Enige tijd geleden heb ik aangegeven een aantal kruiden en specerijen te gaan behandelen, te beginnen met kaneel. Vandaag is het zover en lees je alles over kaneel en de ontdekking die ik daaromtrent deed.
Kaneel in 2 Varianten
Waarom kaneel eerst? Omdat ik er pas achter ben gekomen dat er verschillende soorten kaneel zijn. Had ik net een kilo(!) kaneel besteld, blijkt dat dat dus de verkeerde variant is…
Er zijn namelijk verschillende soorten kaneel op de markt:, Kassiakaneel en Ceylon en de echte kaneel is de Ceylonkaneel, oftewel Cinnamomum verum.
Echte kaneel bevat geen coumarine een voor de lever zeer belastende stof en in hoge dosis ook giftig.
Zit ik dan met een kilo kaneel…
Lees deze Update!!
Ik denk dat ik het wel blijf gebruiken, maar met mate en misschien samen met de echte Ceylon kaneel, want die heb ik wel kunnen vinden en wordt ook door eerder genoemde winkel verkocht, maar is dan niet biologisch.
Update (3-11-2015): Onlangs stuitte ik op dit Engelstalige artikel van the Healthy Home Economist. Zij geeft aan dat de hoeveelheid coumarine in de meest gebruikte (Kassia) kaneel verwaarloosbaar is en dat het vooral belangrijk is om kaneel niet gemalen te kopen, maar alleen als stokjes, omdat gemalen kaneel eigenlijk al verschraald is, als je het koopt.
Ze zegt:
The key to cinnamon is its freshness!
The sobering truth is that the cinnamon in your pantry is stale, probably years old and of little potency no matter if you bought Ceylon or Cassia.
Stale cinnamon = cinnamon of reduced flavor and health benefit
De oplossing is simpel: koop alleen nog maar kaneelstokjes en maal deze zelf! Aan jou de keus of je voor de goedkopere Kassia met wat coumarine gaat, of de echte, maar duurdere Ceylon zonder coumarine en met meer smaak.
Als je stokjes koopt, kun je ook goed het verschil zien tussen beide soorten.
Hier kun je er nog wat meer over lezen, ook hoe je het verschil kunt zien tussen de soorten.


Wat maakt kaneel nou een gezond kruid?
- Het bevat verschillende voedingsstoffen waaronder mangaan, ijzer en calcium.
- Het kan je helpen je bloedsuikerspiegel laag te houden en zou daarmee mensen met diabetes type 2 kunnen helpen.
- Uit een Amerikaanse studie, die gepubliceerd werd door onderzoekers van de afdeling van Landbouw in Maryland is gebleken dat kaneel de groei van leukemie en lymfe kankercellen vermindert
- Kaneel is schimmelwerend. Er wordt gezegd dat candida niet kan leven in een omgeving met kaneel.
- Als kaneel aan andere voedingswaren wordt toegevoegd, remt het de bacterie groei, het is dus een natuurlijk conserveer middel.
- Onderzoekers van de Kansas State University hebben ontdekt dat kaneel de strijd aangaat met de E. coli bacterie in niet-gepasteuriseerde sappen.
- Er is ook een studie waaruit bleek dat alleen al het ruiken van kaneel je cognitieve vermogens en geheugen stimuleert.
- Uit een studie aan de Universiteit van Kopenhagen bleek dat wanneer patiënten met artritis een halve theelepel kaneel met honing per dag voor het ontbijt kregen, ze na een week beduidend minder pijn ervoeren en na een maand konden ze lopen zonder pijn.
- Kaneel heeft remmende werking op de bloedstolling, al vraag ik me af of dat ook geldt voor de echte Ceylon kaneel, daar dit antistolling effect wordt toegeschreven aan de stof coumarin dat alleen in Cinnamomum cassia zit…
- Kaneel heeft een gunstig effect op je cholesterol (LDL, de slechte variant naar men zegt.)
- Er zijn aanwijzingen dat kaneel een effectieve en natuurlijke remedie is tegen hoofdpijn en migraine
Op deze en deze (Engelstalige) sites kun je eventueel nog wat nalezen en je vindt er ook verwijzingen naar onderzoeken.
Gebruik jij graag kaneel in de keuken en had je er enig idee van dat er twee soorten bestonden?
Laat me weten in de reacties hieronder, ik ben benieuwd!
Toevallig heb ik deze week de Ceylon kaneel besteld,nadat ik er een paar keer over gelezen had. Ik ben benieuwd naar de smaak.
Hoi Iris,
Ik wist dit al maar gebruik nog steeds kassiakaneel want je moet wel enorme hoeveelheden eten wil dit schadelijk zijn, althans dat heb ik een tijd terug gelezen, bovendien is de ceylonkaneel duurder, dat is het voor mij niet waard. Het moet financieel leuk blijven, toch?!
Ik gebruik al een tijd de ceylon kaneel. Vind deze ook echt lekkerder.
Wist alleen niet dat je het beter ook als stokjes kan kopen.
Ga ik de volgende keer eens proberen?
Ben benieuwd of dat goed gaat met een vijzel!
Zeker is de portemonnee een argument dat een doorslaggevende factor kan zijn voor een bepaalde (voedings)keuze Wietske! Zo vergaat het mij ook heel vaak. Ik kies ook deels voor ontgeurde kokosolie vanwege de prijs boven de EV kokosolie, bijvoorbeeld. Soms moet je wel van dat soort keuzes maken.
Het is ook zo, inderdaad wat Lia zegt: Ceylon kaneel vind ik lekkerder. Smaken verschillen natuurlijk en om weer terug te komen op de kokosolie: als ik alles wat ik nu met ontgeurde olie maak, zou maken van de EV, dan zouden mijn kinderen waarschijnlijk niets meer eten, want die vinden het niet lekker, die kokossmaak, dus dat is ook een argument dat kan meespelen. En zo maakt een ieder z’n keuzes op grond van allerlei argumenten 🙂 Punt is gewoon dat je kíest en dus niet zomaar wat pakt, omdat dat makkelijk te krijgen is of om dat iedereen dat doet o.i.d. Het gaat om bewustwording en daarom schrijf ik ook dit blog o.a. Iedereen moet zelf kiezen uiteindelijk.