Yoghurt maken, ik doe het al jaren en heb daar verschillende methoden voor gebruikt met verschillende yoghurtmakers, altijd met wisselend succes.
Vooral voor de kinderen, die véél yoghurt eten, moet de yoghurt perfect zijn en dat betekent: niet te dun, niet te draderig en geen klontjes en het liefst ook niet te zuur…
Nee hoor, ze zijn niet veeleisend, alleen een beetje verwend zullen we maar zeggen, door de industrie, want die yoghurt is altijd hetzelfde en voor hun perfect van structuur. Tenzij een pak wat langer openstaat, dan komen er ook klontjes in en blieven ze het niet meer.
Veeleisende Kinderen
Yoghurt uit een pak, die wilden ze, niet mijn zelfgemaakte yoghurt…!
Tot voor kort dan, daar kom ik later op terug.
Ja kinderen zijn vreemde wezens. Ikzelf, als kind vond doperwten uit blik of pot lekker, maar diepvries moest ik niets van hebben. Verse at ik pas toen ik zelf een moestuin begon voor het eerst, maar jemig hé, uit een blik, brrrr! Moet er nu niet meer aan denken, jakkes!
En toen ging mijn elektrische yoghurt apparaat stuk. Ik heb nog een tijdje geklungeld met thermosflessen, maar dat was niet zo’n succes. Lastig schoon te maken en de kinderen wilden het toch niet, dus moest ik het steeds alleen opeten. Toen ben ik maar gestopt met het maken van yoghurt.
Echte Yoghurt heeft Warmte nodig
Echte yoghurt dan, want die fermenteert alleen bij wat hogere temperaturen (rond de 40 graden). Daarom is er ook een apparaat nodig of in ieder geval iets dat warmte genereert of vasthoudt.
Yoghurt mag alleen yoghurt genoemd worden als deze is gefermenteerd met Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus en Streptococcus thermophilus en deze moeten ook nog in voldoende mate levend aanwezig zijn in het eind product. Wat dan voldoende is, dat kon ik nergens vinden…
Beide bacteriestammen hebben warmte nodig om hun werk te kunnen doen. Je ziet dat al aan de naam van de tweede stam ‘Streptococcus thermophilus‘. Thermo betekent warm of warmte. Het is wat ze noemen een thermofiele zuivelcultuur.
Wel ging ik door met het maken van andere zuivelculturen, zoals kefir en de zogenaamde mesofiele yoghurtsoorten die je op kamertemperatuur moet fermenteren. Maar officieel mogen die dus geen yoghurt heten. Daarover een andere keer meer.
Yoghurt uit de EasiYo
Gelukkig duurde mijn gebrek aan zelfgemaakte yoghurt niet lang, want ik stuitte op de EasiYo Yoghurtmaker van www.yoghurt.nl. Een ‘apparaat’ waarmee je zonder gebruikmaking van stroom yoghurt kunt maken.
Bij www.yoghurt.nl verkopen ze ook verschillende zuivelculturen en ik ging aan de slag met de Naturel yoghurt en de Bulgaarse yoghurt in de EasiYo.
De eerste keer maakte ik de Naturel yoghurt en deze was een beetje aan de dunne kant, maar dat stond ook bij de gebruiksaanwijzing. Bij de volgende batch zou dat beter zijn, want daarvoor neem je wat van de gemaakte yoghurt als starter en hoe meer yoghurt je gebruikt, hoe dikker.
En inderdaad, met 8 lepels (in plaats van de aanbevolen 6) had ik prachtige dikke yoghurt, zonder klonten, niet te draderig. Precies zoals mijn kinderen ‘m willen hebben!
De Bulgaarse yoghurt was zelfs in een keer perfect!
Waarom Zelfgemaakte Yoghurt?
De yoghurt is dus goedgekeurd, meer dan dat, want zo vers krijg je ‘m uit de winkel niet! Zelfgemaakte yoghurt is gewoon veel lekkerder en dat proeven de kinderen nu ook wel.
Behalve dat het veel lekkerder is, zo vers, heeft zelf yoghurt maken nog meer voordelen:
- Je kunt de yoghurt langer laten fermenteren, zodat de lactose eruit verdwijnt. De lactose is namelijk de voedselbron voor de melkzuurbacteriën, die zetten deze melksuikers om in melkzuren. Heb je dus een lactose intolerantie, dan kun je door de yoghurt langer te laten fermenteren (24 uur) lactose arme of zelfs lactose vrije yoghurt maken.
- Je kunt andere melksoorten gebruiken en rauwe melk en zelfs yoghurt maken van plantaardige melksoorten.
- Zelfgemaakte yoghurt is vers en daarom niet alleen lekkerder, maar bevat daardoor ook meer levende culturen en die kun je nu juist zo goed gebruiken.
Super Easy, die EasiYo Yoghurtmaker!
Het maken van yoghurt in de thermosflessen vond ik altijd best een gedoe. Vooral omdat de melk opgewarmd moest worden en dan niet te warm mocht zijn, want dat is natuurlijk voor de startercultuur niet goed, maar ook niet te koud, want in een thermosfles wordt het nooit warmer, eerder kouder.
En dan moest het uit de thermosfles (gedoe) in een pot overgeheveld voor het de koelkast in kon en krijg dan ook die thermosfles maar weer eens goed schoon…
Bij de EasiYo gebruik je melk op kamertemperatuur. Dus als je eraan denkt je melk ruim van te voren uit de koelkast te halen, hoef je deze niet eens op te warmen. Ik vergeet dat wel – uiteraard – en dus warm ik de melk even op in een pannetje, maar een thermometer komt daar niet bij van pas. Ik voel en als de kou eraf is, is het goed.
De EasiYo vul je voor een deel met kokend water, de melk gaat met de starter in de bijgeleverde beker in de EasiYo. Deksels erop en rustig laten staan. Na 12-15 uur is de yoghurt klaar en zet je deze nog enkele uren in de koelkast om op te laten stijven.
Super easy, het apparaat doet zijn naam eer aan!
Nog Nadelen?
Er zijn wel een paar puntjes om rekening mee te houden:
- De beker is van plastic en dat probeer ik nou juist zoveel mogelijk te vermijden…De beker van mijn vorige yoghurtapparaat was ook van plastic. Ik nam het op de koop toe. Ik heb voor de EasiYo wel een glazen pot gevonden die erin past, maar daar kan wel minder in en de 800 ml van de EasiYo is al wat aan de kleine kant…Hopelijk komt er nog eens een EasiYo met een bijpassende rvs of glazen beker!
- Omdat de EasiYo natuurlijk moet isoleren en er ook nog een laag kokend water in moet, is het best een groot ding.In onze kleine keuken kan deze dus niet op het aanrecht blijven staan, dat neemt teveel ruimte in.
- En de kleur. Ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen daar even happy mee zal zijn.Je zult maar een prachtige design keuken hebben met alle accessoires in het lime groen of zo…In mijn keuken is ieder mooi vormgegeven apparaat een vlag op een modderschuit. Maar dat zal lang niet voor iedereen gelden. Hopelijk komen er gauw meerdere kleuren en kun je straks kiezen voor een kleur die bij jouw interieur past!
EasiYo nu met Flinke Korting!
Als lezer van de Voedzame Keuken kun je de EasiYo nu met 50% korting bestellen!
Gebruik bij je bestelling de actiecode “yoghurtmaker” (zonder de aanhalingstekens)
en je krijgt de EasiYo yoghurtmaker voor maar €7,48 in plaats van €14,95!!
Deze actie loopt tot en met vrijdag 4 november 2016
Disclaimer: Dit is een gesponsord artikel. Lees de disclaimer voor meer informatie.
Dag, hoef ik die starter dan maar één keer te gebruiken of moet ik die steeds opnieuw aanschaffen? Of is het, net als bij sommige andere yoghurtmakers, dat je ongeveer vijf keer kunt doen met dezelfde yoghurt en daarna moet je helemaal opnieuw beginnen?
Hi Saskia,
Goede vraag! In de verpakking zitten 3 zakjes, met elk zakje kun je 10 keer verse yoghurt maken, dus met 1 verpakking 30 kilo yoghurt.
I’m writing on this topic these days, safetoto, but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts.