurd als voedingsmiddel is er een ware hype om ontstaan en wordt het werkelijk overal aangeraden als gezond zoetmiddel. Het klopt dat stevia de bloedsuikerspiegel niet beïnvloedt en het bevat geen fructose, dus waarom dan toch hier op deze plek?  Omdat deze vorm van stevia bewerkt is, het is niet meer het originele plantje, maar een extract daarvan. Het zijn geen lege calorieën, want stevia bevat geen calorieën, maar het is niet meer de natuurlijke vorm. Daar komt nog bij dat vooral deze vormen van stevia bij veel mensen, waaronder mijzelf een sterke bittere nasmaak geeft. Ik vind het ronduit vies!

 

Update: 

Sukrin, een nieuwkomer onder de zoetmiddelen. Deze was ik eerder al wel tegengekomen, maar had me er nog niet in verdiept en daarom vergat ik ‘m in deze opsomming. Enkele lezers wezen mij er op, vandaar deze update. 

Sukrin is de merknaam van suikeralcohol Erythritol, en is naar men zegt een natuurlijke suikervervanger, iets minder zoet dan kristalsuiker. Het bevat amper calorieën, heeft een glycemische indexwaarde van 0 en is glucose noch fructose. Het feit dat dit een nieuw product is en dus niet traditioneel, maakte mij argwanend bovendien is het wit, net als kristalsuiker en zoals stevia vaak wordt verkocht, een leeg ‘voedingsmiddel’ dus. In mijn boekje over E-nummers, ‘Wat zit er in uw Eten?’ van uitgeverij Bouillon staat het volgende bij het E-nummer ((E968) van Erythritol en heeft het code oranje (een additief waarover tegenstrijdige wetenschappelijke analyses bestaan) gekregen:

Zoetstof, smaakstof, aroma en vochtinbrenger. Van nature aanwezig in fruit en gefermenteerde levensmiddelen, maar Erythritol is afgeleid van vergisting van tarwebloem en/of maïs. Het is minder zoet dan sucrose.

Risico’s: spijsverteringsproblemen, calciumtekort, nierproblemen en toegenomen eetlust

Erythritol is naar mijn weten geen biologisch product en aangezien het is afgeleid van tarwe en/of maïs, is de kans groot dat deze van genetisch gemanipuleerd waren…

Lees hier mijn vervolg artikel over Sukrin en waarom ik er toch echt niet achter kan staan.

 

Welke zoetmiddelen dan wel?

Net als ieder mens denk ik, houd ook ik van af en toe iets zoets, al ben ik geen grote zoetekauw en neem ik voor de meeste recepten altijd minder zoetmiddel dan wordt aangegeven. Onderstaande zijn de zoetmiddelen die ik gebruik of aanraad, maar allemaal met mate!

 

  • Stevia, het groene poeder Stevia plant
    Ondanks mijn aanbeveling hierboven, komt stevia hier op de eerste plaats. Zelf gebruik ik het zelden, omdat ik het gewoon echt niet lekker vind, maar mocht dat voor jou geen punt zijn, dan is het groene poeder een uitstekend zoetmiddel (zie update hieronder voor een kanttekening hierbij!). Het groene poeder is  niets anders dan het gedroogde en verpulverde blad van het Stevia plantje. Stevia bevat geen fructose, geen calorieë en heeft een glycemische index van nul. Het vormt geen voedingsbron voor schimmels, het helpt tandplak te voorkomen en het heeft ook uitwendig enkele nuttige toepassingen. Stevia is zo’n 300 à 400 keer zoeter dan suiker, je hebt er dus maar een heel klein beetje van nodig! (Je kunt het bijvoorbeeld hier kopen)

Update 19 januari 2014:

Naar aanleiding van een Amerikaans artikel dat ik op internet tegenkwam, wil ik hier toch wat kanttekeningen bij plaatsen. Lees ze in het artikel Stevia en Sukrin, toch niet zo’n Zoete Zondag.

 

 

  • Kokosbloesemsuiker
    Kokosbloesemsuiker, ook wel kokospalmsuiker of Gula Java genoemd is een palmsuiker, maar niet te verwarren met de donker bruine palmsuiker uit de winkel, palmsuiker is namelijk géén kokosbloesemsuiker, want wordt niet van de kokospalm gemaakt! Kokosbloesemsuiker is een natuurlijke suiker gemaakt uit de nectar van de bloesems van de kokospalm, het heeft een lage glycemische index, zit boordevol mineralen, vitaminen en aminozuren. De smaak is wat karamelachtig, persoonlijk vind ik het erg lekker. Je kunt de hoeveelheid suiker die in recepten wordt genoemd 1 op 1 vervangen door kokosbloesemsuiker. (Amazon.de heeft verschillende soorten waaronder deze).

 

  • Palmsuiker Arenga Palmsuiker
    Gula Jawa of soms Gula Java of djawa oftewel palmsuiker wordt gewonnen uit palmbomen, vroeger voornamelijk uit de suikerpalm (arenga de dadelpalm of de Borassus, maar tegenwoordig ook uit de sagopalm en de kokospalm (zie hierboven bij kokosbloesemsuiker). De kleur varieert van bruin tot heel donker bruin en je kunt deze suiker kopen in blokvorm of als een fijne kristalpoeder. Deze suiker is minder zoet dan kristalsuiker en vol met mineralen. De smaak is karamelachtig, kruidig en veel sterker dan kokosbloesemsuiker. Ik gebruik dit minder vaak, vanwege de sterke smaak, die moet wel passen bij het gerecht namelijk en palmsuiker heeft ook een andere glycemische waarde dan kokospalmsuiker, al werd me niet duidelijk hoe anders, zie dit Engelstalige artikel. Biologische Palmsuiker van Arenga kocht ik voorheen bij de Jumbo, maar daar hebben ze het hier helaas niet meer, het ligt wel in de natuurvoedingswinkel.

 

  • Oerzoet of oersuiker Oersuiker of Oerzoet
    Oerzoet is ongeraffineerd gedroogd sap van suikerriet. Hoewel deze suikervariant de bloedsuikerspiegel flink omhoog kan jagen, gebruik ik deze regelmatig in mijn baksels of als ik ijs maak bijvoorbeeld. Omdat deze suiker niet geraffineerd is, bevat het dus allerlei mineralen en andere voedingsstoffen. Kokosbloesemsuiker is gunstiger, omdat het een lagere glycemische waarde heeft, maar ook vele malen duurder! Als je suikers met veel vet eet, zal dat de opname in het bloed vertragen en daardoor de bloedsuikerspiegel veel minder snel doen stijgen. Ik gebruik dit dus bij voorkeur in baksels met veel roomboter of kokosolie of ijs met slagroom en dergelijke. Je kunt witte suiker vervangen door een zelfde hoeveelheid oerzoet. Natuurlijk zal je vanille of citroenijs er niet mooi wit mee worden en ook de smaak is niet neutraal zoet, maar ook weer iets weghebben van karamel, maar anders dan kokosbloesemsuiker.

