De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
  • Webshop
Je bent hier: Home / Huishouden / Natuurlijk schoonmaken voor een prikkie!

Natuurlijk schoonmaken voor een prikkie!

Last Updated on november 10, 2017 by Iris Maier

Natuurlijk schoonmakenHeb jij ook zo’n last van lentekriebels? Na de afgelopen dagen is het hier helemaal raak! Alle winterse muffigheid moet het huis uit, ramen en deuren open om een verfrissende wind door het huis te laten blazen. Maar dat is niet genoeg natuurlijk, oude rommel moet er uit en we maken alles weer fris als de lente, we gaan lekker schoonmaken! Nu ben ik niet zo van de grote schoonmaak, ik houd meer van kleine stapjes, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik die zelfs amper heb gezet als het om opruimen, weggooien en schoonmaken gaat, de afgelopen maanden…. En aangezien we opzoek zijn naar een andere woning, is het alvast een goed idee zoveel mogelijk oude rommel het huis uit te werken, des te minder hoeven we straks mee te slepen! Aan de grote schoonmaak dus toch maar, doe je mee!?

Ingrediënten

Als lezer van dit blog gebruik je bij het schoonmaken waarschijnlijk al zoveel mogelijk ecologische middelen en laat je zoveel mogelijk die agressieve chemische troep met chloor, ammoniak, synthetische parfums en kleurstoffen etc. links liggen, toch? Jammer genoeg zijn ook de ecologische schoonmaakmiddelen vaak helemaal niet zo clean en bevatten ze toch allerlei ingrediënten die helemaal niet zo natuurlijk zijn. Lees de etiketten er maar eens op na. Bovendien zijn ze vaak nogal prijzig, terwijl je met slechts enkele goedkope ingrediënten je uitstekend je eigen schoonmaakmiddelen kunt maken die het milieu niet belasten en veilig in het gebruik zijn, omdat ze geen giftige of irriterende stoffen bevatten. Ideaal ook om samen met je kinderen te gebruiken, want kleine kinderen vinden toch niets leuker dan mama helpen met schoonmaken? Tja, als ze wat ouder worden, zoals die van mij, raakt dat helaas een beetje over…

Al wat je nodig hebt zijn de volgende spullen en ingrediënten:

  • Witte Natuurazijn
    Azijn is een uitstekend middel tegen schimmels en werkt ook bacteriedodend, verwijdert vet, vuil en zeepresten.
  • Natriumbicarbonaat (zuiveringszout) of gewone soda (wassoda).

    Natrium Bicarbonaat

    Beide stoffen zijn uitstekend om mee te ontsmetten en te ontvetten. Ze nemen nare geurtjes weg, verzachten water en werken schurend. De werking van beide soda’s is zo’n beetje gelijk, maar wassoda is agressiever.

    Gewone (was)soda is iets makkelijker in Nederland verkrijgbaar, maar in tegenstelling tot bakpoeder is deze niet eetbaar! Als je schoonmaakt met kleine kinderen, kun je dus beter kiezen voor natriumbicarbonaat.

    Niet gebruiken op aluminium!

    Wassoda koop je in de supermarkt of bij de drogist, natriumbicarbonaat kun je bijvoorbeeld kopen bij de Online Zeepwinkel. Als je de code PP1911DVK invult, krijg je 5% korting op je eerste bestelling.

  • Groene zeep
    Gewoon een gifvrije, natuurlijke zeep, werkt ontvettend. Niet iedereen kan de geur van deze zeep waarderen, ik persoonlijk houd er wel van.
  • Marseille Zeep Een harde zeep van olijfolie gemaakt, werkt goed ontvettend en is vooral geschikt voor wasgoed. Dit is een leuk blog dat je alles over deze zeep kan vertellen.
  • Waterstofperoxide (3%) 
    Waterstofperoxide ontsmet en heeft een licht blekende werking en is daarom goed te gebruiken als vervanger van bleek (chloor). Waterstofperoxide kun je bij de drogist kopen.
  • Citroen of citroenzuur
    Het zuur van de citroen is het krachtigste voedingszuur en werkt tegen bijna alle bacteriën en ziektekiemen in het huishouden. Ook effectief om vet op te lossen en tegen kalkaanslag. Citroenzuur kun je ook weer bij de Online Zeepwinkel bestellen (met de code PP1911DVK, krijg je 5% korting op je eerste bestelling).
  • Citrusschillen
    Hiermee kun je je azijn een lekker geurtje geven.
  • Etherische oliën
    Deze oliën zijn natuurlijk niet goedkoop en echt nodig zijn ze ook niet, maar je gebruikt er maar heel weinig van, dus per saldo valt de prijs enorm mee. Ze geven wel een lekker geurtje aan je schoonmaakmiddel en kunnen het antibacteriële effect versterken. De etherische oliën waaraan je kunt denken zijn bijvoorbeeld: citroen, sinaasappel of grapefruit, lavendel en tea tree. Eventuele extra opties zijn eucalyptus, rozemarijn, kruidnagel en kaneel. Deze hebben allemaal een antibacteriële werking en ze ruiken ook nog lekker!
  • (Borax (optioneel) Borax (natriumtetraboraat) is een natuurlijk verkregen product dat reinigt, licht bleekt, desinfecteert, water verzacht en het is een krachtige vetoplosser. Er is enige controverse over het feit of het wel volkomen veilig is, het zou matig giftig zijn. Niet gebruiken bij kleine kinderen dus of op oppervlakken waar eten wordt bereid en draag handschoenen bij gebruik. Borax kun je bij de Online Zeepwinkel kopen (met kortingscode PP1911DVK, krijg je 5% korting op je eerste bestelling)).

Update: Borax mag niet meer aan de consument verkocht worden en is daarom geen optie meer. 

 

Verder is het erg handig om een aantal goede plantenspuiten te hebben. Ik heb op alle plekken in huis waar deze veel gebruikt worden er een of meerdere staan, gevuld met voor die ruimte het meest geschikte schoonmaakmiddel: in de keuken, in de badkamer en in de toiletruimte.


Let op!

Azijn en citroen(zuur) hebben een lage pH (onder de 7) en zijn dus zuur, soda en natriumbicarbonaat zijn alkalisch en hebben een hoge pH (boven de 7). Voeg je deze bij elkaar, dan neutraliseren deze elkaar. Het heeft dus geen zin om deze twee bij elkaar te gebruiken.

 

Natuurlijke Schoonmaken

Ik zou zeggen, als je de bovenstaande spullen niet al in huis hebt: sla ze in, want de komende tijd zal ik je steeds wat tips geven voor zelf te maken natuurlijke schoonmaakmiddelen. Te beginnen met een paar basisrecepten voor allesreinigers.

 

Citrusazijn

Azijn is een uitstekend middel om mee schoon te maken, het heeft een antibacteriële werking, is licht ontvettend en werkt ook uitstekend tegen schimmels. Ook een voordeel van azijn boven soda is dat azijn het schoongemaakte oppervlak glimmend achterlaat, bij soda blijft er nog wel eens een wittige waas achter. Helaas ruikt azijn niet zo lekker. Je kunt dit oplossen door er etherische oliën aan toe te voegen, maar een andere manier is een infusie van citrusschillen. Voortaan gooi je je citrusschillen niet meer bij het gft afval, maar bewaar ze in witte azijn!

 Natuurlijk schoonmaken met citrusschillen

Benodigdheden

  • Schoongeboende schillen van citrusfruit, vooral sinaasappel en citroen zijn hiervoor geschikt.
  • Witte azijn of schoonmaakazijn
  • Een inmaakpot
  • Een zeef
  • Een fles of pot
  • plantenspuit.

Werkwijze

Iedere keer dat je citrusfruit gebruikt in de keuken, boen je de vrucht eerst goed schoon onder de kraan. Schil de vrucht en doe de schillen in de inmaakpot. Giet er zoveel azijn over tot ze onderstaan. Als de pot helemaal gevuld is, zet je deze een week of twee op een plekje, ’t liefst in de zon. Schud de pot af en toe even goed. Na een week of twee kun je de schillen eruit zeven en de citrus-azijn in een fles of pot overgieten.

Gebruik

Verdun 250 ml. van de citrus-azijn met 400 ml. water en giet dit over in een plantenspuit. Prima te gebruiken als allesreiniger voor snelle klusjes: spuit een beetje op het schoon te maken oppervlak en neem af met een schone doek. Of je gebruikt deze azijn als basis voor andere schoonmaakmiddelen waar azijn in zit.

Let op!  Niet gebruiken op natuurstenen oppervlakken en ook oppassen met morsen, het zuur lost namelijk de kalk op uit het natuursteen en geeft vlekken die je niet meer weg krijgt!

 

Een paar variaties

Je kunt met bovenstaand recept allerlei variaties maken door er etherische oliën aan toe te voegen voor extra effect of andere geurtjes.

Maak bijvoorbeeld een citroen allesreiniger door in bovenstaand recept enkel citroenschillen te gebruiken en bij je schoonmaakmiddel in de plantenspuit nog extra druppels citroenolie toe te voegen. Eventueel met wat tea tree olie er bij voor extra ontsmettende werking of lavendelolie voor een heerlijke lavendel geur. In totaal heb je zo’n 20-30 druppels nodig. Steeds even goed schudden voor gebruik. En bewaar in het donker.

Inplaats van de citrusazijn, kun je ook de witte azijn nemen en deze met twee keer zoveel water verdunnen. Om de azijnlucht wat te verbloemen en om je middel extra krachtig te maken tegen bacteriën, doe je er bijvoorbeeld de volgende etherische oliën in:

  • 8 druppels kruidnagel
  • 6 druppels citroen
  • 5 druppels kaneel
  • 4 druppels eucalyptus
  • 4 druppels rozemarijn

 


Lekker Poetsen

Nu kun je nu zonder bezwaar lekker gaan poetsen, lekker samen met je kinderen, want de producten zijn veilig genoeg. Kleine kinderen vinden niets leuker dan mama helpen met schoonmaken. Vooral het spuiten met de plantenspuit vonden ze bij altijd een feest. Ik gaf ze vaak allemaal een plantenspuit, wees aan waar er gespoten moest worden en ging er dan zelf met een doekje achteraan, heel gezellig!

