Dit is deel 4 in de serie over mijn belevingen met GAPS, hier vind je de eerste, tweede en derde week.
Vanmorgen opende ik mijn mailbox en zag dat het GAPS boek* van Natasha Cambell-McBride weer op voorraad is bij de Bookdepository*:
Als je aan de slag zou willen gaan met GAPS of meer over de achtergrond ervan wil weten, dan raad ik je sterk aan het boek te gaan lezen. Het geeft zoveel meer duidelijkheid over hoe het werkt en waarom. Helaas is het nog niet in het Nederlands vertaald, al heb ik wel begrepen dat daaraan gewerkt wordt.
De afgelopen week heb ik extra gelet op mijn koolhydraat inname en de hoeveelheid vocht ben ik gaan beperken. Per keer neem ik nu steeds minder bouillon en ik ben gestopt met tussendoor gemberthee of andere kruidenthee te drinken. Dat kan nu ook prima, omdat ik steeds meer vaste dingen eet.
Nu hoor ik je al denken: ‘je moet toch juist veel drinken op een dag?’ En ja, dat dacht ik ook altijd, water moest er gedronken worden, veel water, maar kruidenthee was ook goed. Het was weer Matt Stone die me met een artikel over Water Intoxication op een ander spoor bracht.
En het lijkt er op dat mijn aanpak werkt. Misschien komt het door de toegevoegde voedingsmiddelen, want ik begin nu aan fase 5, dat weet ik natuurlijk niet. In ieder geval normaliseert mijn ontlasting zich weer, lijkt het. Niet meer dun, zeker niet waterig en het is weer dagelijks i.p.v. om de dag. Ook lijkt het alsof de kramp ’s nachts niet meer in mijn benen wil schieten.
Het kostte me geen moeite eerst alleen op soep te leven, ik ben gek op soep namelijk! Soep was trouwens een van de redenen dat ik nooit de stap naar raw food wilde zetten, soep wilde ik niet missen 🙂 Wat was ik blij toen ik van Weston A. Price hoorde en dat soep gemaakt van bottenbouillon eigenlijk niet mag missen in je dieet. Nu ik echter meer en meer mag eten, geniet ik daar ook heel erg van!
Zo geniet ik (en de meiden) iedere morgen van een pannenkoek van courgette, notenpasta en ei met ghee, heerlijk!
Ik had al heel lang pinda’s in huis, niet de beste soort ‘noot‘, omdat deze bijna niet rauw te krijgen zijn en dan heeft het geen zin meer om ze te weken. Ze bevatten dus veel fytinezuur. Bovendien kunnen ze sporen van aflatoxine bevatten. Nou ja, voor een keertje en een klein beetje maar… Ik heb er pindakaas van gemaakt om de eerste pannenkoeken van te kunnen maken. Ik zal je zaterdag de bereiding stap voor stap laten zien, want wat met pinda’s kan, kan ook met andere noten voor een wat gezondere versie. Later ben ik geweekte amandelen gaan gebruiken daarvoor.

Zoals ik al zei, kan ik nu beginnen met fase 5, dus wat eet ik nu zoal behalve soep met zuurkool(sap)? Een overzicht:
- ’s Morgens begin ik met een glaasje vers geperst wortelsap met wat selderij, sla en munt en vaak doe ik daar meteen bieten kvass bij;

ziet het er niet smakelijk uit 😉
- zelfgemaakte yoghurt die 24 uur heeft gefermenteerd met honing;
- zo’n pannenkoek dus gebakken in de ghee en besmeerd met ghee;
- avocado met wat olijfolie en zout;
- roer ei met gestoomde groenten en ghee of ander dierlijk vet;
- stoofvlees met groenten als wortel;
- kip uit de oven met groenten;
- gefermenteerde haring of gravlax (yummie!);
Om voldoende aan koolhydraten te komen, eet ik nu veel wortel en ui in de soep of ik maak pompoensoep en honing in de yoghurt.
En ik geniet van alles wat ik eet en ik bak nog steeds brood voor de rest van het gezin en zelf taal ik er niet naar!
Behalve voldoende koolhydraten en niet te veel vochtinname is het ook rust belangrijk, rust, voldoende slaap, geen stress en voldoende koolhydraten. Zo voorkom je bijnier problemen.
Vorige week postte ik een lijstje van Anne Marie van Cheeseslave (een blog dat helaas niet meer online is) met tips om je metabolisme hoog te houden, als je GAPS doet. Een daarvan was:
Limit or even abolish intense exercise while on GAPS. Your body is healing! This is not the time to run a marathon or even do aerobics. Walking or other light activity is fine but be careful not to exercise too much, as it is stressful.
Dus heb ik besloten voorlopig even niet naar spinning te gaan. Ik blijf Pilates wel doen en verder kom ik genoeg aan beweging toe met fietsen (ik doe alles op de fiets, omdat ik geen auto rijd) en tuinieren.
We zullen zien hoe dat allemaal uitpakt. Voor nu voel ik me er in ieder geval prima bij, maar dat kan over een half jaar wel weer heel anders zijn natuurlijk!
Heb jij ervaring met een dieet laag in koolhydraten? Hoe was deze ervaring voor je in het begin? En na een maand of 8? Wat vond je het moeilijkst om te laten staan? Laat je reactie achter bij de Comments of op mijn Facebook pagina, ik ben benieuwd!
*Als je de links in mijn artikel gebruikt om producten aan te schaffen, verdien ik soms een kleine bijdrage. Ik zal echter enkel en alleen producten en winkels aanraden waar ik zelf volledig achter sta. Jouw aankoop helpt mij weer om meer onderzoek te kunnen doen en deze site verder uit te bouwen.