 

  • Honing honingHoning
    Bij honing moet je goed opletten wat je koopt, omdat veel niet-biologische honing vaak verhit is en dan zijn de  enzymen kapot gemaakt die de honing nou juist zijn goede eigenschappen geeft onder andere. Als de honing kristalliseert, weet je dat deze niet boven de 40 ˚C verhit is geweest en dus nog rauw is. Veel niet- biologische honing wordt gemengd met een suikeroplossing en ook krijgen de bijen van die honing vaak suikerwater bijgevoerd. Behalve enzymen bevat honing ook veel vitaminen, mineralen, aminozuren en anti-oxidanten. Afhankelijk van de soort honig, bevat deze zo’n 50-70% fructose, voor veel toch een reden ook hier zuinig mee te zijn. Hier las ik echter dat uit studies is gebleken dat honing geen ontstekingen in de hand werkt, zoals fructose dat doet en in ratten werd aangetoond dat het de triglycerides in het bloed omlaag bracht. Honing is ongeveer 2x zoeter dan witte suiker, neem dus de helft minder honing dan dat er aan suiker wordt aangegeven in een recept.

 

  • Ahornsiroop horizon_ahornsiroop_klasse_a_250_ml
    Ahornsiroop wordt gemaakt van het sap van een bepaalde soort Esdoorn. Het sap wordt getapt uit de boom en vervolgens ingekookt tot een stroperige bruine vloeistof. Omdat er dus niet zoiets bestaat als rauwe ahornsiroop, is deze prima geschikt om mee te bakken. Net als andere natuurlijke zoetmiddelen bevat ahornsiroop gezonde voedingsstoffen. Uit onderzoek van de Universiteit van Rhode Island is gebleken dat ahornsiroop verschillende stoffen bevat die voordelig zijn voor je gezondheid, zoals sporenelementen als zink en mangaan en anti-oxidanten. Deze stoffen hebben een remmende werking op kanker en diabetes en zijn anti-bacterieel In de Verenigde Staten spreken ze over verschillende gradaties van ahornsiroop: Grade A en B, waarvan over B wordt gezegd dat die beter is, donkerder van kleur en meer voedingsstoffen bevat. In Nederland zie ik altijd alleen maar Grade C. Ik ga er maar vanuit dat deze nog beter is dan..;-) Als iemand me daar meer over kan vertellen hoor ik dat graag! De glycemische indexwaarde is 54, dat is bijna twee keer meer dan kokosbloesemsuiker, maar minder dan bijvoorbeeld oerzoet. Wel bevat ahornsiroop veel calorieën en daarom blijft ook hierbij het advies: met mate! Ahornsiroop is te koop in natuurvoedingswinkels.

Update: Sinds het plaatsen van dit artikel kwam ik een paar keer tegen dat mensen ahornsiroop juist afraden. Waarom werd mij nog niet duidelijk, maar ik vermoed dat het te maken heeft met het hoge suikergehalte. Het bevat namelijk evengoed zo’n 66% suiker. Niet iets dus om in grote hoeveelheden te consumeren, maar net als met oerzoet denk ik dan: altijd met veel vet en sowieso net als met alle zoet: met mate!  (In dit Amerikaanse artikel op Livestrong, kun je er iets meer over lezen).

 

  • Gedroogde vruchten
    Gedroogde vruchten als rozijnen, dadels, pruimen en abrikozen zijn een prima middel om dingen mee te zoeten. Omdat ze allemaal, behalve abrikozen wel een hoge glycemische indexwaarde hebben, gebruik ik ze liever niet te veel zo los of in een gerecht zonder vetten. Kies altijd voor de donkere, bruine gedroogde vruchten, die zijn namelijk niet gezwaveld. Als je voor biologisch kiest, zit je volgens mij altijd goed wat dat aangaat.

 

  • Yaconsiroop
    Dit heb ik maar 1 keer gekocht, het is een stuk lastiger te verkrijgen dan de bovengenoemde zoetmiddelen en ik kan er ook niet zo veel informatie over vinden op verschillende websites (ik zoek altijd naar meerdere bronnen). Dit vond ik op de site van RoosGoesGreen.nl:

Yaconsiroop wordt gemaakt van de wortels van de yacon-plant afkomstig uit Zuid-Amerika. Het sap uit de wortels wordt via een verdampingsproces tot siroop gemaakt. De siroop bevat geen glucose, maar complexere suikers (inuline) die nauwelijks door het lichaam worden opgenomen. De fructooligosaccharides (FOS, een polymeer van fructose) waar droog yaconpoeder voor 50-70% uit bestaat, worden zelfs helemaal niet door het lichaam opgenomen (Bron: essential living foods). Daardoor is de siroop laag in calorieën (de helft van honing) en glycemische waarde en heeft niet de negatieve effecten van fructose. FOS hebben bovendien ook een prebiotische werking en helpen de vertering in je darmen (Bron: yacon syrup sweetener). De wortels bevatten verder veel kalium en vitamine E, A en C. Je kunt Yaconsiroop online kopen.

 

 

  • Melasse Horizon RietsuikermelasseMelasse is een dikke, donkere en stroperige vloeistof en is een bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten. Het is waardevol omdat het zo volgepakt zit met mineralen en vitamines. Vanwege het hoge ijzergehalte, wordt het wel aangeraden voor mensen met bloedarmoede. Het heeft een hele sterke, bijna zoutige dropachtige smaak en is niet zo zoet. Het is daarom dan ook niet overal toepasbaar. Zelf vind ik het heerlijk op de pannenkoeken en ik gebruik het soms bij de bereiding van waterkefir om dat die goed gedijen op veel mineralen. Het wordt ook veel gebruikt bij de bereiding van roggebrood. Neem wel de biologische variant, dan weet je zeker dat deze niet gezwaveld is.

 

Update:

  • Lucuma poeder  In de oude tijden was Lucuma bekend als het Goud van de Inca’s. Het wordt zowel spiritueel als culinair veelvuldig gebruikt in met name Peru, waar het ook zelden ontbreekt bij allerlei feestelijkheden. De eivormige vrucht heeft droog, zetmeelrijk oranje-geel vruchtvlees. De smaak wordt beschreven als caramelachtig, beetje als ahornsiroop of butterscotch. Vanwege de hoge concentraties antioxidanten, sporenelementen, vitamines en mineralen wordt het poeder wordt veel gebruikt in de RAW-food wereld in allerlei shakes en smoothies. Bovendien is het een goede bron van vezels en omdat het complexe koolhydraten zijn, doet lucuma de bloedsuikerspiegel niet erg schommelen; het heeft een lage glycemische indexwaarde. Behalve in smoothies of shakes is lucuma poeder ook prima toe te passen in allerlei andere gerechten zoals ijs, gebak, koekjes en voor het zoeten van pap of yoghurt. Biologisch Lucuma poeder kun je hier verkrijgen.