Waar ga jij mee beginnen om schoon te maken dit voorjaar?

Volgende keer wil ik de keuken gaan aanpakken en zal ik je tips en recepten geven voor schoonmaakmiddelen speciaal voor in de keuken.

 

 

 

Geen update meer missen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang alle updates in je mailbox!

[mc4wp_form]


Photo: rajkumar1220

Categorie: Huishouden Tags: Gifvrij Leven, Schoonmaakmiddelen

Reacties

  1. Eva zegt

    april 1, 2014 om 17:24

    Leuke serie Iris! En heel toepasselijk nu je met al die zonneschijn ieder stofje ziet liggen 😉 Ik heb de link net opgenomen in mijn nieuwsbrief om het te delen.

    Groetjes,
    Eva

  2. Iris Maier zegt

    april 2, 2014 om 06:13

    Dank je Eva voor je compliment en het delen, super!

  3. Hanny zegt

    juni 24, 2014 om 08:10

    Goede tips! Ik houd er zelf ook meer van om alles in kleinere stapjes aan te pakken. Ik wil sowieso over op echt milieuvriendelijk schoonmaken. Ik denk dat ik met soda begin.

    • Iris zegt

      juni 24, 2014 om 12:31

      Soda is in Nederland inderdaad makkelijk verkrijgbaar en spotgoedkoop. Succes ermee en veel schoonmaakplezier:-)

  4. Glazenwasser Amsterdam zegt

    oktober 7, 2014 om 11:52

    Handig Artikel!

    • Iris Maier zegt

      oktober 7, 2014 om 14:00

      Dank je!

  5. Ineke zegt

    maart 8, 2015 om 22:06

    Een “ouderwetse” zeepklopper is heel handig. Ik doe er een stukje aleppo zeep, marseille zeep en/of zwarte afrikaanse zeep (bv dudu osun) in. Terwijl je warm water in de emmer doet even met de zeepklopper kloppen tot je een mooi sopje hebt. Zo’n sopje kun je ook in een spuitfles doen. Ik maak vrijwel alles schoon met zo’n sopje, zelfs afwassen gaat er prima mee. Alles is “gewoon” schoon en ruikt fris.
    De afvoeren probeer ik open te houden met soda en heet water. Als in de douche tijdens het douchen schuim op het afvoerrooster blijft staan, dan weet ik dat het tijd wordt om met soda aan de slag te gaan. Ik probeer…..rond de eerste dag van elke maand alle afvoeren te behandelen met soda, verder de wasmachine schoon te maken door leeg te draaien op 95 graden, zeefjes enz van wasmachine en vaatwasser schoon en ook de vaatwasser leeg te draaien op hoogste temperatuur. Koffiezetter, senseo, waterkoker schoonmaken met water en blanke azijn. Oeps….ik sla ook wel eens een maand over…..
    Voor mij geldt met doseren van zeeppoeders e.d. dat ik bij alles de helft van de aanbevolen dosering gebruik. Mijn witte handdoeken worden iets minder wit….so what….. ze ruiken niet naar zeep…..toch zijn ze wel schoon…..
    Leuke site…..

  6. M. Stappaerts zegt

    maart 10, 2016 om 15:27

    Wat gebruik jij tegenwoordig in plaats van borax (mag niet meer aan consumenten verkocht worden in NL?

    • Iris Maier zegt

      maart 11, 2016 om 07:19

      Dank voor je vraag! Ik had geen idee dat het niet meer aan consumenten verkocht mag worden! Goed om te weten en ik zal het aanpassen in mijn artikel.
      En weet je, ik heb het in huis, al enkele jaren en gebruik het eigenlijk nooit… In het artikel staat ook dat het optioneel is. Je kunt dus prima zonder. Ook soda ontvet en ontsmet en in iets mindere mate weer doet bicarbonaat dat ook.

  7. Elly zegt

    mei 31, 2018 om 12:34

    hallo, ik werk in een pedicurepraktijd en maakte daar schoon met chloortabletten. Dit om vloeren enz schoon te maken tegen schimmels. Maar nu ben ik heel ernstig allergisch geworden voor de chloortabletten met geen leuke gevolgen. Dus zoek ik nu een natuurlijke reiniger waar ik op kan vertrouwen dat het de schimmels dood en weghaalt. met vriendelijke groet, Elly

    • Iris Maier zegt

      juni 15, 2018 om 11:51

      Je zou azijn kunnen proberen. Deze breng je onverdund aan. Amoniak kun je ook gebruiken, is wat minder prettig om mee te werken en mag je zeker niet samen met chloor gebruiken ivm het ontstaan van chloorgas!

Trackbacks

  1. Natuurlijk Schoonmaken – De Geneeskrachtige Tuin 🐍 schreef:
    maart 15, 2018 om 09:51

    […] Natuurlijk schoonmaken voor een prikkie! » De Voedzame Keuken […]

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring