
In een land, hier ver vandaan (Australië), was er eens een professor in de gastro-enterologie, genaamd Peter Gibson. Deze professor publiceerde in 2011 een onderzoek waaruit bleek dat gluten, een eiwit dat in veel granen te vinden is, kon zorgen voor allerlei darmklachten bij mensen zonder coeliakie (gluten intolerantie).
Maar….
Omdat gluten een veelvoorkomend eiwit is in praktisch ieder dieet, was deze professor niet tevreden met de onderzoeksresultaten. Er moest iets anders aan de hand zijn!
Hij vroeg zich af waarom gluten die klachten veroorzaken en of er misschien iets anders aan de hand zou kunnen zijn.
Hij deed opnieuw een onderzoek met uitsluiting van allerlei andere mogelijke triggers en kon niet anders dan concluderen dat er géén relatie was tussen de consumptie van gluten en de spijsverteringsklachten die de onderzochten hadden. Een ander, groter onderzoek bevestigde deze uitkomst.
Mooi!
En dit vind ik nou zo mooi hè! Dat je een onderzoek doet en dat er dingen worden aangetoond, maar dat je twijfel blijft houden en verder gaat, super! Ik heb me ook vaak afgevraagd hoe het nou toch kan dat er nu zoveel mensen schijnen te zijn die overgevoelig voor gluten zijn, waarom was dat 100 jaar geleden dan niet? Granen (met gluten) zijn al duizenden jaren een hoofdbestanddeel van vele diëten, waarom dan nu in ene zijn ze zo’n probleem?
Gesprek op Foodlog
Op Foodlog ontstond er een interessant gesprek naar aanleiding van dit onderzoek, waardoor er voor mij een aantal zaken op z’n plaats vielen en er ook bevestigd werd van wat ik al eerder had gelezen op verschillende Amerikaanse blogs.
Op blogs als die van Cheeseslave en Gnowfglins leerde ik dat zij hun glutengevoeligheid hadden kunnen keren door het GAPS-dieet of iets vergelijkbaars, maar dat het soms zelfs al voldoende was om granen goed te fermenteren. En ook Dr. N. Campbell Mc Bride schrijft in haar boek Gut and Psychology Syndrome dat gluten niet zozeer de boosdoener is, maar enkel een trigger. De boosdoener is de uit balans zijnde darmflora.
We lezen hier dus eigenlijk twee dingen:
- Gluten zijn de boosdoeners niet, maar de verstoorde darmflora is dat.
- Granen worden beter verdragen als deze worden gefermenteerd.
FODMAP’s
En dat brengt me op FODMAP’s, ik heb het er hier al eens eerder over gehad. FODMAP staat voor ‘Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides Ans Polyols’. Dit zijn korte-keten-koolhydraten die in grote hoeveelheden in voeding voorkomen, maar niet geheel, of geheel niet door de darmen kunnen worden opgenomen en daar gemakkelijk gefermenteerd kunnen worden door de bacteriën in de darmflora. Die fermentatie geeft een hoop gassen die de oorzaak zijn van pijn, opgeblazen gevoel en winderigheid.
Vooral tarwe bevat veel oligosaccharides, terwijl bijvoorbeeld spelt maar weinig FODMAP’s bevat en dat zou kunnen verklaren waarom veel mensen die zeggen niet tegen gluten te kunnen, vaak wel tegen spelt kunnen. En in een Engelstalig artikel van Real Clear Science over het eerder genoemde onderzoek wordt ook nog het volgende gezegd over de oorzaak van de vermeende niet-coeliakie gerelateerde gluten intolerantie:
Instead, […], FODMAPS are a far more likely cause of the gastrointestinal problems attributed to gluten intolerance. Jessica Biesiekierski, a gastroenterologist formerly at Monash University and now based out of the Translational Research Center for Gastrointestinal Disorders at the University of Leuven in Belgium,and lead author of the study alongside Gibson, noted that when participants consumed the baseline low-FODMAP diet, almost all reported that their symptoms improved!
En in een reactie daarop zegt Peter Voshol, een biochemische, fysiologische wetenschapper (waarschijnlijk alleen te zien als je bent ingelogd bij Foodlog) het volgende:
En daarom terug naar lange fermentatie van grassoorten zoals Tarwe. Dan worden die vervelende FODMAD’s gefermenteerd door de bacterien en gisten in ECHT zuurdesem :-), hebben wij daar geen last meer van.
Precies, daarmee slaat hij de spijker op zijn kop! Gewoon volgens de richtlijnen van de Weston A. Price Foundation: properly prepared grains! Ben je ook meteen van fytinezuur af!
Dit verklaart voor een deel waarom bijvoorbeeld sommigen wel tegen gefermenteerde granen en dus goed, echt zuurdesembrood kunnen en niet tegen het snelle fabrieksspul. Blijft nog wel, dat wanneer je darmflora niet op orde is, je dat eerst moet zien te herstellen!
Een andere conclusie die ik hieruit denk te kunnen trekken, is dat als je last hebt van FODMAP’s je deze wellicht zou moeten fermenteren alvorens te consumeren. Goed nieuws voor mensen met prikkelbaredarmsyndroom (PDS), want het FODMAP-beperkte dieet blijkt een doorbraak te zijn in de behandeling daarvan!
Zo ben je niet enkel bezig met het bestrijden van symptomen, maar pak je ook echt je PDS aan en voed je je darmen met gezonde probiotica uit de gefermenteerde producten. Moet je natuurlijk wel een deel rauw eten, met enkel zuurdesembrood red je het niet, want daar zijn de bacteriën natuurlijk dood gebakken!
Kortom
Niet gluten zijn het probleem, maar FODMAP’s lijken dit eerder te zijn. En als deze FODMAP’s , waar tarwe een belangrijke van is, gefermenteerd worden, dus eigenlijk voorverteerd worden, worden deze waarschijnlijk veel beter verdragen. Vandaar dus ook dat veel mensen wel echt zuurdesembrood kunnen hebben, maar niet het brood uit de supermarkt. En ook speltbrood wordt beter verdragen, omdat spelt een laag FODMAP gehalte heeft. Glutengevoeligheid bestaat dus niet…. (Coeliakie, of gluten intolerantie dus wél)
[su_note note_color=”#b5d892″ text_color=”#20350c”]Interessante materie, vind ik het, dat moge duidelijk zijn. Ik hoop dat jij dat ook vindt en dat je door dit artikel weer wat wijzer bent geworden! Ik ben benieuwd wat jouw gedachten over deze zaken zijn, dus laat me horen in de reacties! [/su_note]
Ondertussen voeg ik af en toe weer een product toe aan de webwinkel. Zo is onlangs het EWO-Vitality Filter toegevoegd. Hier ben ik erg blij mee en trots op, want ik vind het een geweldig product!

Zuiver en vitaal water zo uit de kraan en je kunt ‘m nog makkelijk meenemen op reis ook! Ook mijn fermenten, zoals de zuurdesemstarter en de waterkefir doen het er erg goed op. Je leest mijn review hier.
Geen berichten meer missen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang alle updates in je mailbox!
[mc4wp_form]
RT @VlijtigeLis: Glutengevoeligheid zou niet bestaan…:
http://t.co/0yqA2SjgA8
RT @VlijtigeLis: Glutengevoeligheid zou niet bestaan… wat is het dan wel? http://t.co/9qPOlMhDF0
Gluten zijn zeker wel boosdoeners, uiteraard is de darmflora heel belangrijk. Maar bovenal dat gluten ontstekingen aanjagen verstoren ze ook het endorfine-systeem. Dit wordt aangetoond middels een exorfinenonderzoek. De man die zich hier al jaren in verdiept is de Belgische wetenschapper Lucas flamend http://www.exendo.be
Hi Marjon,
Dank je voor je reactie! Dat exorfine verhaal kende ik nog niet, is interessant! Ik heb het even snel bekeken, maar zal er zeker nog eens meer over lezen. Toch vraag ik me dan weer af, hoe het kan dat de mens duizenden jaren granen heeft gegeten, en dat het zelfs toen het 100 jaar geleden echt voor velen het hoofd voedsel was, we nu pas zoveel last lijken te hebben van gluten? Een ander punt is dat, voor zover ik in de gauwigheid kon beoordelen, dit weer een dieet is dat blijvend is. Het is gebaseerd op het weglaten van de triggers in plaats van herstel.
Volgens Natscha Campbell, schrijfster van het GAPS boek is het niet zo dat gluten dat veroorzaken, maar gebeurt dat, omdat de darmflora beschadigt is. Ik moet het nog eens precies nalezen hoe ze dat verklaart, kom ik nog op terug.
Klopt gluten zijn wel degelijk schadelijk er zitten exorfinen in= morfine achtige deeltjes net zoals in soja, zuivel en spinazie!! helemaal niet eten dus, ook in spelt en zuurdesem, dus ik vind het artikel een beetje jammer want het klopt (voor een deel) niet, tuurlijk is het beter om granen te fermenteren maar wie doet dat?? beter is om het gewoon te laten staan.
RT @VlijtigeLis: Glutengevoeligheid zou niet bestaan… wat is het dan wel? http://t.co/9qPOlMhDF0
@nathalie Fermenteren, wie doet dat? Ik dus en met mij vele andere real foodies en mensen die eten volgens WAPF. Daar is dit hele blog voor opgezet, om uit te leggen waarom dat soort traditionele bereidingen belangrijk zijn en hoe je dat doet. En als je daar geen zin in hebt, ook goed, dan laat je al die spullen er gewoon uit. Ik geef enkel opties en of iemand het aan wil gaan is een tweede.
Vind het net zoiets als Postbus 51 spotjes: zeggen dat je beter iets niet kunt doen, omdat het te ingewikkeld is uit te leggen hoe je iets goed moet doen zodat het niet gevaarlijk is. (Was een jaar of 12 geleden met samenslapen bijvoorbeeld.)
Overigens is het dus zo dat die exorfines pas problemen veroorzaken als ze niet afgebroken in de bloedbaan zijn gekomen en dat kan weer alleen als je darmwand beschadigd is, dus wederom eerst zaak die te helen!
Bedoel je hiermee dat je alle FODMAP rijke producten die je in het FODMAP dieet normaal vermijdt, kunt fermenteren om ze als nog te eten/ te verdragen? Of alleen tarwe?
odyrea 5361f7ab47 https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=badazot.BEST-Mach3-Artsoft-CNC-Control-CRACK–Version-R3043066-U