 

Tip!  Een illusie van zoet

In heel veel zoete gerechten gebruik ik kaneel en vanille extract, dat is niet alleen lekker, verwarmend en gezond, het doet je gerecht ook zoeter lijken. Doe je hier dus wat van in je eten dan, heb je minder zoetmiddel nodig!

 

Ben jij een echte zoetekauw en kun je de zoete verleiding maar moeilijk weerstaan? En wat is jouw favoriete zoetmiddel? Laat het me weten in de reacties onderaan!

 

Deel dit artikel, als je de inhoud de moeite waard vond, zo kunnen meer mensen er profijt van hebben!

 

 

Categorie: Ingrediënten Tags: Suiker & Zoetmiddelen

Reacties

  1. Elisabeth Klene zegt

    september 17, 2013 om 09:33

    Yacon tastes extremely sweet however the sugar it contains is mainly fructooligosaccharide, which cannot be absorbed by the body, making it suitable for diabetics or others on low sugar diets. Yacon also acts as a prebiotic which means the undigested portion of yacon serves as food for “friendly” bacteria, such as Bifidobacteria and Lactobacillus species, in the colon making it good for digestion, and helpingabsorption of calcium and vitamins. Yacon also provides significant quantities of potassium and antioxidants. A staple food for centuries, grown in the Andean Highlands of Peru, this natural organic sweetener tastes of molasses and can be used in the same way one would use honey or other sweeteners, for beverages and desserts. It goes particularly well in raw cacao recipes.
    http://www.rawsuperfoods.com

  2. Heleen zegt

    september 17, 2013 om 10:52

    Dank voor je overzicht.
    Ik gebruik zelf regelmatig rijsstroop. Ooit gehoord van een macrobioot die dat als zoetmiddel altijd gebruikte. Ik vind het ook lekker, het heeft een heel bescheiden zoete smaak en past bij veel gerechten.

    • iris in de keuken zegt

      september 17, 2013 om 11:32

      Rijststroop valt volgens mij onder de moutstropen. Is inderdaad minder zoet, waardoor mensen geneigd zijn er meer van te gebruiken en het schijnt je bloedsuikerspiegel toch te doen pieken. Ik kan nog niet precies de hand erop leggen wat die moutstropen betreft hoor, misschien is het prima, maar zolang ik het niet zeker weet, houd ik het liever bij die andere die ik in het artikel heb genoemd.

  3. Peter zegt

    september 17, 2013 om 15:42

    Dank voor deze waardevolle informatie

    • iris in de keuken zegt

      september 18, 2013 om 06:02

      Graag gedaan!

  4. marjolijn zegt

    september 18, 2013 om 12:35

    Hoi, Iris.
    Duidelijke uitleg weer. Bedankt!
    Over Sukrin werd laatst op één van de groepen die ik volg ook al zwaar gedebatteerd. Sommigen daar hadden er waarschijnlijk inderdaad wat buikproblemen mee. Ik had het nog niet gegeten en was dat gezien hun ervaringen ook niet van plan. Genoeg alternatieven!
    Laatst dacht ik dat wat biologische vleeswaar met een beetje dextrose er in niet zo veel kwaad kon als het in een maaltijd “verpakt” zou zitten. Kwam bedrogen uit: heel beroerd geweest. Blijkt dextrose ook van tarwe gemaakt te kunnen worden. Dus Sukrin ga ik ook vermijden!
    Groetjes, Marjolijn.

    • iris in de keuken zegt

      september 19, 2013 om 06:58

      Hi Marjolijn!
      Dank je! En dat is wel heftig dinderdaad dat je daar al zo naar van wordt! Het klopt inderdaad dat dat soort dingen vaak van tarwe (of maïs) gemaakt worden en dan weet je ook niet of het GMO is, want ook bij bio producten mag een bepaald percentage van de ingrediënten van niet biologische herkomst zijn…

  5. Heleen Quantrill zegt

    september 19, 2013 om 09:45

    Wij zijn erg gek op ahorn en oerzoet op dit moment. Maar het is ook een gewenning, die zoete smaak (en daar weet jij ook alles van natuurlijk!). Onze kinderen eten nu gepofte rijst, ongezoet, met rauwe melk en wat moerbeibesjes. Dit maken ze zelf, zonder zoet toe te voegen. Ik ga ze dus niet wijzer maken. De natuur is al zoet genoeg, zegt Zonnatura, en daar ben ik het roerend mee eens! Bedankt dus voor dit uitgebreide artikel!

    • iris in de keuken zegt

      september 19, 2013 om 16:29

      Graag gedan Heleen en dank je wel! En inderdaad, de natuur is inderdaad zoet genoeg, helemaal mee eens!

    • marja zegt

      juni 10, 2019 om 14:20

      zonnatura laat alleen vaak toch ook een steekje vallen. Neem de korrelthee….die zo populair is (geweest) blijkt allemaal suikers te bevatten…….en zo zijn er meer dingen waar zonnatura de mist mee in gaat.

  6. AKMN zegt

    september 20, 2013 om 06:39

    Goed artikel. Ik vind groene stevia poeder heerlijk! Het is even wennen, omdat het zo anders smaakt dan suiker, maar even doorzetten is het zeker waard 🙂 Als toevoeging over de honing, rauwe honing is mijn favoriet! Dat is zoveel mogelijk onbewerkt, net een stapje beter dan alleen biologisch en bevat zoveel smaak! Het smaakt als snoepgoed vind ik 🙂

    • iris in de keuken zegt

      september 20, 2013 om 12:28

      Ja, het groene poeder is een stuk beter te doen, maar echt heerlijk zal ik het wel nooit vinden, ben ik bang:-)
      En wat die honing betreft, daar ga ik nog iets aan veranderen. Rauw sowieso wat mij betreft en ik heb van een imker gehoord dat biologische honing nooit verhit wordt. Je kunt het zien aan het kristalliseren, als de honing kristalliseert op een gegeven moment is deze niet verhit geweest. Daarom en omdat het niet vermengd is kies ik voor biologische honing of van de imker uit de buurt. Punt is dat er in Nederland bijna geen biologische honing te vinden is, omdat daarvoor de kasten op een bepaalde afstand van industrie enzo moeten staan en dat is in Nederland gewoon niet mogelijk zowat, een te klein en te dicht bevolkt landje 🙂

  7. Marjolein zegt

    september 25, 2013 om 09:15

    Mooi stuk Iris. Bedankt!
    Op La Gomera kocht ik een paar jaar geleden een potje “palmhoning”. Feitelijk is dit een melasse, gewonnen uit het sap van palmbomen. Je ziet over het hele eiland palmbomen met een tuitje, waaronder een emmertje hangt om het sap op te vangen. De lokale bevolking gebruikt de “honing” om o.a. hun koffie te zoeten. Het geeft idd een wat caramelachtige smaak aan de koffie. Leuk te lezen dat dit ook nog eens een zoetstof met weinig nadelen is.

    • iris in de keuken zegt

      september 26, 2013 om 05:55

      Wat een leuk verhaal van die palmhoning. Altijd leuk om dat soort traditionele dingen te horen. Dank je!

  8. Mirjam zegt

    september 30, 2013 om 14:52

    Hallo,
    wat een fijn artikel! met plezier en interesse gelezen.
    ik woon in Ierland, en hier verkopen ze in de groene winkels ook agave siroop… ken je dat?
    suikervrije groetjes,
    Mirjam

    • iris in de keuken zegt

      oktober 2, 2013 om 06:19

      Hi Mirjam!
      Wat leuk, Ierland, lijkt me een prachtig land, ben er helaas nog nooit geweest… Of ik agave siroop ken, bedoel je? Dat wordt ook in het artikel genoemd. Ik raad het af, zoals je kunt lezen…

      hartelijke groet!

  9. Karin-Marijke Vis zegt

    oktober 2, 2013 om 21:18

    Jeetje wat is er veel. En wat goed om het zo hier eens op een rijtje te zetten. Super. Dank! Hier, in Peru, net algarrobina gekocht. Een lokaal zoetmiddel. Nu eens kijken wat ik er mee kan doen.

    • iris in de keuken zegt

      oktober 3, 2013 om 05:59

      Graag gedaan en jij bedankt voor je reactie!

  10. Fokje zegt

    januari 7, 2014 om 22:04

    Wat een mooi informatief stukje. Ik gebruik kokosbloesemsuiker bij het bakken en ook wel rozijnen in bijvoorbeeld (kerst) brood en honing soms.

    • Iris Maier zegt

      januari 8, 2014 om 07:19

      Dank je Fokje, leuk om te horen!

  11. Belinda zegt

    januari 8, 2014 om 10:23

    Goede opsomming! Wel even een opmerking. Je hebt goed uitgelegd wat palmbloesemsuiker is, maar volgens mij wordt palmsuiker van het sap van de palm gemaakt, klopt dat? Dat zou tevens de verschillen tussen beide soorten nog meer verklaren.

    • Iris Maier zegt

      januari 9, 2014 om 12:43

      Dank je Belinda en je zou inderdaad wel eens gelijk kunnen hebben, ik ga dat eens uitzoeken!

  12. Rogier zegt

    januari 8, 2014 om 17:09

    Hoi Iris, leuk je stuk te lezen. Wat ik een goede bron van informatie over suikers vind, is het boek ‘Suikers en zoetstoffen’ van Geert Verhelst. Ik heb nog de vraag of je een adres/site weet waar je rauwe honing kunt krijgen? Of iemand anders misschien die dat weet? Bedankt alvast.

    • Iris Maier zegt

      januari 9, 2014 om 12:47

      Dank je Rogier en ook bedankt voor de tip, die ga ik zeker ter harte nemen!
      Wat de honing betreft. In principe is biologische honing rauwe honing, alleen honing met het bio keurmerk komt bijna nooit uit Nederland, omdat er maar weinig plekken zijn voor bijen ver van snelwegen en industrie in Nederland en dat is een vereiste voor het bio keurmerk. Als je echte Nederlandse rauwe honing wilt, kun je het best opzoek gaan naar een imker in de buurt. Je zou contact op kunnen nemen met een imkervereniging bijvoorbeeld om een imker in de buurt te vinden. Als je in Noord-Holland woont, weet ik misschien wel een adres of in Almere?

  13. Suzette Timmerman zegt

    januari 10, 2014 om 07:55

    Dank voor de informatie.
    Hier nog een aanvulling wat betreft Ahornsiroop.

    A graad is verkregen bij het begin van het tapseizoen, wanneer het verschil tussen dag- en nachttemperatuur nog extreem is. Deze soort is lichtbruin van kleur en werd altijd beschouwd als de beste kwaliteit met een delicate smaak. De C graad wordt later in het seizoen getapt, wanneer er geen extreme temperatuurverschillen meer zijn. Deze kwaliteit heeft een donkerbruine kleur en een sterkere karamelsmaak. De laatste tijd wordt er ook wel gezegd dat het mineraalgehalte van beide soorten gelijk is, het verschil zit alleen in kleur en aroma.

    Succes verder!

    • Suzette Timmerman zegt

      januari 10, 2014 om 07:56

      Bron: Syllabus Productkunde, opleiding Natuurvoedingskundige, Kraaybeekerhof.

      • Felix zegt

        mei 24, 2018 om 20:27

        Is dat de kraaybekerhof in Driebergen?

  14. Iris Maier zegt

    januari 24, 2014 om 08:59

    Dank je voor je aanvulling Suzette! Het gekke vind ik altijd dat ze het in de VS nooit over C-graad hebben, enkel A of B en hier heb ik nog nooit A of B gezien, enkel C… Ik houd wel van die caramelsmaak, dus vind dat verder geen probleem.

  15. Juliette zegt

    januari 26, 2014 om 22:17

    Hallo Iris,

    Leuke informatie over allerlei zoetstoffen! Ik zelf gebruik honing door de yoghurt (als toetje of tussendoortje). voor bakken gebruik ik ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of oerzoet. Of helemaal niets van dat, maar dan met dadels of vijgen o.i.d. gezoet. Ik heb agavesirioop, dat gebruiken we af en toe voor op brood of over de pannenkoeken, dit lijkt me dan altijd beter dan de bekende suikerstroop. Maar voor alles lijkt me gewoon gebruiken met mate en variëren 🙂

    groetjes,
    Juliette

    • Iris Maier zegt

      januari 30, 2014 om 11:47

      Inderdaad met mate en variëren, dat zijn twee belangrijke punten! Zelf vind ik ahornsiroop heerlijk op pannenkoeken. Agavesiroop vermijd ik echt, het is te bewerkt en te veel fructose, maar als je het toch in huis hebt en maar heel soms gebruikt, zal dat echt geen punt zijn. Je moet er ook een beetje relaxed mee om kunnen gaan natuurlijk!

  16. Edwin zegt

    oktober 25, 2014 om 23:20

    Dag Iris,

    Wat vindt je van deze beoordeling van kokosbloesemsuiker?

    http://www.voedselzandloper.com/blog/is-kokosbloesemsuiker-gezonder-dan-gewone-suiker

    groet,
    Edwin

    • Iris Maier zegt

      oktober 27, 2014 om 12:10

      Hi Edwin,
      Dank voor je artikel. Zeker interessant om eens achteraan te gaan of dat inderdaad wel klopt van die glycemische index! Aan de andere kant ben ik inmiddels ook weer iets wijzer geworden en niet meer zo huiverig voor dingen met een hoge glycemische indexwaarde. Het voert een beetje ver om het daar nu over te hebben. Interessant om te lezen daarover is het laatste ebook (Hypoglycemia) van Matt Stone: https://devoedzamekeuken.nl/irisindekeuken/MattStone

      Met het laatste ben ik het ook niet helemaal eens. Ik vind het te simplistisch om te zeggen dat al die zoetmiddelen slecht zijn, omdat ze allemaal je bloedsuiker omhoog jagen. Dat is wel zo, maar geraffineerde suiker is dan ook alleen maar dat, terwijl er in kokosbloesemsuiker of oerzoet bijvoorbeeld nog allerlei andere stoffen zitten zoals mineralen. Niet heel veel, maar ze zijn in ieder geval een stuk natuurlijker.

      Naar mijn idee is vooral fructose de boosdoener en ja, witte suiker (sucrose) bestaat voor de helft uit fructose en honing heeft zelfs iets meer fructose dan glucose, maar dus vooral high fructose corn syrup en agave siroop zijn zeker niet aan te raden.

      Wat denk jij?

  17. Sandra zegt

    januari 6, 2016 om 15:27

    Ik ben al een tijdje op zoek naar de glycemische index van melasse. Ik vermoed dat die eerder laag is? Heb jij hier een idee van?

    • Iris Maier zegt

      januari 7, 2016 om 14:29

      Volgens deze site: http://www.sugar-and-sweetener-guide.com/glycemic-index-for-sweeteners.html is de G.I. van melasse 55.

  18. Jael zegt

    februari 25, 2016 om 13:03

    Hoi Edwin,

    Ik heb niet de tijd gehad om al de vragen en antwoorden te lezen, dus misschien staat mijn vraag er al bij. Het artikel heb ik wel gelezen. Bedankt daarvoor, erg duidelijk en nauwkeurig. Het valt niet mee om betrouwbare informatie te vinden, ondanks dat ik me er al veel in heb verdiept.
    Ik vroeg me af hoe het komt dat je acaciahoning niet specifiek noemt. Het is toch zo dat de gi van acaciahoning een stuk lager ligt dan de gemiddelde honing? Is dit dus een redelijk zoetmiddel?

    Ben benieuwd,

    Groetjes Jael

    • Iris Maier zegt

      maart 1, 2016 om 10:31

      Acacia honing bevat voornamelijk fructose itt veel andere honing, die meer glucose bevat. Overigens is een lage GI niet zaligmakend in mijn ogen. Het is sowieso beter een beetje rustig aan te doen met toegevoegde suikers, maar je hoeft ze ook niet helemaal te laten staan. Eet ze met ruim verzadigd vet en vezels, dus bijvoorbeeld appel gebakken in boter of met een flinke toef slagroom (zonder suiker) i.p.v. appelsap. Niet al te moeilijk over doen, dat geeft alleen maar stress en is ook niet gezond 🙂

  19. Jael zegt

    februari 25, 2016 om 13:09

    Dag IRIS,

    Sorry, gebruikte verkeerde naam in reactie hierboven.

    Toch comments moeten lezen 😉

    Groetjes Jael

  20. Jaak zegt

    juli 30, 2016 om 12:28

    Nog een alternatief dat niet voorkomt in uw overzicht: tagatose.
    http://www.damhert.be/nl/blog/artikel/13.

    • Iris Maier zegt

      augustus 3, 2016 om 10:16

      Dat is inderdaad nieuw voor me, dank voor de suggestie, ik duik er eens in als ik tijd heb!

  21. Patricia zegt

    januari 21, 2017 om 06:29

    Interessant artikel! Soms zie je ook donkerbruine agavesiroop in natuurvoedingswinkels. Dit is waarschijnlijk een minder bewerkte variant?

  22. Dabir zegt

    juli 27, 2017 om 13:46

    Bedankt voor artikel. Ook 4 jaar nadat geschreven is, heb ik er iets aan gehad. Er zullen vast nog heeel wat meer alternatieven bestaan aangezien suiker overal in voorkomt en tegenwoordig overal uit gehaald kan worden, maar ik heb alle info waar ik weer verder mee kan nu.

    • Iris Maier zegt

      augustus 1, 2017 om 10:04

      Graag gedaan Dabir en dank je voor de reactie!

  23. Minke zegt

    oktober 14, 2017 om 12:59

    Ik heb een vraagje. Kun je oerzoet, palmsuiker en kokosbloesemsuiker in de koffie gebruiken of gaan de goede dingen aan die suikers dan weer kapot door de warmte?

    • Iris Maier zegt

      oktober 18, 2017 om 07:18

      Nee hoor, de mineralen blijven gewoon erin, of je het nou verhit of niet! Alleen honing kun je beter niet verhitten, omdat de enzymen die daarin zitten wel kapot gaan door warmte.

  24. Joost zegt

    mei 18, 2018 om 14:52

    Hallo Iris,

    Quote:

    “Van aspartaam is inmiddels wel bekend dat het gewoon een vergif is en uiteraard vermeden dient te worden.
    Veel van deze synthetische zoetmiddelen hebben het zelfde effect als fructose op het lichaam heeft, ze houden het lichaam voor de gek. Ook worden deze kunstmatige zoetstoffen regelmatig gelinkt aan allerlei gezondheidsklachten als problemen met de spijsvertering, hoofdpijnen, neurologische beschadigingen, lever- en nierproblemen en zelfs kanker.”

    Dat zijn nogal heftige conclusies. Ik heb lang gezocht naar gerenommeerde bronnen die concluderen dat aspartaam inderdaad slecht zou zijn, maar vooralsnog niet gevonden. Zou jij je bronnen vrij kunnen geven?

    Mvg,
    Joost

  25. M.Boer zegt

    januari 12, 2019 om 13:14

    Hi, was op zoek naar de GI van appelstroop.
    zag op uw website dat aspartaam (A) vergif is!

    Maak U erop attent dat de Consumentengids al meerdere malen, oa enkele maanden geleden, geschreven heeft dat alle negative verhalen over aspartaam geen enkele grond hebben.
    Aspartaam is een enzym, dat zoete smaak versterkt, daarom is aan elk pilletje een beetje bv lactose toegevoegd. Ook op Wikipedia wordt de slechte imago van A ontkend.

    Het is wel zo dat inname van zoetstof het lichaam waarschuwt dat er suiker aankomt, en in hoeverre dat schadelijk is, weet ik niet.

