Het is alsof de duvel ermee speelt… Steeds als ik denk dat ik nu toch echt weer lekker aan mijn blog kan gaan werken, gebeurt er iets waardoor dat nu juist helemaal niet lukt. Het begon na de zomer, toen het werk voor Eet Goed Voel je Goed stopte en ik dus lekker de tijd dacht te hebben. Mooi niet, wekenlang waren er problemen met mijn site waardoor deze vaak niet bereikbaar was.
Eindelijk was alles weer op de rails, kwam er een opdracht tussendoor om een site te maken. Dat kon ik er op zich nog wel naast doen, maar toen de tijd begon te dringen en, zoals ik al zei: alsof de duvel ermee speelt: juist toen, begaf onze iMac het en een paar dagen later ook mijn MacBook…! De eerste is ruim 3 weken bij de reparateur geweest, de tweede werd afgeschreven. Zat ik dus met alleen mijn iPhone, dat schoot niet op natuurlijk!
Precies op de dag dat de Mac weer terugkwam van reparatie, kreeg ik een spoed opdracht om binnen een week wat drukwerk te ontwerpen. Het vak waar ik weliswaar ooit voor opgeleid ben, maar waar ik verder amper ervaring mee heb en wat me dus veel tijd kost, omdat ik de programma’s daarvoor niet heel goed beheers. Alles heb ik laten liggen en ik heb keihard gewerkt en het is gelukt!
Gezond Feesten zonder Rot Gevoel!
Dat was vorige week en tja, toen moest ik even bijkomen en alles dat was blijven liggen, inclusief het halve huishouden weer even aanpakken en nu ben ik weer helemaal terug van weggeweest met een leuk Sinterklaas recept om samen met kinderen te maken uit een boek, waar ik ook nog eens een exemplaar van mag weggeven:
Gezond Feesten van Amber Albarda.
Het was hoog zomer toen ik hoorde dat dit boek uit zou komen in oktober. Ik heb daar meteen een notitie van gemaakt, want het leek me een ideaal boek om hier op mijn blog te bespreken. Mijn ervaring is namelijk dat het zo in het dagelijks leven minder lastig is om gezond te blijven eten, maar dat we vaak tijdens de feestdagen toch daar weer van afwijken, want we willen die typische traditionele dingen niet missen en ach, het is maar voor een keertje!
En hoe vaak moet je het dan niet bekopen met een rot gevoel achteraf? Misschien word je er wel letterlijk ziek van, of misschien voel je je schuldig of zelfs een beetje vies en neem je je bij het nieuwe jaar voor om het weer helemaal anders te doen en zit je vol goede voornemens, zoals vaker naar de sportschool, meer bewegen, minder of niet snoepen en wil je het liefst met een stevige detox aan de gang gaan.
Niet alleen werkt dat vaak helemaal niet, goede voornemens blijven vaak bij voornemens en diegenen die wel met een flink detox programma aan de slag gaan, brengen daarmee vaak hun hele systeem nog meer in de war en tegen het einde van het nieuwe jaar zijn ze alles weer vergeten van het jaar daarvoor en begint het hele liedje weer van voren af aan…
Met dit boek is dat totaal niet meer nodig! Gezond Feesten is een boek waarbij je je als real foodie tijdens alle traditionele feesten, je hart kunt ophalen. Zonder schuldgevoel of je achteraf rot te voelen kun je gewoon heerlijk blijven genieten van tal van traditionele hapjes, drankjes en gerechten.
Chocolade Letters
En hoewel het een vertaald boek is, vinden we er ook een heel hoofdstuk Sinterklaas in en kunnen we snoepen van minder ongezonde pepernoten (kruidnoten, zo je wilt) en speculaasjes gemaakt van speltmeel en zonder geraffineerde suiker, maar gezoet met bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker of ahornsiroop of zelfs pepernoten zonder granen, maar van amandelmeel.
En omdat het bijna Sinterklaas is en wij allemaal gek op chocola zijn én het niet eenvoudig is om goede kwaliteit letters te vinden zonder geraffineerde suiker en die het liefst ook nog lekker puur zijn, mét noten die ook weer bijvoorkeur geweekt zijn geweest, ben ik met jongste dochter aan de slag gegaan. Het is namelijk ook nog eens erg leuk om met kinderen te doen!
Oké, ze pakken wat minder mooi uit dan in het boek, maar dat kwam ook door ruzie met onze niet zo praktische, veel te kleine spuitzak, waarvan het zakje steeds van scheurde (ik heb inmiddels een nieuwe besteld). Het mocht de pret niet drukken en ze smaken er niet minder om!
