De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
  • Webshop
Je bent hier: Home / Reviews & Verslagen / Goed Zoet! Bakken Zonder Suiker – Review met Winactie

Goed Zoet! Bakken Zonder Suiker – Review met Winactie

Last Updated on maart 3, 2016 by Iris Maier

Goed Zoet
Toen ik enige tijd geleden hoorde van het boek Goed Zoet! Bakken Zonder Suiker van Nanne Hogeland, wist ik gewoon dat ik dat boek graag wilde hebben en het hier zou willen delen!

Eenmaal het recensie exemplaar in handen, wist ik meteen dat dat gevoel klopte; wat een prachtig boek! Een boek dat bijna helemaal past binnen het concept van De Voedzame Keuken* vol met zoete lekkernijen zonder geraffineerde suiker.

 
 

Opvallende vormgeving

Het eerste dat opviel, was de vormgeving van Goed Zoet!, Bakken Zonder Suiker, dat ligt misschien aan mij, omdat ik als opgeleid grafisch ontwerper daar natuurlijk automatisch naar kijk, maar ik denk dat het ieder ander ook zal opvallen, want het is echt erg leuk gedaan.

Mooie foto’s van heerlijke baksels worden afgewisseld door 50-er jaren afbeeldingen en zwart-wit foto’s die zo uit een willekeurig jaren 50 fotoalbum geplukt kunnen zijn en welke mij doen denken aan mijn oma met wie ik vaak samen allerlei lekkers bakte. Met steeds op iedere bladzijde grappige accenten zoals kringen of vlekken alsof het boek al intensief gebruikt is in de keuken, stempels, handgeschreven stukjes tekst etc.

Het is het soort vormgeving dat ik absoluut niet zou kunnen maken, daar ben ik veel te minimalistisch voor, maar waar ik wel met veel plezier naar kan kijken.

 

Goed Zoet

 

Dochters met papiertjes

Nadat ik het even had weggelegd omdat ik even iets anders moest doen, was ik het kwijt… Jongste dochter was bezig bij ieder recept dat ze graag gemaakt zag papiertjes te doen. Dat dat er een heleboel werden, laat zich raden.

 

Goed Zoet

 

Oudste dochter was iets bescheidener en stopte verschillende kleine papiertjes bij recepten die ze graag een keer zelf zou maken. Dus moest ik door een boek vol papiertjes bladeren om recepten uit te zoeken die ík graag wilde maken en die ik ook mag hebben met mijn GAPS dieet of die ik makkelijk kan aanpassen, zodat ik het ook mag hebben.

 

Recepten voor iedereen

Tot mijn vreugde bleken er tal van recepten in te staan die uitstekend geschikt zijn voor iemand die geen granen eet, want er staan verscheidene recepten in met noten of zaden en pitten als basis. Je vindt er zelfs heerlijke zoete baksels in met groenten als basis!

Wortelcake kennen de meesten wel en sommigen zullen ook wel van pompoentaart gehoord hebben, maar een zoete taart van bloemkool? Dat laatste vond ik zo leuk, dat ik de Citroen-Kokostaart met bloemkool als hoofdingrediënt als eerste uitkoos om te maken.

 

Goed Zoet

 

Bij de inhoudsopgave staan allemaal symbolen bij de verschillende recepten om aan te geven of de recepten vrij zijn van gluten, lactose, noten of ei. De meeste recepten die wel lactose bevatten, zijn recepten met boter en soms melk waar je dan een melkvervanger voor kunt nemen. Boter kun je vaak door kokosolie vervangen.

 

Goed Zoet!

Goed Zoet!, Bakken zonder Suiker begint met een uitleg waarom geraffineerde, witte suiker ongezond is en waarom ze liever geen bloem (wit meel) gebruikt. Vervolgens krijg je een opsomming van verschillende vervangende zoetstoffen met korte uitleg over het zoetmiddel, wat de plus- en minpunten zijn, hoe je het gebruikt en een omschrijving van de smaak. Deze opsomming komt aardig overeen met mijn eigen opsomming die ik hier gaf.

Over rauwe honing zegt de schrijfster dat deze moeilijk verkrijgbaar is. Dit is niet mijn ervaring en heeft misschien met de term ‘rauw’ te maken. Voor zover ik denk te kunnen opmaken uit het Honingbesluit, is honing in Nederland nooit gepasteuriseerd en dus rauw. Hier wordt alleen de term rauw nooit gebruikt, wellicht omdat de honing dat gewoon altijd is?