    Hoop niet dat U spookverhalen klakkeloos overneemt

    Ik heb geen banden met de voedingsmiddelen industrie, ben petroleum engineer (scheikundige) met pensioen.

  26. Marge zegt

    juni 21, 2019 om 13:16

    Ik mis berkensuiker ( xylitol)

  27. Iris zegt

    juni 21, 2019 om 13:29

    Geen tijd voor uitgebreide reactie, maar lees dit maar eens:
    https://nourishingourchildren.org/2017/01/01/xylitol/

  28. Joan zegt

    februari 21, 2020 om 20:35

    Hallo,
    de goedkoopste honing uit de supermarkt, bloemenhoning van HZ, kridtalliseert als een gek. Dat is dus wel een goed teken begrijp ik? Het zou betekenen dat-ie niet verhit is geweest.

    • Iris Maier zegt

      april 29, 2020 om 15:21

      Nederlandse honing wordt nooit verhit, want dat mag niet volgens het honingbesluit, dan mag het geen honing meer heten. Het kristalliseren geeft aan dat er meer glucose in zit en minder fructose, dat is per honingsoort verschillend en zegt niet zoveel over de kwaliteit

  29. Joke zegt

    december 7, 2020 om 15:48

    Wat is jouw visie op “Zùsto”? Het wordt beschreven als: “Zùsto bevat 75% minder calorieën dan suiker, waardoor het cholesterolgehalte in het bloed wordt verlaagd. Zùsto is zelfs geschikt voor patiënten met diabetes en obesitas. Het bevat veel vezels en bestaat alleen uit natuurlijke ingrediënten”

    Ik vind er momenteel weinig objectieve reviews over.

  30. buymodalertreddit zegt

    september 25, 2021 om 05:28

    buy modafinil reddit provigil dosage

  31. buymodafinil zegt

    september 25, 2021 om 05:55

    order modafinil buy provigil

  32. uritudge zegt

    september 25, 2021 om 11:51

    chloroquine hcl https://hydroxychloroquinex.com/ where to buy hydroxychloroquine how long has hydroxychloroquine been used

  33. hydroxychloroquine price zegt

    september 26, 2021 om 13:25

    hydroxychloroquine warnings

  34. prednisonedosage zegt

    september 28, 2021 om 13:02

    prednisolone acetate ophthalmic suspension prednisone warnings

  35. www.pharmaceptica.com zegt

    september 29, 2021 om 21:08

    tadalafil medication https://www.pharmaceptica.com/

  36. hydroxichloriquin zegt

    oktober 1, 2021 om 01:27

    hydroxicloriquin https://plaquenilx.com/# hydrochloquine

  37. hydrocyhloroquine zegt

    oktober 2, 2021 om 07:52

    define chloro https://plaquenilx.com/# hydroxyquine drug

  38. prednisona zegt

    oktober 2, 2021 om 08:55

    https://deltasoneprednisone.com/ psychological side effects of prednisone

  39. modafinil100mg zegt

    oktober 2, 2021 om 12:36

    https://provogilpleasure.com/ modafinil weight loss

  40. modafinilandalcohol zegt

    oktober 2, 2021 om 15:34

    modalert https://getmodafinilnow.com/

  41. bactrim ds zegt

    oktober 2, 2021 om 16:25

    trimethoprim side effects in elderly bactrim antibiotic

  42. www.pharmaceptica.com zegt

    oktober 4, 2021 om 22:50

    define chloro https://www.pharmaceptica.com/

  43. prednisoloneacetate zegt

    oktober 5, 2021 om 18:01

    does prednisone raise blood pressure does prednisone make you sleepy

  44. whatismodafinil zegt

    oktober 5, 2021 om 18:01

    https://modvigilmodafinil.com/ buy provigil

  45. provigilprice zegt

    oktober 6, 2021 om 01:34

    buy modafinil online buy modalert

  46. bactrim antibiotic zegt

    oktober 6, 2021 om 02:00

    Sulfamethoxazole uses bactrim antibiotic

  47. cialis without a doctor prescription zegt

    oktober 6, 2021 om 19:46

    cialis coupon generic cialis

  48. MichaelEcode zegt

    oktober 7, 2021 om 02:17

    cialis alternative https://cialiswithdapoxetine.com/# – cheap cialis

  49. adderallvsmodafinil zegt

    oktober 9, 2021 om 06:50

    modafinil adhd provigil half life

  50. bactrim dosing zegt

    oktober 9, 2021 om 18:23

    sulfamethoxazole trimethoprim trimethoprim 100mg

  51. cialis dosage zegt

    oktober 10, 2021 om 13:25

    cialis online https://cialiswithdapoxetine.com/

  52. accutane medication zegt

    oktober 12, 2021 om 18:03

    buy isotretinoin https://isotroinisotretinoin.com/

  53. bactrim and alcohol zegt

    oktober 13, 2021 om 03:09

    trimoxazole side effects trimethoprim sulfamethoxazole dosage

  54. MichaelEcode zegt

    oktober 13, 2021 om 05:57

    generic cialis https://cialiswithdapoxetine.com/# – cheap cialis

  55. cialis pills zegt

    oktober 13, 2021 om 14:33

    cialis generic cialis generic

  56. prednisonewarnings zegt

    oktober 15, 2021 om 22:31

    prednisone steroid prednisone and alcohol

  57. provigilgeneric zegt

    oktober 16, 2021 om 07:06

    modalert modalert reddit

  58. amustyftfx zegt

    oktober 18, 2021 om 22:38

    hydroxychloroquine reviews chloroquine phosphate over the counter

  59. amustyzzre zegt

    oktober 19, 2021 om 07:35

  60. amustyuhsx zegt

    oktober 19, 2021 om 10:21

    hydroxyquine https://hydroxychloroquine20.com/

  61. cialis generic zegt

    oktober 20, 2021 om 02:58

    cialis dosage cialis tablets

  62. phương pháp trồng răng implant zegt

    oktober 20, 2021 om 14:51

    I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

  63. MichaelEcode zegt

    oktober 21, 2021 om 01:03

    cialis coupon https://cialiswithdapoxetine.com/# – cialis coupon

  64. amustyndws zegt

    oktober 22, 2021 om 05:00

    plaquenil price https://hydroaralen.com/

  65. amustyodoi zegt

    oktober 22, 2021 om 12:50

    what is chloroquine cloroquina

  66. amustydjci zegt

    oktober 22, 2021 om 21:01

    buy chloroquine phosphate canada https://hydroxychloroquin1mg.com/

  67. buy cialis online zegt

    oktober 23, 2021 om 11:15

    cheap cialis cialis online

  68. illendyimfy zegt

    oktober 25, 2021 om 01:28

    chloroquine phosphate generic name https://chloroquine500mg.com/

  69. amustyhkam zegt

    oktober 25, 2021 om 09:33

  70. amustyvtut zegt

    oktober 25, 2021 om 09:50

    plaquenil toxicity do you need a prescription for hydroxychloroquine

  71. amustyqtym zegt

    oktober 25, 2021 om 21:25

    chloroquine purchase hydroxychloroquine sulfate tablets

  72. cialis pills zegt

    oktober 26, 2021 om 14:39

    cialis alternative cialis generic

  73. amustyliir zegt

    oktober 28, 2021 om 06:26

    chloroquine mechanism of action plaquenil reviews

  74. illendyrhnc zegt

    oktober 28, 2021 om 06:49

    hydroxychloroquine over the counter where can i get hydroxychloroquine

  75. amustyihbi zegt

    oktober 28, 2021 om 12:49

  76. amustyklfl zegt

    oktober 28, 2021 om 14:11

    chloroquine over the counter hydroxychloroquine for covid 19

  77. amustyhvkd zegt

    oktober 29, 2021 om 02:29

    hydroxychloroquine and zinc hydroxychloroquine for sale

  78. cialis alternative zegt

    oktober 29, 2021 om 19:49

    buy cialis online can ubuy cialis on streets

  79. amustykxmb zegt

    oktober 31, 2021 om 10:45

    hydroxychloroquine over the counter hydroxychloroquine for covid

  80. amustyjlwo zegt

    oktober 31, 2021 om 20:25

  81. amustyxecq zegt

    oktober 31, 2021 om 22:04

    hydroxychloroquine where to buy hydroxychloroquine prophylaxis

  82. amustyczty zegt

    november 1, 2021 om 13:59

    chloroquine for lupus quinine vs chloroquine

  83. can ubuy cialis on streets zegt

    november 2, 2021 om 03:11

    cialis 20 mg cialis tablets

  84. illendyyjse zegt

    november 3, 2021 om 15:46

    plaquenil generic name what is hydroxychloroquine sulfate

  85. amustyiibl zegt

    november 4, 2021 om 03:49

  86. amustyuanf zegt

    november 4, 2021 om 05:22

    hydroxychloroquine side effects plaquenil eye exam

  87. amustymlip zegt

    november 4, 2021 om 21:24

    online doctor to prescribe hydroxychloroquine buy chloroquin

  88. buy cialis usa zegt

    november 5, 2021 om 10:56

    buy cialis usa cialis 20mg

  89. MichaelEcode zegt

    november 6, 2021 om 09:43

    cialis pills https://cialiswithdapoxetine.com/# – cialis online

  90. illendyevyy zegt

    november 6, 2021 om 16:24

    can hydroxychloroquine be purchased over the counter plaquenil generic

  91. amustyjlhh zegt

    november 7, 2021 om 07:15

  92. amustymdbg zegt

    november 7, 2021 om 08:07

    chloroquine walmart chloroquine hcl

  93. amustymkgk zegt

    november 8, 2021 om 02:14

    how to make hydroxychloroquine chloroquine structure

  94. illendyxvth zegt

    november 9, 2021 om 23:57

    side effects of plaquenil hydroxychloroquine 200 mg

  95. amustyuijh zegt

    november 10, 2021 om 20:28

    what is hydroxychloroquine prescribed for quinine vs chloroquine

  96. amustysyrk zegt

    november 11, 2021 om 04:01

  97. amustyhosh zegt

    november 11, 2021 om 09:45

    hydroxychloroquine and zinc clorochina

  98. cialis 20 mg zegt

    november 12, 2021 om 04:03

    cialis 20mg cialis without a doctor prescription

  99. amustysfky zegt

    november 15, 2021 om 11:10

  100. buy cialis usa zegt

    november 15, 2021 om 15:48

    cialis pills cialis tablets

  101. amustytiif zegt

    november 15, 2021 om 21:56

    chloroquine phosphate brand name chloroquine brand name

  102. MichaelEcode zegt

    november 17, 2021 om 08:39

    cialis online https://cialiswithdapoxetine.com/# – cialis tablets

  103. illendypigh zegt

    november 18, 2021 om 22:41

    buy hydroxychloroquine buy chloroquine singapore

  104. cialis alternative zegt

    november 19, 2021 om 04:49

    cialis pills generic cialis

  105. amustyexhg zegt

    november 20, 2021 om 12:10

    plaquenil uses chloroquine phosphate generic name

  106. amustyatoa zegt

    november 20, 2021 om 23:33

  107. amustyshao zegt

    november 21, 2021 om 05:25

    plaquenil side effects mayo clinic buy plaquenil online

  108. cialis with dapoxetine overnight to zegt

    november 22, 2021 om 11:53

    cialis tablets cialis pills

  109. illendyqoju zegt

    november 25, 2021 om 01:14

    side effects of plaquenil how much does hydroxychloroquine cost

  110. amustynena zegt

    november 25, 2021 om 03:06

  111. cialis black is it safe zegt

    november 26, 2021 om 01:42

    cialis generic best prices for cialis 20mg

  112. MichaelEcode zegt

    november 28, 2021 om 14:07

    cialis pills https://cialiswithdapoxetine.com/# – cialis pills

  113. amustyzdbe zegt

    november 29, 2021 om 01:54

    hydroxychloroquine effectiveness hydroxychloroquine dose

  114. can i take cialis with daxpoteine zegt

    november 29, 2021 om 20:43

    cialis coupon cialis dosage

  115. amustyvbqq zegt

    december 2, 2021 om 00:06

    trump hydroxychloroquine hydroxychloroquine tablets

  116. amustylxnu zegt

    december 3, 2021 om 03:45

  117. amustyjmny zegt

    december 3, 2021 om 05:33

    hydroxychloroquine sulfate plaquenil online

  118. illendydgzi zegt

    december 3, 2021 om 07:41

    hydroxychloroquine warnings chloroquine generic

  119. cialis 20mg zegt

    december 3, 2021 om 11:15

    https://cialiswithdapoxetine.com/ cialis generic

  120. zithromax buy online zegt

    december 5, 2021 om 20:14

    https://zithromaxbtc.com/ zithromax price

  121. cialis 20 mg zegt

    december 7, 2021 om 09:28

    cialis price fastest delivery of cialis

  122. where can i get zithromax zegt

    december 7, 2021 om 19:50

    buy cheap zithromax zithromax capsules

  123. amustylqor zegt

    december 8, 2021 om 13:22

  124. purchase zithromax zegt

    december 8, 2021 om 16:35

    zithromax 100 mg zithromax 250 mg

  125. illendythym zegt

    december 8, 2021 om 18:32

    where can you buy zithromax order zithromax online

  126. best prices for cialis 20mg zegt

    december 11, 2021 om 04:27

    cialis online can ubuy cialis on streets

  127. amustyoznr zegt

    december 11, 2021 om 04:30

    zithromax purchase zithromax without prescription

  128. katalog firm zegt

    december 12, 2021 om 18:35

    Can I simply just say what a relief to find someone that truly understands what they are talking about online.
    You actually realize how to bring an issue
    to light and make it important. A lot more people really need to look
    at this and understand this side of your story.

    I was surprised that you aren’t more popular given that you most certainly have the gift.

  129. buy zithromax pfizer zegt

    december 12, 2021 om 23:27

  130. amustyicxe zegt

    december 13, 2021 om 02:43

    zithromax online purchase zithromax antibiotic without prescription

  131. buy cheap zithromax zegt

    december 13, 2021 om 23:07

    zithromax for sale zithromax order

  132. illendyxnit zegt

    december 14, 2021 om 01:33

    how much is zithromax zithromay

  133. cialis tadalafil & dapoxetine zegt

    december 14, 2021 om 07:42

    cialis price cialis price

  134. auto approve list zegt

    december 14, 2021 om 14:45

    Hello to every one, since I am in fact keen of reading this website’s post to be updated on a regular basis.
    It includes good stuff.

  135. zithromax for sale zegt

    december 16, 2021 om 08:54

    https://zithromaxbtc.com/ how much is zithromax

  136. cialis dosage zegt

    december 18, 2021 om 16:23

    cialis generic cheap cialis

  137. cialis online zegt

    december 21, 2021 om 21:03

    https://cialiswithdapoxetine.com/ cialis 20 mg

  138. zithromax prescription zegt

    december 22, 2021 om 16:27

    where can i get zithromax zithromax prices

  139. amustycprh zegt

    december 23, 2021 om 03:05

  140. amustyzgvh zegt

    december 23, 2021 om 07:54

    buy zithromax https://zithromaxdot.com/

  141. can i take cialis with daxpoteine zegt

    december 24, 2021 om 01:11

    cialis pills generic cialis

  142. zithromax uk zegt

    december 25, 2021 om 09:44

    zithromax drug order zithromax

  143. where can you buy zithromax zegt

    december 27, 2021 om 06:25

    buy zithromax z-pak zithromax drug

  144. amustyydqx zegt

    december 27, 2021 om 15:56

    https://zithromaxeth.com/

  145. amustypmkx zegt

    december 27, 2021 om 20:15

    generic zithromax https://zithromaxdot.com/

  146. best prices for cialis 20mg zegt

    december 27, 2021 om 22:28

    cialis 20 mg cialis coupon

  147. azithromycin zithromax zegt

    december 30, 2021 om 02:26

    buy zithromax azithromycin zithromax online purchase

  148. amustyxyvr zegt

    januari 2, 2022 om 04:28

    how to buy zithromax online where to buy zithromax

  149. illendyhqmy zegt

    januari 2, 2022 om 06:58

    zithromax pill where can you buy zithromax

  150. cialis pills zegt

    januari 5, 2022 om 11:32

    cialis online cheap cialis

  151. Josephina Schmit zegt

    februari 3, 2022 om 11:15

    How can i change the font on my wordpress blog?

  152. stoophy zegt

    februari 7, 2022 om 04:42

    stromectol on line

  153. stoophy zegt

    februari 10, 2022 om 14:40

    ivermectin price comparison

  154. Cherelle Fara zegt

    april 7, 2022 om 01:56

    How to ban a person from a blog on blogspot?

  155. Stand With Ukraine zegt

    april 15, 2022 om 08:53

    magnificent post, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of this sector don’t realize this. You should proceed your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base already!

  156. Stand With Ukraine zegt

    mei 1, 2022 om 17:18

    excellent post, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

  157. xisauncere zegt

    mei 5, 2022 om 09:36

    purchase provigil pill modafinil 100mg pill

  158. bpmtvc zegt

    mei 6, 2022 om 12:25

    hydroxchloroquin hydroxychloroquine buy

  159. vicrajfc zegt

    mei 6, 2022 om 22:03

    provigil generic

  160. sjirxlpu zegt

    mei 7, 2022 om 15:18

    provigil for sale online order provigil 100mg sale provigil buy online

  161. mnoews zegt

    mei 7, 2022 om 23:39

    quinine vs hydroxychloroquine clonopine meaning

  162. aqohri zegt

    mei 9, 2022 om 06:44

    what is hydroxychloroquine https://keys-chloroquinehydro.com/

  163. giulopmi zegt

    mei 9, 2022 om 21:00

    modafinil cheap modafinil us

  164. bygyriaq zegt

    mei 10, 2022 om 03:46

    provigil order

  165. ajbxmpgw zegt

    mei 12, 2022 om 03:45

    purchase modafinil sale buy provigil 200mg without prescription

  166. zvmznxgx zegt

    mei 12, 2022 om 21:54

    order provigil online cheap order generic modafinil provigil uk

  167. craomlnm zegt

    juni 3, 2022 om 01:29

    erythromycin for fish tanks https://erythromycinn.com/#

  168. aid for ukraine zegt

    juni 9, 2022 om 13:03

    Hello I am so thrilled I found your weblog, I really
    found you by error, while I was searching on Askjeeve for something
    else, Anyhow I am here now and would just like to say thank you for a remarkable post and a all round enjoyable
    blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I
    have time I will be back to read more, Please do keep up the great work.
    aid for ukraine

  169. help refuges zegt

    juni 9, 2022 om 16:54

    Hello my friend! I want to say that this article is awesome, nice written and come with
    almost all important infos. I’d like to peer extra posts like this .
    help refuges

  170. frthvqbm zegt

    juni 14, 2022 om 15:59

    plaquenil medication

  171. wdnlklzg zegt

    juni 15, 2022 om 13:25

    hydroxychloroquine sulfate over the counter

  172. Aid For Refuges zegt

    juli 3, 2022 om 16:32

    wonderful post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not understand this. You should proceed your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

  173. sexygame zegt

    oktober 5, 2022 om 18:07

    Good day very cool web site!! Guy .. Excellent ..
    Wonderful .. I will bookmark your website and take the feeds also?

    I am satisfied to seek out numerous helpful information right here within the put
    up, we want work out more techniques in this regard, thank you for
    sharing. . . . . .

  174. website zegt

    oktober 9, 2022 om 01:15

    I want tto to thank you for this excellent read!!
    I certainly loved every little bit of it. I’ve gott you book marked to check
    out new things you post…
    website

    Additionally it is the largest cash spinner ffor the casino which is why you see banks after banks of
    slots eachh time you enter a on line casino. While many tribes have continued funhds to staff when doable, tthe loss of earnings will mean much less funding for regulation enforcement, faculties and other essential services, ass well as scholarships, daycare and cultural programs.
    We’re finalising our ‘go to market’ technique for later
    this year whhich will contain licensing the video games to operators.

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring