De Voedzame Keuken

van Vulling naar Voeding

  • Nieuw hier?
  • Blog
  • Recepten
  • Contact
  • Webshop
Je bent hier: Home / Basis / Gifvrij leven serie en Giveaway van de boekjes ‘Wat zit er in uw eten’ en ‘Gif in en om uw huis’

Gifvrij leven serie en Giveaway van de boekjes ‘Wat zit er in uw eten’ en ‘Gif in en om uw huis’

Last Updated on maart 8, 2016 by Iris Maier

Deze Giveaway is gesloten

Vandaag start een serie over gifvrij leven of in ieder geval proberen zo gifvrij mogelijk te leven, want geheel gifvrij leven is natuurlijk onmogelijk en ook niet nodig. Een gezond lichaam is namelijk prima in staat om met een bepaalde mate van toxines om te gaan en deze te elimineren. Natuurlijk is een deel al aan bod gekomen in mijn stappen plan         “In kleine Stapjes naar Echt Eten“, want echt eten gaat natuurlijk over puur en gifvrij eten. Ik zal in deze serie dieper op enkele onderwerpen ingaan en er zullen ook nieuwe onderwerpen bij komen en zal ik wat verder gaan dan voeding alleen.

 

E-nummers, de ‘E’ van Evil?

In het stappenplan begon ik met het gaan lezen van de labels op voedingsproducten. Daar staan vaak allerlei termen die ons weinig of niets zeggen en een hele rits aan zogenaamde E-nummers. Die E-nummers staan voor bepaalde door de EU goedgekeurde hulpstoffen die toegevoegd zijn aan voedingsmiddelen om het bijvoorbeeld een bepaalde kleur te geven, een bepaalde smaak of het langer houdbaar te maken.

Nu is er momenteel een ware ‘E-nummercraze‘ ontstaan en de websites en workshops E-nummervrij koken schieten als paddenstoelen de grond uit. Hierdoor denken veel mensen dat alle E-nummers evil zijn en dat je vooral die kosten wat het kost moet zien te vermijden. En als je dat dan doet, dan zit je goed. Maar het is niet de E van Evil hoor, want veel E-nummers zijn echt heel onschuldig. Neem bijvoorbeeld E162, daar is helemaal niks mis mee, een rode kleurstof verkregen uit… bieten. Juist ja, gewoon rode bietjes, ik gebruik het zelf ook wel eens en heb speciaal daarvoor een keer wat kookvocht van mijn bieten (uit eigen tuin!) bewaard in de vriezer. Zo kan ik bijvoorbeeld ijs mooi roze kleuren.

gidsje Wat zit er in uw eten?Gelukkig is er een handig boekje ‘Wat zit er in uw eten’ van uitgeverij Bouillon, een handig klein naslagwerkje dat je zo in iedere tas kunt steken en dus mee kunt nemen met het boodschappen doen. Handig voor het opzoeken waar een E-nummer voor staat en of deze nou echt zo slecht is of dat het gewoon een kleurstof van bieten is. En voor iPhone bezitters is er ook de handige app ‘Wat zit er in uw eten?’

Helaas zeggen de E-nummers niet alles, er zijn namelijk ook talloze stoffen die niet bij hun nummer worden genoemd, maar bij hun naam. Zo kun je alles met het E-nummer 621 willen vermijden, maar kun je denken dat het niet uitmaakt als je aroma’s binnen krijgt of vetsin en ook gistextract bevat vaak E-621… Tja, wat moet je dan?

Alles zelf maken vanaf niks met alleen pure ingrediënten? Het is een manier en ik probeer dat zoveel mogelijk te doen, maar ik weet ook wel dat lang niet iedereen daar tijd voor heeft of in ieder geval voor wil maken. En als je net begint met echt eten, dan is dat ook gewoon een veel te grote stap in een keer.

 

E621 oftewel MSG

Al die namen uit het hoofd leren is geen doen, hoewel je na verloop van tijd natuurlijk steeds meer weet. Ik raad je in ieder geval aan de verschillende benamingen voor de glutamaten (E 621-625) uit je hoofd te kennen. Achterin het boekje ‘Wat zit er in uw eten’ staat een opsomming en een overzicht van producenten met producten waarin MSG oftewel glutamaat in verwerkt zijn en uitleg waarom het nou zo slecht is voor onze gezondheid. Onderstaande lijst zijn verschillende benamingen voor glutamaten of stoffen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van glutamaten. Deze lijst is niet compleet helaas, er zijn er te veel om hier op te kunnen noemen…

  • E621-625;
  • MSG (Mono Sodium Glutamate of Mononatriumglutamaat en in het Frans GMS);
  • glutamaat, glutamaatzuur, monokaliumglutamaat;
  • vetsin;
  • plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten;
  • gehydrogeneerde eiwitten;
  • calcium- of natriumcaseïnaat;
  • gelatine;
  • (toegevoegde) gist of gistextract (dit kàn glutamaten bevatten, is niet altijd zo);
  • moutextracten, moutaroma’s;
  • aroma’s (zowel natuurlijke als kunstmatige), natuurlijke aroma’s van kip of varken;
  • specerijenextracten of ‘overige kruiden en specerijen’;
  • maltodextrine;
  • sojasaus;
  • bouillon;
  • producten die gefermenteerd zijn of verrijkt met eiwitten, citruszuur, maïssiroop, karamelaroma.

 

gifinenomuwhuis

Kortom, met alleen de E-nummers ben je er nog niet en behalve in voeding is er nog veel meer om ons heen waaruit we gifstoffen kunnen opnemen. Er kwamen veel vragen daarover bij de uitgeverij van het boekje ‘Wat zit er in uw eten?’ en daarom kwam er een aanvullend boekje bij, namelijk ‘Gif in en om uw huis’. Dit boekje is ingedeeld in verschillende onderwerpen en begint met gifstoffen in de voeding en behandeld op alfabetische volgorde een aantal ingrediënten die een schadelijke invloed kunnen hebben op onze gezondheid.

 

Vervolgens komen aan bod:

  • Gifstoffen in huis (bouwmaterialen, meubels en inrichting);
  • Gifstoffen in schoonmaakmiddelen;
  • Gifstoffen en kinderen;
  • Gifstoffen en gezondheid;
  • Gifstoffen in de tuin;
  • Gifstoffen in het water.

Bij veel van de gifstoffen worden alternatieven geboden. Ook weer een heel handig naslagwerkje dus om altijd bij de hand te hebben. Mijn oudste dochter zit er regelmatig in te lezen en uit voor te lezen, zo leuk!

En ik mag  beide boekjes onder mijn lezers verloten en ik kan zelfs 3 winnaars blij maken met deze boekjes!

Ze zijn een leuke aftrap voor mijn serie over zo gifvrij mogelijk te leven dacht ik zo!

 

Wat moet je doen om kans te maken?

  1. Laat een berichtje hieronder achter met jouw beste tip voor een gifvrij leven.
  2. Like de pagina van de uitgeverij Bouillon op Facebook en/of wordt vrienden met    E-nummers-additieven op Facebook (of had dat al gedaan) en laat hier een bericht achter dat je dat gedaan hebt en onder welke naam.

Je maakt meer kans als je ook nog eens deze actie deelt op Facebook of Twitter, je mijn Facebookpagina liket of je inschrijft voor mijn nieuwsbrief.

 

Veel succes!!

Categorie: Basis, Gezondheid, Giveaway Tags: Boekreviews, Gifvrij Leven

Reacties

  1. Peyta zegt

    september 28, 2013 om 19:10

    Wat een informatie! Geweldig interessante site, dankjewel. Ik doe graag mee met de winactie. Heb alles gedaan: Bouillon liken op FB, e-nummersadditieven liken, en jouw site had ik al geliked…
    Ben benieuwd!
    Peyta

  2. Anita H. zegt

    september 29, 2013 om 00:05

    Mijn tip: gebruik huidverzorgingsproducten op natuurlijk basis en vermijd zonnebrandmiddelen. De stoffen die in genoemde producten zitten, komen in de bloedbaan terecht. Voeding kan beschermen tegen de schadelijke invloed van de zon! Daarnaast is het zaak om blootstelling aan de zon langzaam op te bouwen. Verbranding voorkomen.

  3. Jan Robben zegt

    september 29, 2013 om 15:37

    Mijn tip: investeer in een paar goede kookboeken zoals Smaakvrienden Groenten en Fruit en zoek naar gevarieerde inspiratie op receptenwebsites. Koopt Nederlandse verse waar. Als je de ruimte hebt, kweek zelf een deel van je groenten en fruit. Met andere woorden, vermijd zoveel mogelijk kant-en-klaar spul. Dan weet je in elk geval al een heel stuk beter wat je eet.

  4. Sandra zegt

    september 30, 2013 om 07:14

    Eerst en vooral een dikke dankjewel om al deze informatie te delen. Ik heb jouw blog een paar weken terug ontdekt en vind het enorm boeiend!
    Wat voor mij vergif is en waar ik al een oplossing voor gevonden heb:
    – ik vervang suiker door honing, ahornsiroop, stevia (groen poeder), rijstsiroop. (ga nu dankzij jou eens op zoek naar oersuiker en kokossuiker)
    – ik gebruik rauwe cacao in gerechten als ik chocolade smaak wil toevoegen
    – ik kook zoveel mogelijk zelf (Zoals Jan hierboven) – zo weinig mogelijk kant en klaar
    – ik maak zelfgemaakte limonades (ipv soft drinks) (water – limoen – verse munt – beetje honig of rijstsiroop of ahornsiroop)
    – voor shampoo ben ik zelf nog op zoek, nu heb ik al eentje gevonden die niet te duur is en geen siliconen bevat
    Zo, dat was het een beetje. Ik duim alvast dat ik een exemplaartje mag bemachtigen 🙂
    Groetjes,
    Sandra

  5. maria boersma zegt

    oktober 2, 2013 om 06:55

    vooral zelf maken zonder pakjes en zakjes, en anders lezen wat er in zit, en vooral niet meer naar mc Donalds…. en gewoon je gezonde verstand gebruiken, en niet iets nemen als er een ingrediënt op staat dat je niet kent

  6. henrike kloeze zegt

    oktober 2, 2013 om 21:55

    mijn beste tip is om naar de natuur te kijken,
    bijna alles uit de natuur is goed voor je, want we zijn zelf natuurlijk ook natuurlijk 😉
    dus als iets niet natuulijks is of dat je niet meer kan achterhalen wat voor ingredienten het zijn, laat t dan maar lekker links liggen,
    eigen moestuin, eigen kippetjes, een eigen koe of geit, dat maakt je blij!

    groetjes henrike kloeze

  7. Eveline Brak-Tanger zegt

    oktober 4, 2013 om 14:41

    Een groentetuin nemen, dan weet je zeker dat er geen gif op zit.
    Wel uitkijken met gif-spuitende buur-tuin-mensen en wie er vóór jouw op de volkstuin zat, statuten (om geen gif te gebruiken) van een volkstuinvereniging houden vaak niet zo veel in, in de praktijk.

    Beide facebook pagina’s geliked, en Iris jij behoort al bij mijn facebook vrienden!

  8. Tibor zegt

    augustus 27, 2016 om 13:00

    E-nummers zijn geheel veilig, voordat een additief een E-nummer krijgt moet er namelijk worden bewezen dat de stof geheel veilig is, in de mate waar de consument (wij) mee in aanraking komen, met een veiligheidsnorm.
    Ook met E621 is niks mis mee.

    Vitamine C is bijvoorbeeld giftiger dan E621.
    Vitamine C heeft namelijk een LD50 van 11900 mg/kg terwijl E621 een LD50 heeft van 16600 mg/kg.
    Deze getallen houden in hoeveel miligram (mg) per kilogram (kg) levend weefsel is toegestaan.
    Een hoger getal betekend dus dat levend weefsel meer van deze stof aankan.
    Met vriendelijke groet,
    Tibor
    P.S.
    Voor meer informatie over de giftigheid raad ik je aan om het kopje “Alles is giftig” te lezen op:
    https://voedselblog7.blogspot.nl/p/pas-op-voor-de-nanodeeltjes.html

    • Iris Maier zegt

      februari 13, 2017 om 15:57

      Tja, daar zijn de meningen over verdeeld, want hoe betrouwbaar is dat onderzoek, wie heeft het uitgevoerd, betaald etc..?

  9. Kampus Terbaik Di Lampung zegt

    maart 5, 2022 om 13:42

    Everyone loves what you guys tend to be up too. This type of clever work and exposure!

    Keep up the wonderful works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll.

  10. wetavr zegt

    april 11, 2022 om 15:25

    wetavr 5361f7ab47 https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=semster.AnyDesk-521-Crack-License-Key-Full-BEST-Version-2019-Latest

Gevitaliseerd en écht schoon drinkwater

EWO-Vitality-filter

profiel foto

Hi, leuk dat je op mijn site bent gekomen!

Ik ben Iris en deel hier van alles over puur en echt eten en een gezonde leefstijl. Ik laat je zien hoe je weer eten kunt bereiden, zoals de natuur bedoeld heeft: gezond, voedend en lekker!

Veel lees- en kookplezier!

Partners



Adverteren bij Daisycon

BlogSociety

Lees Bewust

© Copyright 2018 De Voedzame Keuken · All Rights Reserved · privacyverklaring