Dit is deel 7 in de serie over mijn belevingen met GAPS, en voorlopig de laatste. Hier vind je de eerste, tweede, derde, vierde,vijfde en zesde week.
Het intro heb ik nog steeds niet helemaal afgemaakt, want ik moet nog steeds baksels maken met fruit als zoetmiddel. Heb er gewoon niet zo’n haast mee. Wel ben ik wat recepten aan het uitzoeken geweest en kwam op een recept waarbij je de wortelpulp die overblijft van het sapjes persen mooi kunt gebruiken voor zo’n zoetig baksel.
Dat wil ik wel proberen, vond het al zo zonde steeds die pulp weg te gooien! Gelukkig heb ik hier een soort konijn, gek op appelschillen en wortelpulp en allerlei andere groenten, dus weggooien hoefde al niet 🙂
Nu bewaar ik het in de vriezer tot ik genoeg heb voor een recept en dat is bijna zover, want het gaat hard met dat sap uitpersen!
Iedere ochtend is het eerste wat ik doe, als ik beneden kom, de pers klaarzetten, groenten bij elkaar zoeken en persen maar.

Vroeger deed ik nog wel eens een sapvastenkuur, we hadden een sapcentrifuge gekregen ooit en later zelfs 1 gekocht, maar dat schoot niet op. De opbrengst was laag, de troep enorm, de kosten hoog en dus werd het meestal gekochte sapjes uit de biowinkel of bio uit de supermarkt. Niet rauw dus, maar wist ik veel toen!
En of ik het nou ergens had gelezen of dat ik het had bedacht, het leek me toen al, dat er eigenlijk niet veel meer aan vitamines (vooral C) kon zitten, na het zelf persen met zo’n centrifuge. De apparaten verdwenen naar de kringloop en jarenlang deed ik het zonder zelf geperste sappen op af en toe eens sinaasappelsap na.
Pas toen ik het boek Cure Tooth Decay, oftewel Genees Tandbederf las, begon ik me weer te interesseren voor het persen van sappen. Hij raadt in zijn protocol dagelijks vers geperste sappen aan van o.a. peterselie en selderij, geperst met een slowjuicer.

Een slowjuicer is iets anders dan een sapcentrifuge. Een centrifuge maakt veel toeren waarbij warmte ontstaat. Die warmte vernietigt allerlei enzymen en vitamines. Ook is de opbrengst van een slowjuicer veel hoger, de pulp is veel droger. De vraag is trouwens of je dingen als peterselie kunt persen met een centrifuge. Tarwegras lukt in ieder geval niet, daar heb je echt een slowjuicer voor nodig.
Alleen die dingen zijn nogal duur en kosten al gauw enkele honderden euros en het is weer een apparaat erbij, in onze kleine keuken niet echt handig dus.
Er blijken echter ook handslowjuicers te bestaan voor een fractie van de prijs van een goede elektrische. Daar wilde ik me wel aan wagen voor die paar keer dat ik eens iets zou persen. Wist ik veel toen, dat ik nu dagelijks sta te persen en dat ik dat straks ga verviervoudigen, als de kinderen ook GAPS gaan doen… Maar ik ben blij dat ik íets heb!
Mocht je echter ook aan de gang willen en je wilt geen heel apparaat meteen aanschaffen en geef je je geld liever uit aan goede ingrediënten, dan heb je nog een paar andere opties:
- Als je een blender of foodprocessor hebt, kun je daar je groenten en fruit in blenden met wat gefilterd water, daarna giet je het door een kaasdoek om de pulp er uit te zeven. Is natuurlijk niet optimaal, maar het kan wel!
- Misschien heb je zelfs wel een sapcentrifuge bij je foodprocessor of vind je de mijne bij de kringloopwinkel, of die van een ander natuurlijk voor misschien een tientje ofzo. Ook niet optimaal, maar toch beter dan niks of flessen uit de winkel, want daarvan weet je zeker dat die dood zijn, want gepasteuriseerd.
Het drinken van een vers geperst sapje op de nuchtere maag geeft je niet alleen een stoot vitaminen, mineralen en enzymen, het helpt je lichaam bij het ontgiften.