Als je juist gek bent op knapperige chocola, zoals chocola eigenlijk hoort te zijn, dan moet je gaan temperen, dat is ingewikkelder en staat ook niet in het boek beschreven, maar dat terzijde.
[ultimate-recipe id=”6263″ template=”default”]
(Bijna) alle Feestdagen op een rij
Ieder feest in het boek komt aan bod, nou ja, bijna ieder feest dan, want Sint Maarten, een feest dat hier bij ons wel gevierd wordt ontbreekt, maar daar krijg je dan weer halloween voor in de plaats.
Het begint met nieuwjaar, daarna komen Valentijn, Pasen, moederdag, halloween, Sinterklaas, Kerstmis en het eindigt weer met Oud&Nieuw met zelfs een recept voor oliebollen uit de oven, dus niet gefrituurd.
Je vindt er hartige en zoete hapjes, drankjes, soep, salade, ontbijt, dessert en noem het maar op. Het is dus enorm gevarieerd en er zit altijd wel iets voor je bij.
Gezonder of niet?
Tarwe wordt er niet gebruikt, dit wordt meestal vervangen door speltmeel. Helaas wordt daarbij niet gedacht aan zaken als fytinezuur en worden granen niet gefermenteerd of geweekt of gekiemd, de noten of het amandelmeel evenmin. Het Nederlandstalige kookboek dat daar wel rekening mee houdt moet nog geschreven worden. (Hmmm, misschien moest ik dat maar eens doen…?)
Gelukkig zijn er ook veel recepten zonder granen en als je granen/gluten verdraagt, kun je overwegen het speltmeel door speltbloem of een andere bloem te vervangen. Een grotere uitdaging is het om te vervangen door zuurdesem of geweekte granen…
Melk wordt doorgaans vervangen door amandelmelk, persoonlijk geef ik de voorkeur aan kokosmelk als vervanger voor melk, maar dat is minder problematisch.
Geraffineerde suiker wordt door kokosbloesemsuiker of ahornsiroop vervangen. Hier kun je natuurlijk ook kiezen voor honing, als je dat liever doet.
The Look and Feel…
Tja, en als vormgever, kan ik het niet laten ook iets over het uiterlijk van het boek te zeggen. En daar zit voor mij deze keer helaas het minpuntje van dit boek… Ik vind de opmaak, vooral de typografie met al die kapitalen in de ingrediëntenlijsten storend. De fotografie en de styling onrustig en vaak gewoon niet mooi… Het is niet een boek waar ik vanwege het uiterlijk met plezier naar kijk. De recepten zijn goed, gevarieerd en zeer bruikbaar, maar toch, het oog wil ook wat… Gelukkig is het niet op iedere pagina kommer en kwel en kun je er ook wel een beetje doorheen kijken.
De teksten zijn me iets teveel doorspekt van het woord ‘gezond’, komt me wat overdreven over, maar dat kan ook aan de vertaling liggen. Ik heb mijn (kook)boeken liefst in het Engels, als dat de originele taal is. Bij de boeken van Jamie Oliver is dat ook zo duidelijk, die vertalingen zijn erbarmelijk!
Desalniettemin een zeer bruikbaar boek voor de traditionele real foodie die wel wat inspiratie kan gebruiken voor tijdens de feestdagen! En nog leuker, je kunt nu een exemplaar winnen!
Win een exemplaar van Gezond Feesten
Deze actie is helaas verlopen!
Zo leuk, van de uitgever kreeg ik twee exemplaren toegestuurd en dus mag ik er eentje weggeven! Nog net op tijd om straks met kerst en oud&nieuw heerlijke hapjes op tafel te zetten, zonder schuldgevoel of opgeblazen gevoel achteraf!
Al wat je moet doen om kans te maken is in de reacties hieronder aangeven wat jij doet om al die feestdagen zo gezond mogelijk door te komen, wat is jouw tip, hoe ziet jouw gezonde kerstdiner eruit of hoe kom jij de Sinterklaas door zonder al dat zoete goed? Laat me weten in de reacties hieronder, onder de leukste inzendingen verloot ik het boek!
De winnaar wordt volgende week bekend gemaakt! De winnaar is inmiddels bekend!
Gezelligheid tijdens de feestdagen staat in ons gezin hoog in het vaandel. Daar hoort eten bij en vooral genieten van speciale gerechtjes/hapjes omdat een feestdag anders is dan andere dagen. Ik ben een alleenstaande moeder met flink overgewicht en vind het lastig om lekkere gezonde gerechten en hapjes te maken. Maar ik wil dit wel heel graag doen zodat ik het mijn kinderen ook kan leren. Ik wil niet dat zij hun moeder achterna gaan. Daarom zou ik heel graag dit boek willen winnen, zodat we ook met de feestdagen gezond kunnen genieten.
Feestdagen zijn voor ons (mijn ouders, mijn zus & schoonbroer met dochter, mijn broer & schoonzus met zoons en mijn oma) heel belangrijk. Gezelligheid is altijd belangrijk voor ons, maar met deze dagen wordt hier nog een schepje bovenop gedaan 🙂
Wij vinden gezond eten belangrijk en snoepen mag best een keertje maar dan wel zo verantwoord mogelijk. In plaats van melkchocolade hebben we pure chocolade en als we een toetje maken doen wij er de helft minder suiker in dan in het recept wordt aangegeven. Fruit is ook altijd favoriet (ook bij de mijn neefjes en nichtje) en verschillende groenten op tafel vinden wij ook belangrijk en we maken met zijn allen een gerecht klaar. Toch ontbreekt er nog inspiratie om beter en nog gezonder te eten, en daarom zou ik graag dit boek willen winnen.
Ook hier in huis horen de december-geuren er wel bij! En dat betekent dat er pepernoten en kruidnoten zijn gebakken, al drie pompoenbroden met zelfgemixte koekkruiden en ook jouw chocolade melk met pompoen hoort voor ons bij deze dagen (en een heleboel dagen meer)! Er wordt hier standaard gebakken met volkoren speltmeel en de rietsuiker in huis is alleen om de kombucha en waterkefir te voeren…
Mijn jongens genieten, net als meegebrachte vriendjes en vriendinnetjes die in het begin nog argwanend kijken!
De kriebels om te gaan experimenteren in het maken van chocolade letters heb ik tot nu toe weten te onderdrukken. Maar nu je dit recept deelt, gaat dat natuurlijk niet meer lukken. Och, ik geloof ook niet dat iemand me dat kwalijk gaat nemen.
Stiekem weet ik steeds meer mensen te overtuigen dat het snoepen van alternatieven echt geen opoffering is! Maar er zijn zeker wat personen in mijn omgeving die nog steeds met lange tanden proeven. Dit boek geeft me vast en zeker weer nieuwe (eetbare) argumenten! Die oliebollen uit de oven klinken als een goed inzetbaar plan 😉
Ik doe dus graag mee aan je win-actie en nu ik hier toch aan het typen ben, doe ik ook maar meteen een pleidooi voor dat ‘kookboek inclusief weken’ van jouw hand. Voor mijn broden zit dat weken echt wel in mijn systeem, maar voor andere baksels en ook voor de noten krijg ik het maar niet in mijn routine! Dus als je de tijd kunt vinden…
zorgen dat de familie bij ons komt eten en dan heb ik zelf in de hand wat er gegeten en gedronken wordt!
en wel voor elk wat wils,ook voor de mensen die niet perse gezond willen eten 😉 Ik ben benieuwd naar de recepten in het boek
Ik word eerste kerstdag 50 en ik ben alvast begonnen met het zoeken naar gezonde recepten. De soepen zijn al verzonnen en ik heb ook al een leuk recept van Amber voor een chocoladetaart. Nu nog wat andere verantwoorde lekkernijen, dus dat boek zou heel goed van pas komen!
Wat een leuke actie, ik mag heel veel dingen niet meer eten en ben dus nog erg zoekende voor de feestdagen, ik ga maar wat recepten zoeken maar dit boek zou me er echt bij kunnen helpen!
Succes met de actie
Ik probeer zo normaal mogelijk te doen. ik eet altijd erg lekker. Ik leg de nadruk dus op de gewone maaltijden, maak daar soms extra werk van in presentatie of ingredienten. De aankleding van de tafel, de kamer. En geen extra zoetigheid ofzo nodig. Genieten van wat je hebt en daar een extra tintje aan geven. Dat maakt dankbaar!
Al enkele jaren maak ik gezonde koekjes, glutenvrij, gezoet met dadels en met kokosolie, biologische kruiden, keltisch zeezout etc. Ik zit nog wel met het fytinezuur, maar het voelt al een stuk beter dan de supermarkttussendoortjes.
Voor StKlaas maakte ik boekweitkoekjes met zonnebloempit en een marsepeinvulling, mmm, geheel in stijl. Momenteel ga ik door een moeilijke fase, depressie en burnout. Door goed voor mezelf te koken en te zorgen gaat het vast goedkomen. Het boek van Amber gaat me daarbij vast verrijken; ik kan wel wat extra inspiratie gebruiken en verdieping van mijn voedingspatroon. En ik wens de creaties uit dat boek met anderen te delen als ik de energie weer heb en volop in het leven sta. Want het leven mag gevierd worden!
Ik ben heel internet aan het afstruinen naar leuke gezonde recepten voor komende dagen. |Voornamelijk zodat de kids met hun allergieën ook kunnen genieten van wat lekkers, maar omdat ik zelf ook de nodige producten niet verdraag.
Met de recepten die ik vind, stoei ik meestal wat om het “gezonder” te maken, dit geeft vaak een ontplofte keuken en met regelmaat hapjes die toch net niet helemaal lekker smaken. De kids komen al lachend binnen als ze me bezig zien. Kant en klare recepten zouden dan toch een stuk handiger zijn tijdens deze hectische dagen.
Ik wandel vandaag met een enorme speculaas-walm om me heen! Mijn beide kinderen eten zonder gluten en melk en ik ben vorig jaar op school begonnen om voor alle kinderen met allergieën en intoleranties de traktaties op school te verzorgen met speciale feestdagen. Morgen is het sinterklaas op school, dus heb ik glutenvrije speculaaspoppen gebakken. Ook zorg ik voor glutenvrije kruidnoten en speltkruidnoten. Ik kan nog wel wat extra inspiratie gebruiken, ben altijd op zoek naar leuke en lekkere recepten!
groetjes Elisabeth
De weken voor de feestdagen ga ik al de keuken in om gezonde lekkernijen te bakken en het gezin te laten proeven. De toppers worden dan tijdens de feestdagen nog eens herhaald.
Verder zorg ik dat er niet te veel ongezonde snoeperij in huis komt. Zelf koop ik het in ieder geval niet. De speculaaspoppen voor het goede doel, gaan weer naar een ander goed doel.
Tijdens de feestdagen eet ik hetzelfde als anders. Jammer genoeg bijj heb ik geen “feestdagen recepten” die in mijn dieet passen. Ik heb er geen “feestdagen kater” die 2 weken tot 2 maanden duurt voor over. Gezond feesten zou daar nog wel eens verandering in kunnen brengen!
Beste Iris,
Wat ’n super actie!
Tja, voor gasten lekkere dingen klaar maken lijkt me erg lastig. Want, de een lust dit niet en de ander lust dat niet! Wat ga je dan doen? Juist, maar de winkel en lekkere dingen kopen en naderhand zeer veel spijt hebben!!
Ik doe dus graag mee aan de win-actie : “Gezond Feesten” van Amber Albarda.
Wellicht kan ik het dit jaar anders doen.
Met vriendelijke groet,
Mirjam
Tja, de tip die ik kan bedenken: haal “die zooi” niet in huis. Maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik in december best wel wat foute dingen eet. Op het werk heb ik deze maand (die nog maar pas begonnen is) al allerlei zoetigheden verorberd. (Qua postuur kan ik het tegenwoordig gelukkig wel hebben.) Dit te winnen boek aanschaffen (indien je niet wint) en daar mee aan de slag gaan, is misschien nog wel de beste optie.
Ik hoop dat ik op de valreep nog mee mag doen. Amber Albarda is echt mij favoriet. Haar recepten zij naast erg gezond, ook erg smaakvol om te zien, ze kloppen en ze zijn erg lekker. Niet onbelangrijk wanneer je zelf graag voor je visite gezond wilt bakken, maar daartegenover een vrij sceptische familie hebt staan. Dit boek kan ik dus met mijn verjaardag die bijna aanstaande is, heel goed gebruiken!
Zelf let ik al enkele jaren op wat ik eet, samen met man en zoontje. M.n. De geraffineerde witmelen en suikers en e-nummers vermijden we en daarnaast eten we zoveel al mogelijk vers, van dichtbij en onbewerkt. Bevalt heel goed. Maar bij zoiets als Kerst en Oud en Nieuw (dan zijn we elders) niet altijd haalbaar. Wat ik dan altijd probeer is om tussendoor de basis goed te houden (kan en mag gelukkig bij mijn familie…). Dus zelf een bakje pitten en zaden mee voor in de yoghurt s morgens, even tussendoor een smoothie maken, een eitje koken voor bij het ontbijt of de lunch, een handje nootjes, een lepeltje kokosolie… Zo kom je toch niet geheel verschraald en afgemat thuis. Het behoedt daarnaast ook voor snaaien, omdat je jezelf verzadigd met goed voedsel. En voor de rest… Een beetje de teugels laten vieren is ook niet heel erg, maar dan wel met mate.
Als echte foodie vind ik het belangrijk om onze twee kinderen – hoe klein ze ook nog zijn – mee op smaakreis te nemen, samen te kokerellen en ze op deze manier bij te brengen dat gezond eten vooral heel erg lekker is. Nieuwe inspiratie en recepten zijn hierbij altijd welkom. Gezonde varianten van lekkere hapjes klinkt als een feestje in de keuken met mijn kinderen! Dusssss…. Fingers crossed!!!