Na de suikervervangers krijg je de bloemvervangers, wat uitleg over het verschil tussen bakpoeder, baksoda en wijnsteenbakpoeder (is dat ook voor eens en voor altijd de wereld uit geholpen!) en komen er een paar basisrecepten voor dingen die handig zijn in de voorraadkast, zoals vanille extract, marsepein, botercrème en natuurlijke versiersels.

De recepten worden ingedeeld in 3 stappen:

  • Stap 1. Lekkernijen met bloem
  • Stap 2. Zoetigheden met volkorenmeel
  • Stap 3. Lekkers met haver- en notenmeel

Daarna vind je nog 12 recepten voor tussendoortjes en traktaties en een aantal heerlijke zoete drankjes.

Ter afsluiting is er een hoofdstuk ‘Zoetstof tot Nadenken’, waar Nanne uitlegt wat er in je lijf gebeurt als je suiker eet, wat fructose met je doet en wat de glycemische index is. Ze geeft je tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel en alle suikervervangers worden hier weer besproken, maar nu uitgebreid en met een lijst van suikervervangers die ze niet gebruikt. Daarin stond 1 vervanger die nieuw voor mij was, namelijk tagatose, een sterk bewerkte zoetstof die dezelfde werking heeft als fructose in het lichaam.

Ook miste ik 1 zoetstof die ik zelf niet gebruik en dat is sukrin. Over Ahornsiroop zijn de meningen verdeeld. Ik lees er verschillende dingen over en zal dat nog eens goed uitzoeken.

Het is dus eigenlijk een boek dat niet zozeer gaat over bakken zonder suiker, maar bakken zonder geraffineerde suiker. Niets mis mee, want ook zoet heeft je lijf gewoon nodig!

 

Goed Zoet! - Bloemkool-citroentaart met kokos

 

De Recepten

Zoals gezegd, koos ik de Citroen-Kokostaart uit als eerste recept om te maken, omdat dit recept zo’n leuk hoofdbestanddeel heeft, namelijk bloemkool! Eerlijkheidshalve moet ik er bij zeggen dat dat niet bij iedereen hier ook in de smaak viel. Zoonlief is geen groenten mens en vond de bloemkoolsmaak te sterk en manlief houdt niet zo van citroen… Gelukkig vond ik ‘m zelf wel erg lekker en had ik samen met mijn dochter lekker veel ervan!

Gelukkig staan er nog genoeg andere recepten in het boek die de anderen ook lekker vinden. Zo maakte mijn oudste de marsepein en de bonbons met die marsepein erin, en dat vond zelfs ik erg lekker (het amandelextract liet ze achterwege). En ook de Cheesecake met pit (en zonder cheese) waren een hit en gaan we zeker vaker maken!

De volgende die op mijn lijstje staat is de Hazelnoot-chocoladetaart met bietjes, lijkt me super lekker! Ik heb de hazelnoten al geweekt en gedroogd 🙂

Of wat dacht je van deze prachtige regenboogtaart, die ga ik misschien wel maken voor de verjaardag van mijn jongste binnenkort, prachtig vindt ze ‘m!

 

Goed Zoet!

 

Winactie

Vind je het ook zo leuk om te bakken, maar wil je nu ook voor eens en voor altijd van geraffineerde suiker af en ben je opzoek naar goede recepten? Dan is Goed Zoet! iets voor jou!

En ik mag 1 exemplaar weggeven!

Om kans te maken schrijf je onderaan deze post welke suikervervanger jij het liefst gebruikt bij het bakken en waarom juist die?

Je hebt tot en met vrijdag 4 juli de tijd om mee te doen, de winnaar maak ik in het weekend erop bekend hier op dit blog, vergeet dus niet dan af en toe te checken om te zien of je gewonnen hebt, of schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg zo alle updates in je mailbox en mis geen enkel bericht meer!

 

[mc4wp_form]

 

Kun je niet wachten tot volgende week en wil je het boek zo snel mogelijk in huis?
Bestel het boek bij Bol.com en heb het morgen al in huis. De prijs is €29,95

 

*Omdat ik nu al ruim een jaar het GAPS dieet volg, eet ik zelf geen granen, maar als je al wat langer op dit blog meeleest, weet je misschien dat ik niet per se tegen het gebruik van granen ben, mits deze goed worden bereid om de anti-nutriënten af te breken. Zelden of nooit kom ik dit tegen in recepten boeken, zo ook in dit boek niet. Gelukkig blijft er in dit boek ruim voldoende over zonder meel en maak ik een enkel keertje wel eens voor de kinderen iets van speltbloem in plaats van tarwebloem.

 

Categorie: Reviews & Verslagen Tags: Boekreviews, Suiker & Zoetmiddelen

Reacties

  1. Nanda zegt

    juni 27, 2014 om 07:28

    Het lijkt me zo’n leuk boek! Ik had het al op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag staan!

    Ik gebruik zelf graag kokosbloesemsuiker. Eigenlijk zo gegroeid omdat het qua structuur natuurlijk een makkelijke overstap is vanuit de geraffineerde suiker. Zo langzaamaan ben ik nu trouwens wel wat meer aan het experimenteren met andere zoeters als rijststroop en natuurlijk honing. Maar kokosbloesemsuiker blijft favoriet.

  2. simone zegt

    juni 27, 2014 om 07:44

    Ik ben al een tijdje erg benieuwd naar dit boek!
    Zelf gebruik ik nu als vervanger vooral kokosbloemsuiker of ahornsiroop/honing.

    • simone zegt

      juni 30, 2014 om 08:40

      Ohja, ik gebruik kokosbloemsuiker vanwege de karamel-achtige smaak. Deze is echt favoriet hier in huis!
      Honing/ahornsiroop gebruik ik graag in koekjes en andere baksels omdat deze vloeibaar is en niet overheersend zoet

  3. Rilana Pal zegt

    juni 27, 2014 om 07:56

    Als suikervrije maar toch zoete keukenprinses zou dit receptenboek een geweldige aanvulling zijn op mijn receptencollectie! Ik maak vaak gebruik van banaan, ik ben als een aapje zo dol op de zoete smaak van banaan en daarnaast is het goed te verwerken in heel veel recepten. Wekelijks heb ik veel bananen over die ik dan in de vriezer gooi om bijvoorbeeld roomijs of een groene ijssmoothie van te maken! 😉

  4. Jessica zegt

    juni 27, 2014 om 08:39

    Wat een mooi boek! Ik ben nog niet zo handig met bakken, maar als ik het doe gebruik ik altijd honing. Ik heb ook kokosbloesemsuiker geprobeerd, maar daar kan ik niet tegen. Ik werd binnen een kwartier moe, mijn keel werd dik en ik kreeg hoofdpijn. Dus helaas geen kokosbloesemsuiker voor mij.

  5. ruby zegt

    juni 27, 2014 om 10:03

    honing en dadels! lekker!

  6. Suzan zegt

    juni 27, 2014 om 10:16

    Ik gebruik het liefste honing of een heel rijpe banaan als “zoetstof” in m’n baksels.

  7. Irene zegt

    juni 27, 2014 om 10:48

    Ik gebruik meestal dadels, rozijnen, banaan, en soms wat oerzoet. Ik krijg er trek van 🙂

  8. marijksels zegt

    juni 27, 2014 om 11:15

    ‘k Had al van dit boek gehoord, maar leuk om nu es een review te lezen! En geweldig dat je er eentje weg gaat geven!
    Qua zoetmiddelen blijf ik het liefst zo dicht mogelijk bij wat de natuur ons brengt, rijpe bananen liggen hier standaard in de vriezer. Ook gebruik ik vaak dadels of ander gedroogd fruit, maak daar een pureetje van en gebruik dat als zoetmaker. Kokosbloesemsuiker staat hier ook in de kast, maar heb ik nog nooit gebruikt en soms gebruik ik stevia, maar dan niet die uit de supermarkt maar de echte groene blaadjes, gedroogd en gemalen.
    Lijkt me geweldig om dit boek te winnen, bakken blijft toch wel mijn favokeukending 😉

  9. Dorieke zegt

    juni 27, 2014 om 11:35

    Ik gebruik het liefste honing bij het bakken! Lekker en makkelijk!

  10. Deborah Tienstra zegt

    juni 27, 2014 om 12:11

    Wat weer een prachtboek van Loopvis! Mooi vormgegeven en super-inspirerende recepten om van te watertanden! Ik zou het boek graag op de plank willen, om op ontdekkingstocht te gaan langs de verschillende suikervervangers. Samen met mijn zoontje van twee, een enthousiaste koekebakker. Nu gebruiken we vooral fruit (banaan, dadels) als zoetmaker, maar met dit boek gaan we vast meer uitproberen en proeven, daar kijken we nu al naar uit!

  11. Esther zegt

    juni 28, 2014 om 08:26

    Ik gebruik ze allemaal: verse of gedroogde vruchten, honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, palmsuiker. Naar gelang wat ik denk dat bij het recept past.
    Echter zijn mijn baksels nog vaker niet een succes dan wel omdat ik vaak en de meelsoort en daarnaast dan voor de kleine de melksoort aan het converteren ben naar beter verdraagzaam. Mislukkingen variërend van droge baksels tot prullenbak baksels.
    Ik duim hard want de verjaardagen komen eraan en aangezien ik nog maar 1 succesbaksel heb. Kan ik wel wat hulp gebruiken.

  12. Klaziena zegt

    juni 28, 2014 om 18:21

    Ik gebruik het liefst fruit om te zoeten. Maar ik gebruik ook weleens palmsuiker of ahornsiroop.. Dit boek kan ik goed gebruiken met de verjaardag van mijn zoontje en zijn neefje in het vooruitzicht!

  13. Marieke zegt

    juli 2, 2014 om 08:14

    Leuke actie! Ik gebruik vaak rijpe bananen, honing of gedroogd fruit als suikervervangers. De laatste gebruik ik het liefst, omdat m’n baksels dan echt lekker zoet worden 🙂

  14. Anja zegt

    juli 2, 2014 om 08:25

    Het lijkt me een prachtig boek. Wel weer veel geld al snap ik dat wel. IK gebruik meestal overrijpe bananen om te zoeten en dadels. Moet zeggen dat de bananensmaak me de laatste tijd wel de strot uitkomt als ik dan eens een tussendoortje neem.

  15. Petra zegt

    juli 2, 2014 om 09:04

    Ik gebruik het liefst gedroogde abrikozen, indien mogelijk in recept, gepureerd, of kokosbloesemsuiker. Vanwege alle goede stoffen die erin zitten, naast de heerlijke smaak. En lage Glycemische index/lading.
    ZOu heerlijk zijn, om dit boek te krijgen…

  16. Klaske zegt

    juli 2, 2014 om 09:07

    Leuk,zo’n winactie,zou het boek graag aan mijn verzameling toe willen voegen,ben de laatste tijd erg bezig met gezond eten,na al jaren darmproblemen te hebben gehad.Gr.Klaske

  17. Marije zegt

    juli 2, 2014 om 09:08

    Wat een leuk boek 🙂 Ik gebruik het liefst dadels. Ze zijn enorm veelzijdig, je kunt er van alles mee! Ze zijn heerlijk zoet en het zijn natuurlijke, onbewerkte suikers 🙂

  18. Ingrid zegt

    juli 2, 2014 om 09:43

    Help, ik heb nog helemaal geen suikervervanger gebruikt. Ben nog erg zoekende in het geheel.
    Helaas heeft de bieb weinig te bieden op het gebied van suikervrije boeken en aangezien mijn verjaardag nog ver weg is lijkt het met fijn om dit boek te mogen krijgen.
    Het is bijna vakantie en ik vind het fijn om dan samen met mijn dochter te bakken en te koken.

  19. Vita zegt

    juli 2, 2014 om 10:05

    First of all, sorry for the following comment being in English. I don’t trust my Dutch enough to use it for writing.
    I’ve been seeing this book popping up on various blogs and I think the concept is fantastic. I’ve been cooking without refined sugar for some time now and I prefer honey (which in Lithuania we easily can obtain raw as well), however I know some people are wary about heating honey up as it loses all the good stuff in it. I also use coconut sugar if I don’t mind the final dish being a bit browner than usually 🙂

  20. masha zegt

    juli 2, 2014 om 10:09

    Hoi,

    ik gebruik iedere keer een andere, honing, ahornsiroop, dadels, ect. Vind het leuk om verschillende recepten te maken. Dus ook verschillende zoetmakers.

    Hoop op het mooie boek, zodat ik nog meer kan proberen.

  21. audrey willems zegt

    juli 2, 2014 om 11:11

    rauwe honing vind ik het lekkerste.
    maar ook stevia gebruik ik.

  22. Anita zegt

    juli 2, 2014 om 11:17

    Hoi,

    Ik doe graag mee met je winactie!

    Ik gebruik vaak balsemien honing voor m’n baksels. Deze is heel zacht van smaak en niet overheersend. Maar ook weleens dadels of banaan.

    Honing is van nature altijd rauw en koudgeslingerd. Warm slingeren kan niet want dan gaan de raten kapot.
    Doordat supermarkt honing vaak verhit word (en suiker toegevoegd) is het niet rauw meer.

    (Ik verkoop voordeel verpakkingen rauwe honing, zie mn blog, direcht van de imker vandaan).

    Groetjes Anita

  23. Lisette zegt

    juli 2, 2014 om 12:14

    Ik gebruik graag honing (van een imker) omdat in honing nog andere stoffen zitten die gezond zijn. Heb ooit een programma gezien waarin ze aan een honderdjarige naar zijn geheim van oud worden vroegen. Hij gaf als antwoord:”iedere dag een boterham met honing eten”.