‘sNachts gaat je lever aan de gang met ontgiften, dit gebeurd in twee stappen. Alle rest- en gifstoffen die zich die dag opgestapeld hebben in het lichaam, maakt de lever onschadelijk en worden via nieren en darmen verwijderd. Deze cyclus duurt ongeveer van 23:00u tot een uur of 10:00 ‘smorgens. Als je zou eten voor 10:00u s’ morgens ongeveer, verstoor je dit reinigingsproces en kan de lever zijn werk niet goed doen. Met een sapje of zelfs een glas gefilterd water met wat citroen ondersteun je juist de lever en nieren met hun taken.
Volgens Dr. Natasha Campbell stimuleert zo’n vers geperst sapje de productie van maagsappen en de enzymen van de alvleesklier en is bovendien reinigend voor de nieren.
De bedoeling is dit dan verdund met gefilterd water of yoghurt of wei (indien getolereerd) te drinken. Ik doe er dan zelfs nog een beetje bieten kvass bij voor de nodige probiotica meteen. En vooral met die gember erbij is het erg lekker!
Zaak is wel het langzaam te drinken, alsof je het kauwt. Een bezwaar wat Sally Fallon, de schrijfster van ‘Nourishing Traditions‘ heeft tegen het drinken van groenten- en fruitsappen is dat je een verteringsstap overslaat, namelijk die van het kauwen. Door te kauwen meng je je voedsel alvast met allerlei enzymen uit je speeksel. Als je een sapje dus zo zo wegklokken, bevat het amper van die enzymen uit je speeksel. Je moet dus goed ieder slokje mengen met speeksel alvorens je het doorslikt!
Er zijn talloze combinaties van fruit en groenten die je kunt verzinnen, maar bij mij zijn het meestal een paar wortelen, een halve appel, stukje gember, klein stukje biet, peterselie, selderij, wat andere kruiden vaak als pepermunt en koriander, soms sla of brandnetels.

En jij, maak jij wel eens groenten- en fruitsappen? Wat voor juicer gebruik je en wat is je favoriete combinatie van groenten en fruit?
*Als je de links in mijn artikel gebruikt om producten aan te schaffen, verdien ik soms een kleine bijdrage. Ik zal echter enkel en alleen producten en winkels aanraden waar ik zelf volledig achter sta. Jouw aankoop helpt mij weer om meer onderzoek te kunnen doen en deze site verder uit te bouwen.
hoi Iris, in plaats van groente en fruitsappen maak ik groente en fruit shakes. Ik doe in een blender een hoeveelheid groete en fruit en blend (heet dat zo) dit. Ik doe het niet te lang zodat het niet glad wordt maar nog vol zit met stukjes. Dus kauwen.Erg lekker en voedzaam. Ik doe trouwens geen GAP maar Paleo. Leuk dat er ook foodies in deze buurt zitten. Ik kom er nooit tegen. Groet Dirkje
Goed dat je dat zegt, Dirkje! Ik had er eigenlijk nog bij moeten vermelden dat dat zeven noodzakelijk is bij GAPS, omdat je daar juist heel voorzichtig moet zijn met vezels. Het gaat om de detox ook en als ik het goed heb, neem je bij een sapvastenkuur ook echt enkel sappen, geen smoothies of shakes, omdat daarin dus vezels zitten.
Zeker leuk je zo te ontmoeten! Woon je al lang in C’cum?
Ik doe nu GAPS, maar dat is tijdelijk hoor. Daarna ga ik waarschijnlijk weer door met WAPF (Weston A. Price). Paleo vind ik interessant, maar ik geloof meer in WAPF, omdat ik denk dat je, mits goed bereid, geen voedingsgroepen moet uitsluiten en ik geloof heilig in rauwe melk en melkkefir ed. Bovendien is Paleo financieel niet haalbaar voor ons 5-en. Het is een stuk goedkoper (euh… minder duur) magen te vullen als je daar ook wat brood/granen of bonen in kan stoppen:-)
hoi Iris, ik kwam paleo tegen en was meteen verkocht. Voor mijn idee was het allemaal zo logisch en ik voel me er goed bij. Maar dit zal ook voor jou gelden ivm WapF. Zo is er voor ieder wat wilt.
Maar inderdaad, best prijzig. Nu eet ik weinig vlees maar wel veel groenten, die nu ook nog erg duur zijn. En de moestuin laat nog even op zich wachten. Alleen ontzettend veel rucola. En het is hier voor 1 persoon paleo. De rest van mijn gezin wil niet mee. En dat is ook goed. Wel koop ik zoveel mogelijk biologisch ook voor de andere leden zodat zij ook zoveel mogelijk goeds binnenkrijgen. En ze weten niet voor de helft wat er door hun eten zit. ha ha.
Ik woon in Limmen, gemeente Castricum. Al 5 jaar.
Groet Dirkje
De aanschaf van een slowjuicer is eenmalig. De besparing dmv minder gebruik van groenten en fruit is iets wat je elke dag tegen komt.
Ik heb de ANGEL 7500 gekocht. Deze slowjuicer heeft echt een mega beter resultaat dan alle andere apparaten.
Zelf het verschil met Norwalk is nog steeds 20%. Die Norwalk kost $2400.-
De Angel kost €990.- en volledig RVS.
Kijk op YouTube naar de verschillen. En je bent om. Bovendien blijven bij dee machine de groente enzymen in tact en kan je de sappen 48-72 uur goed houden.
Deze machine heeft hoogste rendement als het gaat om sap en bijna geen pulp.
Hi Paul,
Besparing op groenten en fruit met een juicer, hoe doe je dat? Ik gebruikte veel meer groenten en fruit toen ik nog een juicer had dan nu ik er geen meer heb:-)
En €990,-, ik wilde dat ik dat had liggen…., dan hoefde ik me iets minder zorgen te maken voor de winter en of we die qua geld weer gaan doorkomen. Of ik verving dan eindelijk eens mijn energie vretende, niet goed werkende koel-vriescombi van meer dan 20 jaar oud. Of onze veel te kleine, half kapotte combi magnetron/hete luchtoven zou ik dan vervangen voor een gasoven waar gewoon mijn grotere ovenschalen dan ook in zouden passen en ik een koekjes recept niet door de helft hoef te doen, omdat het anders niet in de oven past. (magnetron gebruik ik niet).
Hoi Iris,
Ik snap als geen ander dat als je onvoldoende financiële middelen hebt een aanschaf van €990,- best een lastig onderwerp is.
En we moeten allemaal keuzes maken, ook qua voeding. Maar groente en fruit sappen zijn de hoofd moot voor een gezond leven. Persoonlijk maak ik elke dag 1 ltr aan en dat kost aan groenten ongeveer een euro of 4-5.
S avonds eet ik nog groenten in andere vorm. Door deze methode eet ik gemiddeld nog een keer per week vlees of vis.
Dat eten van minder vlees en vis levert financieel een enorme besparing op en ontzeg ik me andere zaken om deze slow juicer te kunnen betalen.
Ik weet niet of groente- en fruitsappen de hoofdmoot zijn, daar zijn de meningen over verdeeld… Ik volg het GAPS dieet en eet daarom vrij veel vlees en vet en bouillons. Ik kan niet zomaar vlees vervangen door meer groente- en fruitsappen te gaan drinken, al eten we lang niet iedere dag vlees, hooguit 3x per week. Bovendien krijg ik met die sappen ook erg veel vocht binnen, dat maakt me koud. In de zomer zal dat nog wel gaan, maar in de winter heb ik meer behoefte aan stevigere dingen.
Ik neem aan dat je die ene liter zelf opdrinkt? Wij zijn met z’n vijven, dat zou €20 à €25 per dag zijn voor alleen al die sappen! Onlangs heb ik uitgerekend dat wij per persoon per dag net geen €6,- per dag gemiddeld uitgeven aan alle boodschappen, dus inclusief schoonmaakmiddelen, toiletartikelen, vlees, vis, granen, noten etc. Zoveel besparing kunnen mij die sappen dus niet opleveren…
Andere zaken ontzeggen is bijna niet mogelijk, of we moeten stoppen met de sport- en muzieklessen van de kinderen, dat is het enige eigenlijk waar we naast huur woning en eten echt geld aan uitgeven… zelfs kleding koop ik bijna nooit, alleen soms bij de kringloop.