Honing is een van de zoetmiddelen die ik mensen wel aanraad om te gebruiken, als ze witte suiker willen vervangen. Dit ondanks te vaak toch hoge glycemische index, maar honing is zoveel meer dan alleen maar zoet, tenminste als je de goede honing te pakken hebt!
Wat is honing
Honing is een natuurproduct dat niet door mensen gemaakt kan worden. De honingbij verzameld nectar uit bloemen en van de honingdauw op de bladeren van planten en vermengt deze met enzymen. De bij neemt de honing op in haar honingblaas en door de toevoeging van de enzymen wordt er een fermentatieproces in gang gezet. Hierdoor worden de meervoudige suikers (sacharose) omgezet in enkelvoudige suikers (glucose en fructose), die makkelijker te verteren zijn. Eenmaal terug in de kast, wordt de nectar doorgegeven aan de huisbijen, die er ook weer enzymen aan toevoegen.
De nectar heeft een hoog gehalte aan vocht, de werkbijen zorgen ervoor dat het wordt ingedikt door een groot deel van het vocht te laten verdampen alvorens het in de raten te spuiten. In de raten droogt de nectar verder uit en eenmaal vol met honing en niet meer dan 18% water, wordt de cel met was afgesloten. Dit is het voedsel voor de bijenkolonie.
3 Kilo nectar wordt door de bijen ingedikt tot ongeveer 1 kg honing. Een bijenkolonie heeft gemiddeld 70 kg nectar per jaar nodig om in de eigen behoeften te voorzien. (Bron)
Waarom honing
Honing bevat dus naast de verschillende suikers ook allerlei enzymen, maar ook allerlei stoffen die uit de planten afkomstig zijn, zoals vitaminen en mineralen. Daarnaast bevat honing een grote verscheidenheid aan stuifmeel (ongeveer 30mg per kg honing). De samenstelling verschilt per plantensoort waar de bij haar nectar heeft gewonnen, maar gemiddeld kun je zeggen dat honing bestaat uit:
- 79% suikers waarvan 69% enkelvoudige suikers, 10 % meervoudige suikers.
- 18% water (bij een hoger gehalte aan water gaan de in de honing aanwezige gisten de suikers omzetten in zuren en alcohol, zo wordt bijvoorbeeld honingwijn of mede bereid).
- 3% Overige stoffen zoals enzymen, zuren, aminozuren, vitamines (m.n. uit de B-groep), eiwitten, mineralen, sporenelementen, hormonen, probiotica, pollen, gisten en was.
Honing bevat dus veel snelle suikers, die gemakkelijk worden opgenomen en dus licht verteerbaar zijn en snel energie leveren. Dit kan ook nadelig zijn, omdat daardoor je bloedsuikerspiegel snel kan stijgen. Dit kun je voorkomen door er flink wat vet bij te eten of juist iets dat eiwitrijk is.
Het zijn vooral de enzymen en de andere overige bestanddelen als de mineralen, aminozuren, pollen en sporenelementen die de honing zo bijzonder maken.
Uit zeer uitvoerig onderzoek, met name in Rusland, is gebleken dat honing de grootste bron van natuurlijke, levende enzymen bevat. (Bron)
Lees hier mijn vervolg artikel over de helende werking van honing!
Honing soorten
Honing is er in vele soorten en iedere soort heeft weer een andere samenstelling en verhouding van de bovengenoemde stoffen. Zo bevat acaciahoning veel meer fructose dan glucose. Deze honing zal daardoor ook niet of nauwelijks kristalliseren. Kristalliseren wordt ook wel ‘versuikeren’ genoemd en is eigenlijk de eindfase van de ontwikkeling van de honing. Je kunt gekristalliseerde honing weer gemakkelijk vloeibaar krijgen door de pot in een pan met warm water te zetten (au bain marie verwarmen).
De dikke, romige honing die niet vloeibaar en niet transparant is, wordt verkregen door het langdurig roeren van de honing, volgens een imker die ik er naar vroeg. Op internet kan ik er niets over terugvinden echter.
Een honingsoort met een hoog gehalte aan fructose zou ik niet zo gauw nemen. Je kunt daar meer over lezen in mijn artikel Goed Gezoet.
Niet-gepasteuriseerde, biologische honing
Behalve de verschillende soorten honing die ook allemaal weer een andere smaak hebben, moet je ook goed opletten welke honing je koopt. Vaak wordt er gezegd dat je ‘rauwe’ honing moet nemen. Nu werd ik echter door de Werkbij gewezen op het Honingbesluit waarin zou staan dat de term rauw niet gebruikt mag worden. Ik kon het echter niet ontdekken, noch vond ik de term pasteuriseren er in terug. Wel stond in artikel 3.1d uit het eerste paragraaf:
de waar is niet op zodanige wijze verwarmd dat de natuurlijke enzymen zijn vernietigd of in aanzienlijke mate onwerkzaam zijn gemaakt;
Hieruit denk ik te kunnen concluderen dat in Nederland honing nooit verhit is geweest, correct me if I am wrong!
Ook wordt wel gezegd, dat honing ‘koud geslingerd’ moet zijn, ook dit schijnt een onzinnige term te zijn, want de eventuele verhitting vindt pas plaats bij het afvullen van de potten met de honing. Als de honing verwarmd zou worden om uit de raten geslingerd te worden, zouden de raten ook smelten, die zijn immers van was…
Weer een hardnekkig fabel de wereld uit geholpen!
Heb je honing gekocht en die is gaan kristalliseren, dan weet je dat je wat het verhitten goed zit, want verhitte honing kristalliseert niet. Andersom kun je dat helaas niet zeggen, want een honingsoort met een hoog percentage fructose, zoals acaciahoning, kristalliseert ook niet…
Als je biologische honing koopt, ben je er in ieder geval zeker van dat deze niet verhit is geweest, bovendien kun je er dan ook van op aan dat de honing niet is vermengd met suikerwater of ander goedkoop zoetmiddel. Dit schijnt helaas met supermarkt honing nogal eens te gebeuren!
Update 29-1-’14:
Volgens De Werkbij, kun je er zelfs bij biologische honing nooit helemaal van op aan dat deze niet verhit is boven de de 45˚C. Zo staat er bij een informatie folder van de Traay (pdf) dat het EKO-keurmerk je de garantie geeft dat de honing niet is verhit, er staat echter niet bij tot welke temperatuur…
Ook weet je bij biologische honing dat de bijen geen suikerwater kregen. Een imker mag zijn honing pas biologisch noemen, als de bijen ’s winters gewoon op hun eigen honing konden overleven en dat dus niet alle honing werd afgenomen.
Update 29-1-’14:
Helaas lukt dit bovenstaande vaak niet, soms kopen imkers daarvoor honing bij andere imkers, maar waarschijnlijk zullen ze toch ook soms suikerwater krijgen… Een keurmerk is niet alles zeggend, helaas!
In dit artikel uit de Volkskrant lees je meer over biologische honing.
Lokale honing
Een andere eis die gesteld wordt aan biologische imkers is dat er in de buurt van het gebied waar de bijen hun nectar halen, geen industrie of snelwegen zijn en dit is in Nederland bijna niet te doen… De meeste biologische honing verkrijgbaar in Nederland komt dan ook uit het buitenland.
Dat is jammer, want lokale honing heeft weer andere voordelen.
Zo wordt er gezegd dat mensen met hooikoorts er baat zij zouden hebben om de honing uit hun omgeving te gebruiken. Hier (pdf) kun je daar meer over lezen.
Lees ook:
- Vervolg artikel over de helende werking van honing!
- Goed Gezoet over welke zoetmiddelen ik wel en juist niet aanraad
- Sukrin en Stevia, toch niet zo’n zoete zondag
Geen artikel meer missen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang alle updates in je mailbox!
[mc4wp_form]
Fotocredits: Orangeaurochs, Hashoo Foundation USA – Houston, TX
Ik zou de heidehoning kiezen en de mede en cranberry wijn.
Ik like de Werkbij ook op facebook 🙂
Hoi Iris,
Heel fijn, deze aandacht voor lekkere en gezonde honing! Wat mij betreft klopt de opmerking dat mensen met hooikoorts baat hebben bij het eten van honing, ikzelf ben daar het levende ( en veel minder niezende) bewijs van!
Omdat ik al een hele poos fan van de bijtjes én van heerlijke honing ben, dus natuurlijk óók van de Werkbij op Facebook (Lucie Ros) en nu ook op Twitter. (@lmrluus), zou ik graag een kansje maken op de zéér aanlokkelijke honing en wijn! 😉
Mijn oog viel op de Veluwse heidehoning, de Rozemarijnhoning en de Vlierbeswijn…
Veel succes met je blog!
Ik drink helemaal geen wijnen, maar honing wordt hierthuis veelvuldig gebruikt 🙂
De honingen die ik zou willen winnen zijn:
1) heidehoning
2) lindehoning
3) klaverhoning
4) bloemen creme honing
Ik volg ook de Werkbij op Twitter en heb deze actie getweet (ldselenep).
Wat een leuke site! Ik kies voor de Rozemarijnhoning (zo’n heerlijk kruid) en voor de Cranberry- en Vlierbessenwijn.
Graag doe ik mee voor een potje honing! Welke smaak maakt mij niet uit want alle honingsoorten zijn gezond en lekker! En de wijn? Verrassingspakket?
Ohhhhh….wat een leuke winkans!
Ik ben helemaal gek op de Manuka honing. Deze honing is geneeskrachtig en kun je onder andere gebruiken met echte kaneel: goed om veel kwaaltjes te bestrijden.
En de Manuka smaakt heerlijk!
Wat de wijn betreft, laat ik me graag verrassen: ik ben met alles heel erg blij!
Ik heb natuurlijk de Werkbij geliked, en het artikel gedeeld en getagd!
Jose Goes
Hallo,
Als ik zou winnen kies ik voor de kolzaadhoning, de honingwijn rood en de cranberry wijn. Lijkt me erg leuk en lekker om eens te proberen, alle drie nog nooit geproefd 🙂
Imkerij de Werkbij heb ik geliked en dit artikel zal ik nog even delen.
Zoete groet,
Juliette Calis
Leuke actie weer! Ben juist de laatste tijd meer geinteresseerd in honing en kom tot de ontdekking dat er zoveel verschillende smaken zijn. Smaakt naar meer! Ik zou kiezen voor rozemarijnhoning. Wat betreft wijn: ben geen wijnkenner, maar cranberry- of vlierbeswijn klinkt wel heel lekker!
Heb De Werkbij geliked en artikel gedeeld op FB. UIteraard natuurlijk ook de Voedzame Keuken al geliked eerder!
Peyta
Ik zou graag de zonnebloemhoning, de gemberwijn en vlierbeswijn willen winnen.
Ik ga dit artikel delen en de Werkbij liken op FB onder de naam Paula van der Velden.
Ik ga voor de honing en ik zou de Spring Balsemienhoning wel willen winnen.
De naam klinkt al heel mooi en het feit dat het uit de Biesbosch komt vind ik erg bijzonder (had ik nooit gedacht). Ben erg benieuwd naar de smaak.
Hoi Iris, ik zou de rozemarijnhoning kiezen want ik ben dol op de geur en smaak van rozemarijn. En van de wijnen: de cranberry en de gember. Ik heb nog nooit honingwijn gedronken dus ben benieuwd naar de smaak. Je hebt al mijn “like” voor jouw blog. Ik zal deze aktie straks even delen via FB.
Wat een heerlijke aktie,
eerst heb ik de werkbij op facebook opgezocht en op like gedrukt,
Deze heerlijke producten zijn geweldig,
ik zou graag voor de geneeskrachtige manuka honing kiezen en
de cranbery wijn en gemberwijn.
Deze kopen we al vaak op beursen, maar zijn altijd zo op, want iedereen lust deze wijnen bij ons thuis
en ik heb het inmiddels gedeeld op facebook!
Heideraathoning. Van de wijnen zou ik het niet weten. Ik zou mede willen, maar hier gaat het over honingwijn van Ambrosius.. Hmm. Gember dan maar. Goed voor de spijsvertering.
Ik zou kiezen voor de herfsthoning, gewoon omdat het erg interessant klinkt.
Qua wijn vindt ik zelf de gember heel lekker en de cranberry is ook welkom.
Ook heb ik de werkbij geliked op facebook.
Leuke actie 🙂 ik doe graag mee. De acaciahoning heeft mijn voorkeur en wat betreft de wijnen voor de Honingwijn Mede en de Cranberrywijn.
Ik heb Imkerij De Werkbij geliked op Facebook (onder mijn eigen naamHenderica Visser)
Goh, ik dacht altijd dat ik goed bezig was met mijn acaciahoning. Ik ben nu heel benieuwd geworden naar de boekweithoning, de ‘naturel’ ambrosia honingmede en de honing cranberrywijn. Dit is mijn enige inzending, ik twitter en facebook niet 🙂
Wat een leuke actie!
Moeilijk kiezen, maar als ik zou winnen dan zou ik kiezen voor de herfsthoning (benieuwd hoe dat smaakt)…en qua wijnen Honingwijn wit en Honingwijn Mede. Ik heb de tekst bij de producten gelezen..wat lijkt me dat lekker! Ik wist niet eens dat honingwijn bestond….erg leuk!
Ik zal dit artikel delen op Facebook en de Werkbij liken, onder de naam Nora Benora. Groetjes 🙂
Lijkt nee heerlijk! Zou de vlierbes en cranberry wijn kiezen en de eucalyptus honing. Like de werkbij op fb
Ik zou de rozemarijnhoning kiezen en de vlierbeswijn.
Ik zou graag een potje tijmhoning willen proberen, gewoon omdat het me lekker lijkt. 🙂
En de wijn? Eerlijk? Ik lust geen wijn…
Veluwse heidehoning lijkt me heerlijk genieten, met een lekkere afdronk aan Cranberry of gemberwijn… maar tja, ook lavendel honing schijnt heerlijk te zijn…. mmmm kan niet kiezen
De kastanje of de herfsthoning zou ik denk ik kiezen. Ben een herfstkind :).
Klinkt als warm en vol van smaak, allebei.
qua wijn ben ik nieuwsgierig naar de cranberry wijn. Is dat heel zoet? Anders de honingwijn rood. Ik ben liefhebber van rode wijn. Is honingwijn heel anders?
Ja, honingwijn is heel anders dan rode wijn, veel zoeter. Meer een beetje als een dessertwijn
Heb je actie gedeelt op Twitter en op Faceboek (het laatste een beetje mutserig, want ben een beetje onhandig op faceboek)
Ik zou kiezen voor de citroenhoning, omdat ik nieuwsgierig ben naar de smaak (duh…) en de gemberwijn. Deze gemberwijn zou ik aan mijn moeder schenken, die groot wijnliefhebber is.
Heb ook de werkbij nog FB nog gevindikleukt en post over deze actie op site van de werkbij dedeeld en gevindikleukt.
ahum… gedeeld met een d.
Wat een lekkere en gezonde actie zeg! Alle honing is lekker. Dus maakt niet zo heel veel uit. Dan kies ik denk ik toch de Manuka honing. Ik houd niet zo van wijn. Dus verder laat ik mij verrassen, mocht ik winnen.
Ik heb ooit in Frankrijk een potje lokale paardebloemenhoning gekocht, die was heerlijk, dus die zou ik wel willen winnen, en ik houd erg van gember, dus ben benieuwd naar de gemberwijn. Ik heb jou geliked op FB evenals de Werkbij. Mooi blog trouwens, ik lees het al een tijdje, interessante informatie. dank je wel daarvoor. Groet Kirsten.
Dank je Kirsten!
Kunnen mensen ook allergisch zijn voor honing? Mijn zoon jrijgt van alle soorten honing last . (Bulten op zijn lip en last van maag en darmen)
Ja, helaas dat blijkt te kunnen, Jacueline… Heb het even voor je opgezocht en vond bijvoorbeeld deze informatie..
Hallo Iris,
In je artikel heb je het over de botanische index van honing. Een, mijns inziens, veel beter begrip om mee te werken is de glycemische lading. Hierbij wordt rekening gehouden met de grootte van porties die je eet. De glycemische lading van een portie honing van 10 gram is 3 en dat is helemaal niet zoveel. Dus het effect op je bloedsuikerspiegel valt ook wel mee.
Dat klinkt interessant Anna, dank je wel! Ik had hier nog niet eerder van gehoord en zal me er eens in gaan verdiepen!
Glycemische index natuurlijk
Deze informatie heb ik trouwens uit een kookboek dat ik iedereen die zich bezig houdt met gezonde voeding van harte kan aanbevelen. Het heet: Weten van (h)eerlijk eten en is geschreven door Rineke Dijkinga. Er zijn twee delen, allebei met een heleboel erg lekkere recepten en heel veel wetenswaardigheden over voeding.
Dank voor de tip! Ik ga daar achteraan, klinkt goed!
De Werkbij Geliked op facebook, toffe actie!!
Ik zou kiezen voor de Gemberwijn want ik ben dol op Gember en wist niet dat dit bestond. De eucalyptus honing zou ik ook kiezen omdat ik dit ook nog nooit geproefd hebt. Lijkt me gewoon wel lekker!
De heide honing lijkt me heel goed omdat er veel goede stoffen in zitten, voor hooikoorts waar ik last van heb. En verder als broodbeleg en zo tussendoor een lepel. Van de wijnen lijkt me de cranberry wel lekker zag ook proefflesjes, dan kun je ze allemaal proberen. De rode lijkt me ook erg fijn van smaak.
Ik ben met elke honing blij ! Ik heb nog nooit iets gewonnen dus zou het heel erg leuk vinden een super gezond product te winnen!