  24. Anita zegt

    juli 2, 2014 om 15:23

    Ik ga voor de honing en kokosbloemsuiker. Dat zijn wel de 2 suikers die ik gebruik als vervanger. En als ik even een suikerstoot nodig heb neem ik vaak een dadel. Werkt bij mij…….

  25. Sheila Pijlman zegt

    juli 2, 2014 om 17:22

    Dit boek lijkt me echt fantastisch! Zelf gebruik ik vooral honing, dadels en maple syrup. De kokosbloesemsuiker ligt (samen met het speltmeel en de volkorenbloem) wel al klaar in de kast, te wachten op een paar goede recepten!
    Bedankt voor de duidelijke en goede review, ik had het boek al op het oog toen het nog op verwacht stond bij bol.com

  26. Leoni zegt

    juli 2, 2014 om 20:38

    Wat een prachtig boek! Ik maak meestal gebruik van honing en dadels, dit zijn lekkere suikervervangers en gezond. Je mist de foute suikers helemaal niet. Dit boek is een leuk cadeau voor mijn verjaardag a.s. vrijdag…..dan kan ik de volgende keer hier lekker uit bakken.

  27. Silvia zegt

    juli 3, 2014 om 07:05

    Wat een gaaf boek lijkt me dit. Ik gebruik veel vruchten, zoals banaan en af en toe ook dadels. Ook honing gebruik ik steeds vaker als zoetstof. Ik ben erg benieuwd naar de recepten met groente. Heb al wel een keer een chocoladetaart met zoete aardappel gemaakt die erg lekker was. Ook het ijs met zoete aardappel en bosbessen staat op mijn lijstje om nog te maken.

  28. Nynke zegt

    juli 3, 2014 om 07:12

    Wat een leuke actie! Ook leuk om je review te lezen en dan vooral hoe je die briefjes in het boek aantrof.. 🙂 Ik gebruik zelf meestal fruit om mee te zoeten, zoals banaan of dadels. Ook gebruik ik kokosbloesemsuiker of palmsuiker en honing.

  29. Gerda zegt

    augustus 17, 2014 om 08:28

    Hallo,
    Getipt door een collega bezoek ik deze site voor het eerst. Vroeger (20 jaar geleden) bakte ik veel zonder suiker omdat dit gezonder zou zijn voor mijn kinderen. In die tijd werkte je met zoetstoffen, niet wetende dat die ook niet goed zijn voor je gezondheid (internet was er nog niet dus je kon niets opzoeken en moest het met bibliotheekboeken doen). Nu weet ik wel beter en zou het bakken zonder geraffineerde suiker graag méér toepassen. Vandaar dat ik het superleuk zou vinden om het boek “bakken zonder suiker”, te ontvangen en te gaan gebruiken.

    • Iris Maier zegt

      augustus 18, 2014 om 10:06

      Het spijt me Gerda, maar deze actie is helaas al voorbij… Hopelijk de volgende keer beter!

  30. Jacqueline zegt

    juni 6, 2015 om 03:53

    Met suiker ben ik al veel aan het experimenteren geweest, dadels, rijpe banaan, honing en kokospalmsuiker en dan probeer ik te minderen, minder zoete smaak, maar ook kijken hoeveel van deze ingrediënten ik kan vervangen met stevia, zonder dat het typische stevia smaakje gaat proeven en je nog een goed baksel krijgt.
    Ook gebruik ik kastanje meel dat van zichzelf al zoet is.
    Maar het lijkt me geweldig om bloemkool in iets zoets te proberen, dat maakt me ook erg nieuwsgierig welke verrassende ideeën er verder in de recepten zijn verwerkt

    • Iris Maier zegt

      juni 18, 2015 om 17:03

      Ja, dat typische stevia smaakje… Ik houd er helemaal niet van en gebruik het daarom maar heel weinig. Kastanjemeel ben ik toevallig laatst ook voor het eerst mee aan de gang gegaan. Ik mocht het eerst niet gebruiken i.v.m het GAPS-dieet, maar nu volg ik dat niet meer, dus kon ik dat eens proberen. Heb er heerlijke pannenkoeken van gebakken!
      Het boek is echt een aanrader, vind ik. Vooral mijn dochter pakt het er nog regelmatig bij om er iets uit te maken:-)

  31. Kusen Aluminium Bekasi zegt

    juli 8, 2022 om 15:40

    You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand.

    It seems too complicated and very broad for me.
    I am looking forward for your next post, I will try to
    get the hang of it!

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring