Eieren pocheren, ik had het eerlijk gezegdnog nooit gedaan, jij wel? En dat terwijl ik gek ben op eieren, vooral als ze zacht gekookt zijn. Het ziet er ook altijd zo lekker uit, zo’n gepocheerd ei, vind je ook niet? In ieder geval was eieren pocheren iets dat al een tijdje op mijn lijstje van ‘dingen die ik nog eens wil uitproberen’ stond. Het toeval wilde dat bij de biologische eieren die wij vaak bij de Jumbo kopen (ja, helaas kan ik nog steeds geen goede eieren vinden van een boer of zo…) een of ander iets zat waarmee het eieren pocheren een makkie zou moeten zijn.
Vreemd wel eigenlijk, want ik wist niet beter of eieren pocheren doe je gewoon in een pan met kokend water met wat azijn. Dit is natuurlijk weer zo’n ‘handig’ snufje dat ze bedacht hebben net als zo’n eierscheider die je met wat oefenen gewoon helemaal niet nodig hebt….
In het zakje dat bij de eieren zat, bleken twee papieren zakjes te zitten, een soort koffiefilters, maar dan in ei vorm, witte eieren wel te verstaan, van gebleekt papier dus! Jongens wat ontzettend leuk bedacht, papieren eieren om eieren in te pocheren…
Maar ach, we hadden ze nu toch, de kinderen vonden het wel interessant en het pocheren van eieren stond toch al enige tijd op dat lijstje en ik maakte een soepje waarvan ik dacht dat een gepocheerd ei vast erg goed bij zou passen. Dus waagde ik het erop:
Niet echt een groot succes dus, op deze manier eieren pocheren, zoals je ziet en best een omslachtig gedoe om zo’n ei alleen al in zo’n papiertje te krijgen, daar heb je eigenlijk een extra paar handen bij nodig om het goed open te houden. In de soep ligt trouwens een mooier exemplaar, maar die zonk naar de bodem 🙂
Volgende keer toch maar op de traditionele manier proberen, want lekker was het zeker, zo’n gepocheerd ei in de soep! En dan gebruiken we gewoon deze methode:
Het recept voor de raapstelensoep vind je overigens weer bij Kookpraat.nl. Heerlijk als paaslunch of als voorgerecht bij het paasdiner!
En de rest van die zakjes, want met onze eierenconsumptie zijn dat er nogal wat, gaan gewoon naar mijn jongste dochter die er mooie tekeningen op mag maken als paasversiering!
Heb jij wel eens eieren gepocheerd en zo ja, welke methode gebruikte je toen? Laat me weten in de reacties, ik ben benieuwd!
Geen recepten meer missen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang alle updates in je mailbox!
[mc4wp_form]
Ik heb ook weleens eieren gepocheerd. De eerste keer probeerde ik het op de manier zoals op het filmpje, geen succes. Geen idee wat ik fout deed, maar mijn ei lag in honderd stukjes in het water. De tweede keer heb ik het met (heel fout natuurlijk) plastic vershoudfolie gedaan. Ging ook mis, zag er ongeveer uit als jouw ei hierboven. Die keer wist ik wel wat ik fout had gedaan, het plasticfolie niet ingesmeerd met wat olie. Drie maal is scheepsrecht, de derde keer heb ik de folie licht ingesmeerd met wat olijfolie en de eieren kwamen er (min of meer) perfect uit. Ben benieuwd naar jouw volgende ervaring!
Ik vond nog een ander filmpje, waarbij iemand twee lepels gebruikte om het eiwit om de dooier te scheppen. Eerst probeerde ik de methode met de draaikolk, die mislukte, want het eiwit werd in de rondte geslingerd. Vervolgens was het water troebel en kon ik het volgende ei dat ik met de lepels wilde doen niet meer zien, dus werkte dat ook niet… Daarna toch nog twee met de draaikolk gedaan, ging al beter, maar nog niet top. We blijven proberen en oefenen:-) Smelt dat folie dan niet in het hete water?